• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

İTO Başkanı Demirtaş, Liderlerin İzmir Zirvesini Değerlendirdi

İTO Başkanı Demirtaş, Liderlerin İzmir Zirvesini Değerlendirdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir'de aldığı kritik kararlar, İzmir iş dünyasında yankı uyandırdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir'de aldığı kritik kararlar, İzmir iş dünyasında yankı uyandırdı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, iki başbakanı ağırlayan İzmir'in tarihi günlerden birini yaşadığını belirterek,"İki Başbakanı ve neredeyse iki ülke kabinesinin yarısını kentimizde ve Odamızda ağırladık. Öncelikle İzmir'de Başbakanlık Ofisini açan, bu ofiste 95 yıl sonra Yunan Başbakanını ağırlayan Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na teşekkür ediyoruz. Bize büyük moral ve güç verdi" dedi.

"BAŞBAKANIMIZ BİZE DE GÖREV VERDİ"

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı kapsamında iki ülke liderleri ve bakanların ikili görüşmelerinin çok önemli olduğunu kaydeden Demirtaş, "Tüm tüm ikili görüşmeler, hükümetler ve bakanlar arası görüşmeler olumlu geçti. Bunların tam uyum içinde yapılmış olması ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve yakınlığı gösteriyor. Başbakanımız, bize de Odalar olarak karşılıklı ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması görevini verdi. Biz zaten 25 yıldır bunun için çalışıyoruz, bundan sonra daha da şevk ile çalışacağız" diye konuştu.

"EGE'Yİ YOLCU GEMİLERİYLE DANTEL GİBİ ÖRMELİYİZ"

Türkiye-Yunanistan ortak bildirisinde Başbakan Davutoğlu'nun İzmir-Selanik arasında feribot seferlerinin başlama müjdesi vermesini sevindirici bulduklarını ifade eden Demirtaş, "Selanik-İzmir arasındaki feribotun başlamasını çok istiyoruz. Zaten Selanik Belediye Başkanı ve Selanikli iş adamları ile yaptığımız temaslarda onlar da çok istekli. İki ülke Başbakanı da bu konuda destek veriyor. Tek engel liman ücretlerinin yüksekliği ve sefer oturana kadar yakıt desteği verilmesi. Bu konuda şu an istekli 4 yunanlı firma var, bu konularda adım atılırsa kısa sürede sefer başlar. Ege'yi bu gemilerle, yolcu gemileriyle karşılıklı dantel gibi örmemiz lazım" dedi.

"VİZE MUAFİYETİ TURİZMDE ÇOK ETKİLİ OLACAK"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Haziran ayında Avrupa'ya vize muafiyeti geleceğini açıklamasını değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"AB'ye vizenin kalkması hak ettiğimiz bir konuydu. Bu konuda Yunanistan tarafı istekli. Çünkü bunun, ülke turizmlerine çok etkisi olacağını biliyorlar. Biz de Başbakanımızın söylediği vize muafiyeti için gerekli 9 kanunun çıkması için tüm siyasi partilerimizle temasta bulunacağız."

"İŞ ADAMLARI OLARAK YUNANİSTAN'A GİDECEĞİZ"

Başkan Demirtaş da kısa sürede iş adamları olarak Yunanistan'a gideceklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Biz de bundan sonra önümüzdeki dönemde sektörel işadamları grupları yapıp, Yunanistan'a gideceğiz. İzmir ve Atina'da karşılıklı Türk- Yunan ihraç malları fuarları açmak için çalışacağız. Bundan sonra herkesin odağında Yunanistan pazarı olmalı. Bizim zaten odağımızda olan bir pazardı. Dünkü görüşmelerden sonra iş dünyasından çok daha fazla kesimin buraya yöneleceğine inanıyorum."

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversite olarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a fahri doktora unvanı verdiklerini hatırlatarak sözlerini şöyle noktaladı: "Sayın Çipras'ın fahri doktora unvanı alırken, mübadelenin geçmişin acılarından bahsedip "Ama artık bunlar geride kaldı" demesi de günün en önemli mesajlarından birisiydi. Çünkü çok köklü dostluğumuz ve ilişkilerimiz olmasına karşın, Yunanlı dostlarımızın kafasında hâlâ bazı bariyerler vardı. Bu bariyerlerin kalkması adına bu söylem çok önemliydi."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim