• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

İşte Vlademir Putin'in hayalini kurduğu proje

İşte Vlademir Putin'in hayalini kurduğu proje
Rusya lideri Putin, ABD’nin uyarılarına rağmen bu ülkeye bağlı Kırım’a takviye güç gönderiyor. Obama'nın telefon görüşmelerine olumlu yanıtlar vermiyor. Peki Putin'in bu davranışlarının ardındaki sebep ne?

Ukrayna ve Kırım üzerinden ortaya çıkan Batı ile Rusya arasındaki güç savaşında kilit isim, Rusya Devlet Başkanı Putin... Kırım'a asker gönderen Putin neyi amaçlıyor? Neden Batı'ya güvenmiyor?

BBC tüm bu soruların yanıtlarını aradı ve şu cevapları buldu:

Putin'in agresif davranışının arkasında ne var? Geçmişte yaşananlar Putin'le ilgili bir kaç ipucları veriyor. Putin'i çıldırtan aldatılma hissi. 

"PUTİN BATI'NIN KENDİNİ ALDATTIĞINI DÜŞÜNÜYOR"

2011'deki Libya krizinde, Moskova BM Güvenlik Konseyinde sivilleri koruma gerekçesiyle uçuşa yasak tasarısını veto etmedi. Ancak NATO'nun askeri operasyonu Libya'da rejim değişikliğine ve Kaddafi'nin ölümüne neden oldu. Rusya bunu beklemiyordu. Putin Ukrayna'da da bir kez daha Batı'nın kendini aldattığını düşünüyor. 

Geçen ay Kiev'e muhaliflerle anlaşma sağlaması amacıyla heyet gönderdi. Almanya Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanlarının arabuluculuğuyla varılan anlaşma erken seçimler anayasa reformunu öngörüyordu. Kremlin temsilcisi anlaşmayı imzalamadı. Ancak Moskova anlaşmayı kabul etmiş göründü. 24 saat sonra ise Yanukoviç ülkeyi terk etti. Meclis elindeki yetkileri aldı ve geçici bir devlet başkanı seçildi. Tüm bu gelişmeler Moskova için tam bir sürprizdi.

"PUTİN'İN NATO'YA DA HİÇ GÜVENİ YOK"

Putin 2003'teki Gül Devrimi ve ertesi yıl yapılan Turuncu Devrim'i unutmuş değil. Bu devrimlerin arkasında Batı'nın olduğunu düşünüyor. Putin'in NATO'ya da hiç güveni yok. 2010'daki bir röportajında örgütün Sovyetler Birliği'ne verdiği sınırlarımızı genişleteceği sözünü tutmadığını hatırlatmış, NATO bizi en terbisyesiz şekilde aldattı demişti. 

PUTİN'İN HAYALİNİ KURDUĞU PROJE?

Putin'in aslında uzun süredir bir hayali var, AB'ye rakip bir örgütlenme kurmak. Projenin adı 'Avrasya Birliği'. Amaç eskiden Sovyetler Birliği'ne bağlı ülkeleri, yeniden Moskova'nın yörüngesine sokmak. Eski Sovyet ülkelerine ucuz enerji ve kredi sağlayarak baştan çıkarttı. Aynı anda askeri varlığını arttırdı. Ukrayna da bu stratejinin merkezinde. Ukrayna'ya önerdiği 15 milyarlık kredi de Avrasya Projesi'nin bir parçasıydı. Bu teklif Kiev'in AB ile ortaklık anlaşmasının suya düşmesine neden oldu. Son Kırım müdahalesi de bu planın bir parçası. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim