• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

"İstiklal Marşı, bizi millet yapan en temel metinlerden birisidir"

"İstiklal Marşı, bizi millet yapan en temel metinlerden birisidir"
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, İstiklal Marşı'nın Türk milletinin en temel metinlerinden birisi ve en çarpıcı örneği olduğunu söyledi.

Mehmet Akif Ersoy tarafından 1921 yılında yazılan İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabul edilişinin 95. Yılı Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikle anıldı. UÜ Fen-Edebiyat Fakültesi'nin düzenlediği etkinliğe Fakülte Dekanı Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, yöneticiler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"MARŞIN HER KELİMESİ ÖZENLE SEÇİLMİŞ"

Şehitler için gerçekleştirilen saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu tarafından "İstiklal Marşı'nı Anlamak" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda kullandığı her kelimeyi özenle ve bilerek seçtiğini açıkladı. Marşın her kıtasında dünyaya ve Türk milletine mesajlar verildiğinin altını çizen Uğurlu, "Örneğin medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar mısrası dolayısı ile Akif bazı kesimler tarafından medeniyet düşmanı olarak ilan edilmiş. Oysa ki Akif batının teknolojisine, bilimine, sanatına hayran ve bizler tarafından da örnek alınması gerektiğine inanan birisidir. Ancak burada Akif'in belirtmek istediği medeniyetin o sömürgeci tarafını kast etmiştir. Batı medeniyeti 19. yüzyılda batıda ve doğu ülkeleri işgal etmeye çalışırken buralara medeniyet götürmeye çalıştıklarını iddia etmişlerdi. İşte Mehmet Akif, medeniyetin bu yüzünü eleştirmeye çalışıyor ve onlara canavar diyor." diye konuştu.

"BİZİ MİLLET YAPAN EN TEMEL ESERLERDEN BİRİSİ"

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı, İstiklal Marşı'nda bir milleti ayakta tutacak olan bütün değerlerin ilk 9 kıta boyunca anlatıldığını vurguladı. Son kıtada ise bir hükme varıldığına işaret eden Uğurlu; "Bu son kısım İstiklal Marşı'nın özeti gibidir. Ümit, cesaret, kendini bilme, vatanını anlama, vatan için canının feda edileceği, vatanı vatan yapan unsurlar, şehitlere şükran, milletin sembolü olan bayrağa saygı ve bayrağın sonsuza kadar dalgalanacağına inanç Hepsi İstiklal Marşı'nda bir aradadır. Milli hafızayı, geleceğe ait görev ve sorumluluklarımızı samimiyetle, realist bir şekilde ve büyük bir heyecanla ifade eder İstiklal Marşı'mız. İstiklal Marşı, bizi millet yapan temel metinlerden birisidir ve Türk milletinin bağımsızlık aşkının en önemli en çarpıcı örneğidir." dedi.

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 95. Yılı Anma Programı, daha sonra öğrencilerin okuduğu şiirler ile sona erdi.

Cihan

"İstiklal Marşı, bizi millet yapan en temel metinlerden birisidir"

"İstiklal Marşı, bizi millet yapan en temel metinlerden birisidir"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim