• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

İyi Tarım Uygulamalarında Üretici Sayısı Artıyor

İyi Tarım Uygulamalarında Üretici Sayısı Artıyor
Aydın'da "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında üretici sayısında artışların olduğu belirtildi.

Aydın'da "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında üretici sayısında artışların olduğu belirtildi.

Aydın'da incir, zeytin, karpuz ve enginarda "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Efeler Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, "İyi tarım uygulamaları, kimyasal ilaç, kimyasal gübre gibi kimyasal girdilerin kullanımına izin verildiği, toprak analizi ile başlayıp kontrollü gübre, reçeteli ilaç kullanılmaktadır. Yapılan her uygulama kayıt altına alınıyor. İnsan ve hayvan sağlığı korunduğu gibi çevre koruma bilincinin artması hedefleniyor. Aydın'da incir, zeytin, karpuz ve enginar iyi tarım uygulamaları kapsamındadır. İyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi çerçevesinde üretici sayısı gün geçtikçe artış kaydediyor" dedi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüketicinin artık satın alacağı ürünün sağlıklı, izlenebilir ve güvenilir olduğundan emin olmak ve kimliği olan ürün istediğini ifade eden Kendirlioğlu, Devletin hem organik tarım hem de iyi tarım uygulamalarına destek vermektedir. Organik tarım ile İyi Tarım Uygulamayı birbirinden ayırmak gerekir. Organik tarım kimyasal hiçbir madde kullanılmadan yapılan tarımdır. Aydın için değerlendirdiğimizde daha çok dağ kesiminde yapılan tarımdır. Fiziksel mücadele dediğimiz tuzaklarla mücadele yapılmaktadır. İyi tarım uygulaması demek kontrollü tarım demektir. Vatandaş ekiminden hasadına kadar hangi ilaçları ne şekilde kullanacak bu işi uzmanların gözetiminde kimyasallar kullanıyor. Ne tür kimyasal ilaç kullanıldıysa tutanaklar halinde kayırta geçiliyor. Hangi kimyasal ilaç ne zaman ne şekilde ne miktarda kullanılmış kayıt altına alınıyor, Nasıl ki doktor reçete yazıyorsa ziraat mühendisleri de bitki üzerinde hastalık ve zararlıyı teşhis ettikten sonra tavsiye edilen kimyasal madde kullanılıyor. Kimyasal ilaçlar reçete yazıldıktan sonra uygulamaya geçiliyor. Daha çok gıda zincirleri ile uğraşan süper marketlerde daha çok istenmektedir. Pazaryerinde vatandaş zaten elinde o belge olmazsa onu o şekilde satması gerektirmiyor. Ancak bu Pazar zincirlerinde bunlar olabiliyor. Vatandaşlarımız bu konuda çok rahat tüketim yapabilirler. Bazen basından takip ettiğimiz gibi Rusya dam veya AB devletlerinde meyve veya sebze gönderliğinde ilaç kalıntısına rastlandığından geri döndüğü yönde bilgisine varılıyor. İyi tarım uygulamaların da şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşılmadı" diye konuştu.

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir de, iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi kapsamında ilçede kontrollü zeytin üretimi yapanların sayısının 294'e ulaştığını kaydetti.

İyi Tarım Uygulamalarında Üretici Sayısı Artıyor

İyi Tarım Uygulamalarında Üretici Sayısı Artıyor

İyi Tarım Uygulamalarında Üretici Sayısı Artıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim