• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

İTÜ’den kafe açıklaması

İTÜ’den kafe açıklaması
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yeşil alana kafeterya iddialarına resmi internet sitesinden cevap verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yeşil alana kafeterya iddialarına resmi internet sitesinden cevap verdi. Açıklamada, beton zeminlerin azalacağı ve yeşil alanın artırılacağı savunuldu. Ayrıca park kullanıcıları, üniversite personeli, öğrencisi ve ziyaretçilerine çay/kahve hizmeti vermesi planlanan 90 metrekare kapalı alan yapılacağı ifade edildi.

Açıklama da şu ifadelere yer verildi:

"Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu'nun karşısında yer alan yeşil alanımız, sürdürülebilir bir yaklaşımla ele alınarak, ağaç köklerine baskı yapan ve ekolojik sürdürülebilirliğe darbe vuran geçirimsiz beton yüzeylerden kurtarılacak ve daha yeşil bir alan olarak üniversitemize ve çevreye kazandırılmak amacıyla projelendirilmiştir.

Proje sürecinde, alanda bulunan mevcut ağaçlar tespit edilmiş ve alan kimliği ile bütünleşmiş ağaçların yönlendirilmesiyle bir tasarım gerçekleştirilmiştir.

Tasarım kapsamında, mevcut ağaçların korunmasının yanı sıra, İstanbul iklimi ve peyzajı ile uyumlu türler alan düzenlenmesine eklenmiştir. Bu çerçevede mevcut bitki envanterine ek olarak, 12 adet ağaç, 574 adet çalı ve 1500 adet yer örtücünün, park peyzajına katkı sunmak üzere dikilmesi planlanmıştır.

Bitkisel materyalin korunarak geliştirilmesinin yanı sıra, geçirimsiz beton yüzeylerden temizlenen alanlar üzerinde, toprağın geçirimliliğini ve nefes almasını sağlayacak yaklaşımda detaylar geliştirilmiştir.

Tamamı bin 415 metrekare olan yeşil alanının içerisinde gerçekleştirilecek yürüyüş yolları, yeni düzenlemede, kum ile döşenecek granit parke zeminler olarak çözülmüştür.

Tüm yürüyüş yolları, geçmişteki 630 metrekare büyüklüğündeki geçirimsiz beton yüzeyle karşılaştırılamayacak oranda azaltılarak, 150 metrekare ile sınırlandırılmıştır. Tüm bunlara ek olarak, yürüyüş yolları uygun eğimlerde çözülerek ve tüm engelsiz tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak, engelsiz bir hale getirilmiştir.

Yürüyüş yolları dışında 1415 metrekareli yeşil alan içerisinde, toplanma ve aktivite alanı olarak kullanılacak bir amfi tasarlanmıştır. Amfinin inşaat yöntemi ve malzeme seçimi de yine yeşil kampüs kriterlerimize uygun bir biçimde belirlenmiştir. Amfi alanında, üniversitemiz yeşil kampüs AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen geçirimli beton uygulaması örnek teşkil etmesi amacıyla uygulanmıştır.

1415 metrekarelik yeşil alanda yapısal anlamda ele alınan son öge ise park alanının her mevsimde ve her yaşta kullanıcı tarafından kullanımını teşvik etmek ve artırmak amacıyla tasarlanan, park kullanıcılarına ve üniversitemiz personeli, öğrencisi ve ziyaretçilerine çay/kahve hizmeti vermesi planlanan 90 metrekare büyüklüğündeki kapalı alandır.

Bu yapı da, diğer yapılaşma yaklaşımlarındaki hassasiyetlerimize uygun olarak, toprak yüzeyinden koparılmış, zeminle bağlantısını dört noktadan münferit temeller aracılığıyla sağlayan, tamamen cam yanal yüzeylere sahip, üst örtüsü yeşil çatı ile kapatılmış olarak tasarlanmıştır.

Zemindeki toprağın hava almasına ve zeminde kaybedilmiş alanın üst örtüde tercih edilen yeşil çatı uygulaması ile bir ölçüde tekrar kazandırılmasını sağlayan bu yapı, yine ayak izinin minimumda tutulduğu örnek bir hacim olarak düşünülmüştür."

İTÜ’den kafe açıklaması

İTÜ’den kafe açıklaması

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim