• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

İTO'nun bütçesi 219,6 milyon lira

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "2014 Yılı İş Programı ve Bütçe Görüşmeleri" toplantısında, 2014 yılı bütçesinin 219 milyon 636 bin lira olarak bağlandığını söyledi.

İTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen "2014 Yılı İş Programı ve Bütçe Görüşmeleri" toplantısında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 2014 yılı bütçesinin 219 milyon 636 bin 9 lira olarak bağlandığını belirterek, "Bu rakam 2013 bütçe tahminine göre 28 milyon liralık bir artış demektir" dedi.

Çağlar, dünya ekonomisinin değiştiğini ve ticaretin sınırları ve yapısının yeniden şekillendiğini ifade ederek, reel ekonomi ve ticaretin daha fazla önem kazandığını söyledi.

Dünya ekonomisinin merkezinin batıdan doğuya kaymakta olduğunu anlatan Çağlar, bu durum karşısında, ABD ve Avrupa Birliği'nin güçlerini birleştirdiğini, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması ile dünyanın dörtte üçünü kapsayan bir ekonomik güç oluşturduğunu anımsattı.

Çağlar, bu yeni küresel dengeler kurulurken, Türkiye'nin de etkin bir aktör olarak bu sahnede yer alması gerektiğini dile getirerek, "Ülkemizin bu gücünün arkasında da üyelerimizin ciddi katkıları olduğunu biliyoruz" dedi. 

İnsan kaynağını daha verimli kullanmak için yeniden yapılandıklarına işaret eden Çağlar, meslek komitelerinden somut projeler beklediklerini, bu nedenle komitelere bütçeden ayırdıkları payı geçen yıla göre 5 kat artırdıklarını bildirdi.

"130 liralık hizmet bedelini kaldırdık"

Çağlar, şirket kuruluş işlemlerinden aldıkları 130 liralık hizmet bedelini ve icra takiplerinde vekalet ücretini kaldırdıklarını belirtti.

Vergi düzenlemelerinin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu belirten Çağlar, bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunda TOBB ile birlikte etkin çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

Çağlar, işverenin en önemli sorunlarından birinin nitelikli eleman bulamamak olduğunun altını çizerek,  2014 yılı bütçesi içinde eğitim giderleri kalemi için 3 milyon 750 bin liralık bir pay ayırdıklarını bildirdi.

Gelecek yıl bütçesinde, okul yaptırma kalemi ve üniversite giderlerinin içinde olduğu kültürel faaliyetler kaleminde yüzde 80-90'lık bir artış görüldüğünü anlatan Çağlar,  "Okul yapımı için 2014-2015 yıllarını kapsayan taahhüt ettiğimiz bedel yaklaşık olarak 130 milyon lira. 2014'te 29 milyon, 2015'te ise kalan 100 milyon lirayı ödemeyi planladık. Üniversitemiz için de ayrılan bedelin yaklaşık 16 milyon lirası ilgili mevzuat gereği ödemek zorunda olduğumuz tutardır" dedi.

Dünyanın her noktasını potansiyel pazar olarak gördüklerini belirten Çağlar,  2014 yılı bütçesinde sergi, fuar ve yurt dışı inceleme gezileri için 19 milyon liralık bir pay ayırdıklarını kaydetti.

"İş adamlarımızın önüne bir engel olarak vize çıkıyor"   Çağlar, seslerini dünyaya duyurduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ama iş adamlarımızın önüne bir engel olarak vize çıkıyor. Bu engeli kaldırmak amacıyla, yabancı ülkelerin konsoloslukları ile 'vize kolaylaştırma anlaşmaları' imzalıyoruz. Geçen hafta Macaristan başbakanın da katılımıyla Macar konsolosluğu ile bir mutabakat anlaşması imzaladık. Bununla birlikte, Türkiye'nin ilk uluslararası tahkim merkezini oda olarak biz kuruyoruz. Böylece hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki ticari uyuşmazlıkları en az maliyet ve en hızlı sürede çözüme kavuşturacağız."

Çağlar, seçtikleri iki ana sektörde küresel vizyon çalışması başlattıklarını vurgulayarak,  ilk etapta tekstil ve inşaat ile başladıklarını ve bu bağlamda, 2014 bütçesinde etüt araştırma kalemine 2 milyon 500 bin lira ayırdıklarını dile getirdi.

İstanbul Ticaret Gazetesi'ni herkesin okumak isteyeceği yeni bir görsel tasarım ve içerikle sunarak daha fazla üyeye ulaştırmak istediklerini anlatan Çağlar, bu nedenle bütçede ayrılan payı yüzde 80 oranında arttırarak, 2 milyon 500 bin liraya çıkardıklarını belirtti. 

Çağlar, Tarihi Yarımada'ya yeni bir vizyon getirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sirkeci bölgesindeki ticareti daha yüksek katma değerli ticarete dönüştürmek istiyoruz. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde ve Çatalca Gümrük Müdürlüğü içerisinde hizmet birimi kurmak için çalışma başlattık. Mevcut Kadıköy Hizmet Birimimizi ise daha çok üyemizin yararlanabileceği bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.  2014 yılında yapmayı planladığımız bu değişiklikler için 3 milyon lira ayırıyoruz."

"İTO'yu üyelerimiz için bir destek üssü haline dönüştürdük"

Çağlar,  İTO'yu üyeleri için bir destek üssü haline dönüştürdüklerini ifade ederek, "KOSGEB'in faaliyetlerini verebilmesi için bir temsilciliğini oda bünyesinde açıyoruz. Yine başlattığımız bir diğer temsilcilik ise Kredi Garanti Fonudur" dedi.

Gelecek yıl bütçesinin 219 milyon 636 bin 9 lira olarak bağlandığını bildiren Çağlar,  "Bu rakam 2013 bütçe tahminine göre 28 milyon liralık bir artış demektir" dedi.

Çağlar, ülkeyi refaha taşıyacak başarıların ancak bir takım olarak, birlik ve beraberlik içinde kazanabileceğini hatırlatarak, "Bugün dünyada Avrupa Birliği'nden, NAFTA'sına kadar onlarca bölgesel ve siyasi birlik kuruldu. Gelişmiş ülkelerin dünya ticaretinin yeni kurallarını yeni istemleri ile oluşturduklarını görüyoruz. Dünyada birlik olma, beraber hareket etme bilinci hızla yayılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin yeniden canlanan tarihi İpekyolu üzerinde bulunduğunu anımsatan Çağlar, şöyle konuştu:

"Marmaray Projesi bu canlanmanın en önemli adımlarından biri oldu. Biz de bu adımlara şemsiye kuruluşumuz olan TOBB'un önderliğindeki BALO projesiyle katkı veriyoruz. Ticaretin evrensel ve uzlaştırıcı dilini konuşanlar refahlarını artırdı ve huzurunu korudu. Ülkelerin, kıtaların bile birbirine kardeşlik ettiği böyle bir süreçte biz de birbirimize çok daha sıkı kenetlenmeliyiz. Türkiye olarak sahip olduğumuz gücün farkına varalım. O gücün arkasında da biz reel sektör temsilcilerinin olduğunu unutmayalım. Biz ne kadar güçlüysek ülkemiz de o kadar güçlü."

Kabine değişikliğine de değinen Çağlar, "10 bakanlık değişti. Bizi yakından ilgilendiren Ekonomi Bakanlığı' na gelen Nihat Zeybekçi Bey sektörü çok yakından tanıyor. Sayın Çağlayan da çok çalıştı. 5 tane stent takıldı bu süreçte. Allah ondan razı olsun. Aynı zamanda Sayın Nihat Ergün, Binali Yıldırım ve Egemen Bağış beyler de çok çalıştı. Ülkeyi farklı boyutlara taşıdı. Eski bakanlara teşekkür ediyor, yeni bakanlara da başarılar diliyorum" ifadesini kullandı.

İTO'nun 2014 yılı bütçesi 219,6 milyon lira

Bu arada, 2014 bütçesi İTO Meclis'te yapılan oylamada 219 milyon 636 bin 9 lira olarak kabul edildi. Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Güney'in yaptığı sunumla 2013 gelir ve giderleri ile 2014 bütçesi Meclis'e sunuldu. Sunumun ardından bütçe fasılları tek tek okunarak Meclis'in onayına sunuldu. Gerçekleştirilen oylamada yeni yıl bütçesi kabul edildi. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim