• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

İtalya’dan Olmpiyatlar için U dönüşü

İki yıl önce o dönemin teknokrat İtalya Başbakanı Mario Monti ekranlara çıkarak “Ülke olarak büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz.

Roma’nın adaylıktan havlu atmasından sonra İtalyanlar İstanbul’u favori göstermişler ve bir başka ekonomik krizli ülke İspanya’nın başkenti Madrid’in şansının bulunmadığını Tokyo’nun ise radyasyon nedeniyle az oyda kalacağını tahmin etmişlerdi.

2020 Olimpiyatları’nı düzenleyecek kentin seçilmesine yaklaşıldıkça İtalya birden tavır değiştirdi. Hele bugünkü La Gazzetta dello Sport yani İtalya’nın hatta Avrupa’nın en etkin spor gazetesi “Tokyo mu, Madrid mi?” manşeti atarak, “Galibi Başbakanları etkileyecek” yorumunda bulundu. İstanbul için ise oy kullanacak IOC delegelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ciddi kaygıları olduğunu hatırlatarak, “Ülkedeki iç siyaset durumu ve Erdoğan faktörü onları ürkütüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, üç aday arasında ekonomik açıdan en iyi durumda İstanbul’un hükümetten de büyük destek görerek rakiplerinden daha iyi olduğunu vurgularken dört bölgede 38 tesisin inşasını öngören projesinin ciddi göründüğünü ancak siyasi belirsizliğin ve kuşkuların son iç olaylar dışında dengelerin dine bağlanmasının bazı CİO üyelerini ciddi şekilde ürküttüğünü bu tutumu ancak son anda Türkiye Başbakanının iknalarla giderebileceğini” yazdı.

“İTALYAN DELEGELERİN OYU TOKYO’YA”

Bu arada aynı gazete, IOC’de İtalya’yı temsil eden üç delege Mario Pescante, Franco Carraro ve Ottavio Cinquanta’nın Tokyo için oy kullanacaklarını öne sürerek, “Eğer, 1964 Olimpiyatları’nı düzenleyen Tokyo kazanırsa o zaman 1960 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Roma için bir örnek olur ve biz de 2024 Olimpiyatları için en güçlü aday olarak görülebiliriz” itirafını yansıttı. İtalyan medyası ilk turda İstanbul’un eleneceğini ve ikinci turda Japonya ve İspanya başbakanlarının etkili konuşmasının karara büyük etki yapabileceğini değerlendirdi. Gazeteler İstanbul’un handikaplarından birinin de oylamanın Suriye krizi sırasında yapılmasıyla sınır komşusu ülkedeki iç savaşın Türkiye’yi dolayısıyla İstanbul’un adaylığını fazlasıyla etkilediğini işaret etti.

untitled-11.20130907135523.jpg
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim