• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

İTSO’dan kaliteli buğday

İTSO’dan kaliteli buğday
Bursa'nın İnegöl ilçesinde İTSO'nun kaliteli ve ekonomik değeri yüksek buğday yetiştirilmesi için başlattığı pilot uygulama olumlu sonuç verdi.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde İTSO'nun kaliteli ve ekonomik değeri yüksek buğday yetiştirilmesi için başlattığı pilot uygulama olumlu sonuç verdi. 1 yıl önce ilçedeki 4 köyde ekilen 5 farklı tohumdan 2'si verimli bulunurken, gelecek yıl 4 farklı türün daha deneme ekiminin yapılacağı bildirildi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın (İTSO) ilçedeki buğday verimini arttırmak amacıyla, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa geçen yıl başlattığı projeden olumlu sonuç alındı. Projenin son durumu İTSO'da yapılan toplantıda değerlendirildi. İTSO Başkanı Metin Anıl'ın yönettiği toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Ekrem, İnegöl Ziraat Odası temsilcileri ve arazilerinde deneme ekimi yapılan çiftçiler katıldılar.

Metin Anıl, maksatlarının İnegöl civarındaki buğdayların veriminin arttırılması olduğunu söyleyerek, "İnegöl'ün iklimine uygun tohumları bularak yüksek kalite ve verim elde edilmesini hedefledik. Böylece daha kaliteli un üretilecek. Bunu başardığımızda çiftçimiz daha çok kazanacak, un ve yem fabrikaları kaliteli buğday işleyecek ve vatandaşlarımız kaliteli ürünleri daha uygun fiyatla satın alacak" dedi.

Metin Anıl, İnegöl'e bağlı Sungurpaşa, Kulaca, Hamzabey ve Kozluca köylerinde 5 farklı buğday çeşidi ekildiğini ve yapılan deneme ekimlerinden elde edilen buğdayların laboratuvarda analiz edildiğini belirtti. Anıl, deneme ekimlerinin sonrasında İnegöl'deki süne mücadelesinin derhal başlatılması gerektiği sonucuna ulaştıklarını, ayrıca hasada yakın dönemde de yağış ve çiğ sebebiyle kalite kaybı gözlemlediklerini belirtti.

İki tür ilçenin iklime uygun çıktı

Öte yandan Başkan Metin Anıl, deneme ekimlerinde İnegöl'de performansı en yüksek buğday çeşidinin, "Anadolu kırmızı sert experia" ve "Anadolu beyaz sert ceyhan 99" türleri olduğunu belirtti. Anıl, gelecek yıl için 4 türün daha deneme ekimini yapacağını ve ilçede süne mücadelesinin başlatılacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim