• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

İşte partilerin adaylık süreleri

İşte partilerin adaylık süreleri
1 Kasım'daki erken seçimler için aday adaylığı başvuru süresi AKP ve MHP'de doldu, CHP ve HDP'de ise bugün akşam doluyor. AKP'de adaylık başvurusunda bulunmayan eski isimler dikkat çekti. CHP'de de sürpriz isimler aday adayı oldu.

1 Kasım'daki erken seçimler için CHP ve HDP'de milletvekili aday adaylığına başvurularda süre bugün, mesai bitimi saatlerinde doluyor. MHP'de başvurular dün, AKP'de ise 3 Eylül'de tamamlanmıştı.

AKP'deki aday adayı hareketliliği diğerlerinden daha fazla göze çarptı. 3 bini aşkın başvuru yapıldığı, partinin kasasına bu başvurulardan 13 milyon lira girdiği söyleniyor. Partinin komisyonları aday sayısını düşürecek, ardından 12-18 Eylül arasında Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki bir komisyon 550 adayı belirleyecek. 

Bu süreçte Davutoğlu, başta 3 dönemlik olan ve başvuru yapmayanlar olmak üzere TBMM’de görmek istediği isimlere teklif götürecek. Partinin tanınmış isimlerinden Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan, Mustafa Ataş, Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Nimet Baş, Cevdet Erdöl, Hüseyin Çelik ve Nihat Ergün başvuru yapmayan isimler.

Yine 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan Taner Yıldız, Faruk Çelik, Ömer Çelik, Bülent Gedikli, Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Mustafa Elitaş, Nevzat Pakdil, Sadık Yakut, Bekir Bozdağ’ın ise adaylık için başvuru yaptığı bildirildi. 7 Haziran sonrası 3 dönemlik olan isimlerin önü de, 1 Kasım’da bu kuralın uygulanmaması kararıyla açılmıştı. Bu isimlerden Mehmet Müezzinoğlu, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, İdris Güllüce, Veysel Eroğlu, Fikri Işık, Lütfi Elvan dahil 26 partilinin tamamının başvuru yaptığı ifade edildi.
Davutoğlu, partideki 3 dönem kuralı üzerinde çalışması için tüzük komisyonu kurulduğunu açıkladı ve hem 7 Haziran seçimlerine giremeyen '3 dönemliklerin' hem de 1 Kasım'da '3 dönemlik' olacakların adaylıkları kabul edildi. 

ADAY ADAYI OLANLARDAN ÇOK, OLMAYANLAR İLGİ ÇEKTİ

Buna karşın 3 Eylül'de başvuru süresi dolduğunda en fazla dikkat çeken isimler, aday adaylığı için başvurmayan ağır toplar oldu: Bülent Arınç, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin, Mehmet Ali Şahin ve Ayşenur İslam.

TATLISES'TEN BUCAK AŞİRETİ LİDERİNE KADAR AKP ADAYLARI
Başvuran isimler arasında türkücü İbrahim Tatlıses, Bucak aşiretinin ileri gelenlerinden Ahmet Ersin Bucak ve Fatih Bucak, Erdoğan'ın Pınarhisar Cezaevi'nden arkadaşı Mehmet Rüştü Karabıyık dikkat çekti. Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ da aday adaylığı için partinin yolunu tutanlar arasında. Fatih Erbakan'a teklif götürüleceği "iddia" olarak haberlerde yer aldı. İsmi "iddia ediliyor" kategorisinde geçen bir diğer isim ise Mesut Yılmaz oldu. 

MERAK EDİLEN SORU: TÜRKEŞ YENİ MECLİSTE OLACAK MI?

Davutoğlu başbakanlığındaki seçim hükümetinde bakanlık görevini kabul eden MHP'li Tuğrul Türkeş için kafalarda oluşan "Acaba bu yakınlaşma AKP'den milletvekilliğine kadar uzanır mı?" kuşkusu, Türkeş'in cuma günkü basın toplantısının da konusuydu. MHP adaylığı için "Devlet Bey'in öfkesinin dinmesi lazım” diyen Türkeş, AKPadaylığı için "Halihazırda AKP'den aday olmak gibi bir düşüncem yok” dedi. Ertesi gün MHP Merkez Disiplin Kurulu'ndan Türkeş'e oy birliğiyle ihraç kararı çıktığı açıklandı. Türkeş, karşı açıklamasında ihraca karşı mahkemeye gideceğini söyledi. 

7 HAZİRAN'DA ÇOK KONUŞULMUŞTU, O ARTIK ADAY ADAYI

CHP'de 7 Haziran döneminde çok konuşulan, aday gösterilmemesi bazı kesimlerce eleştirilen Melda Onur, 1 Kasım seçimleri için aday adaylık başvurusunu yaptı. Aday adaylığı başvuruları döneminin en çok konuşulan ve sürpriz denilebilecek girişimi, bir askeri operasyonla IŞİD'in elinden kurtarılan eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'dan geldi. Yılmaz'ın CHP'nin yolunu tutması, kurtarma operasyonunun ardından Türkiye'ye ayak bastığında kendisini alnından öperek karşılayan Davutoğlu'na da soruldu, Davutoğlu "Herkesin aday olma hakkı var. Herkes siyasete girme kararı alabilir" dedi. 

CHP'DE SANATÇI İSİMLER DİKKAT ÇEKİYOR

CHP'de aday adaylığına başvuranlar arasında dikkat çeken isimlerden biri de geçtiğimiz Şubat ayında Tuzla'da silahlı saldırıyla öldürülen CHP'nin eski Tuzla İlçe Başkanı Tekin Ağırman'ın eşi, şarkıcı Özlem Ağırman'dı. Ağırman, İstanbul 1. bölgeden aday adaylığı için başvuruda bulundu. Geçen hafta Şehir Tiyatroları'ndan ihraç edilen Levent Üzümcü, CHP adaylığı için ismi geçenlerden. Bir diğer tiyatrocu, Yasemin Yalçın'ın eşi olarak da tanınan İlyas İlbay'ın Kastamonu'dan aday olacağı dün CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin tarafından açıklandı.

AKP-SP, MHP-BBP İTTİFAK ARAYIŞLARI

1 Kasım seçimleri için kulislerde değerlendirilen konulardan biri de ittifaklar. AKP ile Saadet Partisi'nin seçimlere birlikte girmek için görüşmeler sürdürdüğü biliniyor. 7 Haziran seçimlerine SP ittifakıyla giren BBP'nin Genel Başkanı Mustafa Destici, hafta sonu yaptığı açıklamada AKP ile SP arasındaki görüşmelere değinip, bu ittifakın henüz netleşmediğini duyduğunu söyledi. Destici, aynı toplantıda BBP ile MHP arasındaki seçim ittifakı ihtimali içinse, "Bize şu ana kadar böyle bir teklif gelmiş değil, görüşme yapmış değiliz. Şayet böyle bir teklif gelirse ve bir görüşme olursa bunu yetkili kurullarımızda değerlendirip istişare ederiz. Eğer ülkemizin ve milletimizin menfaatine bir sonuç çıkacağını görürsek değerlendiririz ama şu anda böyle bir şey yok" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim