• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

İşyeri sahipleri bu habere dikkat!

İşyeri sahipleri bu habere dikkat!
Suç mağdurlarına, iş kontenjanı, koruma ve özür talep etme hakkının gelmesiyle birlikte işyerlerinde yüzde 2 oranında mağdur çalıştırmak zorunlu olacak.

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nda suç mağdurlarına önemli haklar getiren tasarı üzerindeki çalışmalar son aşamaya geldi. Tasarıda, mağdurlara devlet bütçesinden ya da fonlardan maddi tazminat ve yardım bağlanması ve işyerlerinde eski hükümlü kontenjanı kadar mağdurlara da iş kontenjanı ayrılması gibi bir çok önemli düzenleme yer alacak.

Adalet Bakanlığı, TBMM ve İngiltere Büyükelçiliği ile birlikte düzenlenen 'Uluslararası Mağdur Hakları' sempozyumu dün sona erdi. Sempozyumda bir sunum yapan Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Dairesi Başkanı Muhittin Özdemir, hazırlanmakta olan tasarı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Buna göre, tasarıda suçtan zarar gören çocuklar ve cinsel suç mağdurları başta olmak üzere tüm suç mağdurlarının, devletten tazminat ve maddi yardım alma hakkının yanı sıra birçok hakka sahip olacaklarına ilişkin düzenleme yer alacak.

Tasarıda, mağdurlara da işyerlerinde eski hükümlülere tanınan yüzde 2 kontenjan hakkı tanınmasına ilişkin hüküm de yer alacak. Yani, resmi ve özel işyerleri yüzde 2 oranında suç mağduru çalıştırmak zorunda kalacak.
 
PARA CEZASININ YARISI FONA   

Devletin mağdurlara ödeyeceği tazminatın nasıl karşılanacağına ilişkin çeşitli fon alternatifleri üzerinde duruluyor. Bunlardan biri adli para cezalarının yarısının mağdura ya da kurulacak fona ödenmesi.
Bakanlık çalışmasında, sanıklara verilen adli para cezalarının bir kısmının mağdurlara ödenmesi ya da bu amaçla kurulacak bir fona aktarılması seçenekleri üzerinde duruluyor. Yardım isteminde bulunma koşulları, yardımın kapsamı ve miktarı, 'Şiddet Suçu Mağdurlarının Zararlarının Devlet Tarafından Giderimi için Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ne uygun olarak belirlenecek.
 
KIRILGAN GRUBA ÖZEL ÖNEM

Tasarı, bütün mağdurlara yönelik yeni hak ve hizmetler getirilmesini öngörüyor, ancak cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, çocuk mağdurlar ile sağır, dilsiz, beden veya ruh sağlığı bakımından kendisini savunamayacak durumda olan yani 'kırılgan gruptaki' mağdurlara yönelik özel düzenlemeler de yer alacak.
Mağdurlara yönelik haklar, bilgilendirme hizmeti, koruma hizmeti, tedavi hizmeti, istihdam hizmeti, eğitim hizmeti, farkındalık artırılması, bakım ve barınma hizmetleri, belediyelerce yapılacak destek hizmetleri, soruşturma ve dava aşamasında psiko-sosyal destek hizmetleri ve izlenmesi gibi temel hizmet alanlarında verilecek.
 
YAKIN KORUMA VERİLECEK TEDAVİ BEDAVA OLACAK  
 

Tasarıda, mağdurun, suç failinden özür dilemesini isteme hakkı, mağdurlar ve aile üyelerinin tanıklık ve sorgulamalar sırasında sindirme ve misillemelere karşı korunma hakkı yer alacak. Bu çerçevede gerektiğinde fiziki koruma da verilecek. Suç mağdurlarının tedavileri ücretsiz yapılacak. Mağdurların soruşturma ve dava sırasında yaptığı masraflar devletçe karşılanacak. Eğitim hakkı tehlikeye düşmüş suç mağdurları bu haklarının korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilecek. Mağdurlara ayrıca, adli yardım konusunda da geniş haklar tanınacak. Soruşturma ve kovuşturma (dava) aşamasında mağdurlara psiko-sosyal destek verilecek ve ruh sağlıkları yakın takibe alınarak izlenecek.

 

KAYNAK:MİLLİYET

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim