• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

İsviçre AB'den göçe sınırlama getirdi

İsviçre AB'den göçe sınırlama getirdi
İsviçre halkı, AB ülkelerinden göçü sınırlamayı öngören teklifi az bir farkla kabul etti. Ayrıca yerel bir referandumda, ilkokullarda Müslüman kızların türbanlı okula gitmesi yasaklandı.

İsviçre halkı, Avrupa Birliği ülkelerinden göçü sınırlamayı öngören teklifi referandumda kabul etti.

Referandum sonuçlarına göre, milliyetçi İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından desteklenen ve AB'den İsviçre'ye göçün sınırlanmasını öngören teklif çok az bir oy farkıyla kabul edildi.

İsviçreliler yüzde 50,3 oyla teklifi desteklerken yüzde 49,7 karşı oy kullanıldı.

Ülkede, Almanların ve İtalyanların yaşadığı bölgelerde ve kırsal kesimlerde yaşayanların desteğini alan teklif, Fransızların yaşadığı bölgelerde verilen karşı oylarla kısmen dengelendi.

İsviçre hükümeti ve ülkedeki birçok siyasi parti, göçmenlere sert kotalar getiren teklife karşıydı. Yasanın ülke ekonomisine ve AB ile ilişkilere zarar verebileceği savunuluyordu.

Sonuç, İsviçre ile AB arasındaki işçilerin serbest dolaşımı anlaşmasına da aykırılık teşkil ediyor. Teklifin kabulüyle AB ülkelerinden göçmenlerin İsviçre'ye girişine ciddi sınırlamalar getirilecek.

İsviçre ekonomisi düşük işsizlik oranı ve istikrarlı yapısıyla ekonomik krizle mücadelesine devam eden AB ülkelerine nazaran başarılı bir performans sergiliyor. Ülkeye giriş yapan göçmenler, ülkenin istikrarlı yapısına zarar vereceği düşüncesiyle halkı tedirgin ediyor.

'1 MİLYON MÜSLÜMAN' UYARISI 
Ayrıca, milliyetçi İsviçre Halk Partisinin referandum kapsamında yaptığı kampanyada ülkedeki Müslüman sayısının 1 milyonu bulabileceği şeklinde uyarılar yapıldı.

8 milyon nüfusa sahip ülkede resmi rakamlara göre 500 bin Müslüman yaşarken, çoğunun 1990'lı yıllarda Balkan savaşı döneminde ülkeye girdiği biliniyor. 

İLKOKULDA TÜRBAN YASAĞI 
Ayrıca, ülkenin doğu bölgesinde yer alan St. Gallen'e bağlı Au-Heerbrugg'de yapılan yerel referandumda da bölgede yer alan ilkokullarda Müslüman kızların türbanlı okula gelmesi yasaklandı. Referandumda 990 kişi yasak lehine oy kullanırken, 506 kişi ise yasağı reddetti.

Ülkenin en doğusundaki kasabada, Somali uyruklu iki kız çocuğunun 2013 Haziran ayında başörtüsü sebebiyle okuldan ayrı kalması ülke genelinde tepkiye yol açmıştı. Bunun ardından bölgedeki ilköğretim okulu, yönetmeliğini değiştirerek derste başörtüsü takılmasına izin verdi.

Diğer taraftan, bu tartışmaların sürdüğü sırada ise bir başka başvuru üzerine, İsviçre Federal Mahkemesi, yasal altyapı olmadığı için başörtüsünün okullarda yasaklanamayacağı yönünde karar vermişti.

Ancak Federal Mahkeme'nin kararından sonra başörtüsünün okullarda çıkarılmasını savunan İsviçre Halk Partisi gereken yasal düzenlemeyi oluşturmak için St. Gallen'de referandumda oylanmak üzere yasaklama teklifi verdi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim