• BIST 9645.02
  • Altın 2445.778
  • Dolar 32.5544
  • Euro 34.7508
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 18 °C

İthal et sakatat fiyatlarını yükseltti

İthal et sakatat fiyatlarını yükseltti
İthal karkas et ile birlikte Erzurum'da büyükbaş hayvan kesimi azaldı.

İthal karkas et ile birlikte Erzurum'da büyükbaş hayvan kesimi azaldı. Hayvan kesimlerinin azalmasıyla ciğer, böbrek gibi sakatat fiyatlarında artış yaşandı. Geçen yıl kilosu 5-8 TL'ye satılan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 TL'ye satılan kuzu karaciğeri ise 22-25 liraya yükseldi.

Erzurum Hancı, Besici ve Sütçüler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, sakatat fiyatlarının artış gösterdiğini söyledi. Bingöl, kırmızı et ithalinde karkas gövdenin alındığını, sakatatın ise alınmadığını ifade etti. Et fiyatlarının yükselmesi, kesilen büyükbaş hayvan sayısının azalmasının da sakatat fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Bingöl, "İthal karkas etten dolayı yerli kesim yok denecek kadar azaldı. Et ithalatıyla birlikte dışarıdan sadece gövde geliyor. Hayvanın sakatatları yurt dışında kalıyor. Erzurum'da da hayvan kesimi yapılmaz hale geldi. Erzurum'da günde sadece 2-3 tane büyükbaş hayvan kesiliyor. Hayvan kesilmeyince de sakatat olmuyor. Kırmızı ete gücü yetmeyenler sakatata yönelince fiyatlar da arttı. Sakatat fiyatları kırmızı etin fiyatını yakaladı. Sıkıntı, fiyatlarda kendini gösteriyor. Geçen yıla göre yüzde 100'den daha fazla artan fiyatların yaz mevsimiyle birlikte yüzde 40 civarında düşmesini bekliyoruz. Kış mevsiminde sakatat tüketimi artıyor. Yaz mevsiminde tüketim azalacağından, özellikle düğünlerin başlamasıyla artacak et tüketimi yerli hayvan kesimini artıracaktır. Hayvan kesiminin artmasıyla sakatat arzının yeniden yükseleceğini ve fiyatların düşeceğini umuyoruz." dedi

FİYAT ARTIŞI FAKİRİN SOFRASINI KÜÇÜLTMEYE BAŞLADI

Sakatat fiyatları hakkında da bilgi veren Bingöl, "Geçen yıl kilosu 5-8 lira aralığında satılan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 lira aralığında satılan kuzu karaciğeri ise 22-25 liraya yükseldi. Ciğerin kilosu karkas et ithalatı ile birlikte 16-19 lira aralığına kadar gerileyen dana kuşbaşını geride bıraktı. Yine geçen yıla göre fiyatlarında artış yaşanan diğer sakatattan işkembenin kilosu 5 liradan 9 liraya, böbreğin fiyatı 4 liradan 8,5 liraya, kellenin fiyatı 4-7 liradan 20, dana zıpkının fiyatı 5 liradan 9 liraya yükseldi. Yine geçen yıl kilosu 5 liraya satılan dana yüreği 8 liraya, kuzu yüreği ise 7-8 liradan 14 liraya yükseldi. Doğu bölgesinde en çok tüketilen 4 tırnağın fiyatı 10 TL'den 25 TL'ye çıktı." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim