• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

İz tedavisinde doğru teşhis önemli

Ameliyat, kaza ve diğer nedenlerle gelişen yaraların doğru teşhis edilmesinin çok önemli olduğu belirtildi.
Doruk Sağlık Grubu hekimlerinden Cildiye Uzmanı Dr. Murat Küçüktaş, hangi ize, hangi tedavinin uygulanacağının teşhisle belirlenebileceğini ifade etti.
 
‘İz’ tedavisi hakkında bilgiler veren Dr. Küçüktaş, şunları dile getirdi: "Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar, etkileşimler ve ruhsal gelgitler psikolojimizi nasıl olumsuz etkiliyorsa, deride oluşan çeşitli travma ve yaralanmalar da derimizde ‘iz’ olarak adlandırılan bozukluğa yol açmaktadır. Fiziksel olarak sağlıklı olmanıza rağmen vücudunuzda herhangi bir yara izinden rahatsız iseniz, skar tedavi yöntemlerinin uygun olanı belirlenerek uygulanabilir."
 
TEDAVİ ÇEŞİDİNE VE DERECESİNE BAĞLI DEĞİŞİYOR
 
Deride herhangi bir yaralanma olduğunda yara iyileşmesi olarak adlandırılan sürecin işlemeye başladığını vurgulayan Küçüktaş, tedavi seçeneklerinin iz çeşidine ve derecesine bağlı olarak değiştiğini kaydediyor. ‘İz’ gelişiminde son basamağın önemli olduğunun altını çizen Küçüktaş, şu bilgileri veriyor: "Bu basamakta aşırı kolajen üretimi olursa deride kabarık (Hipertrofik) skar dokusu gelişmesine sebep olur. Bazı yaralanmalarda ise deri kaybı oluşur ve deride çökük (Atrofik) skar dokusu gelişir. Bizim rutinde en sık karşılaştığımız iz sebepleri; akne (sivilce), suçiçeği, yanık, bıçaklanma veya künt travma, kimyasal yanık ve cerrahi operasyonlardır."
 
HASTALARIN KAFASINI KARIŞTIRIYOR
 
Cilt üzerinde dikkati çeken ve doğal görünümden ayırt edilebilen izlerin tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Küçüktaş, şöyle devam etti: "Tedavi yöntemlerinin çeşitliliği hastaların kafasını karıştırabiliyor. Halbuki, tedavi yöntemlerinin çokluğunu avantaja dönüştürülebilir. İz tedavisinde en önemli husus, hangi ize, hangi tedavinin uygulanacağıdır. Doğru teşhis ve doğru tedavi seçimine dikkat edilmeli, tedavi için doğru kararlar verilmedir. Tedavinin etkinliği elbette ki kullanılan yönteme ve uygulayan hekimin tecrübesine bağlı olarak değişmektedir." 
 
SONUÇ ELDE ETME SÜRESİ 2 İLA 6 AY ARASINDA DEĞİŞİYOR
 
İz tedavisinin zaman ve sabır gerektirdiğini vurgulayan Küçüktaş, tedaviden iyi bir sonuç elde etme süresinin ortalama 2 ay ile 6 ay arasında olduğunu belirtiyor. Günümüzde modern ve estetik tıbbın ilerlemesiyle oluşan bu izleri yok etmenin dermabrazyon, ablatif lazerler, kimyasal peeling ve dermaroller tedavilerinin kullanıldığını sözlerine ekliyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim