• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

işte IŞİD sonrası Irak'ın son durumu!

işte IŞİD sonrası Irak'ın son durumu!
Irak'ın belli bölgelerini işgal eden IŞİD, Bağdat'a doğru yol alıyor.

Musul’la başlayan işgal Bakuba’ya kadar geldi. Örgüt, kuzeydeki Selahaddin eyaletinin yüzde 70’ini kontrol altına aldı. Ele geçirdikleri kentlerde yüklüce ganimet de toplayan IŞİD hem nakit para hem de Irak askerlerinden aldıkları silahlarla saldırılarına devam ediyor.

MUSUL

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul, 11 Haziran’dan beri IŞİD’in elinde. Kentin bağlı bulunduğu Ninevo eyaletinin yüzde 85’i de örgütün kontrolüne geçmiş durumda. IŞİD, Musul’a Irak Ordusundan 3 helikopter, zırhlı araçlar, yüzlerce hafif silah, askeri üniforma ve uçak savar ele geçirdi. Örgüt aynı zamanda Musul’da en az 400 milyon Dolar nakit paraya da el koydu. IŞİD militanları ayrıca Musul’daki cezaevinde tutulan 2000 kişiyi de serbest bıraktı.

KAYARAH ASKERİ ÜSSÜ

IŞİD, 11 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra kentin güneyindeki Kayarah askeri üssünü de kontrol altına aldı.

adwdawadw123312.jpg

BEYCİ

Irak’ın en büyük petrol rafinerilerinin bulunduğu Beyci kenti de 11 Haziran’dan bu yana IŞİD’in elinde. Günlük 300 bin varil petrolün çıkarıldığı Beyci’deki rafinerilerin yüzde 85’i örgütün kontrolünde. IŞİD militanları ayrıca Beyci kentinin emniyet merkezini de ateşe verdi.

TİKRİT

Saddam Hüseyin’in memleketi olan Bağdat’ın kuzeyindeki Selahaddin eyaletinin başkenti olan Tikrit kenti de 11 Haziran günü IŞİD’in eline geçti.

EL ADEM

IŞİD, 11 Haziran’da Tikrit’in güneyindeki El Adem kentini de ele geçirdi.

EL DOUR

Örgüt 12 Haziran’da da yine Selahaddin eyaletine bağlı El Dour’u işgal etti.

SAMARRA

IŞİD 12 Haziran’da Samarra’yı kuşattı. Kenti korumakla görevli Irak Ordusu Komutanı General Sabah el Fatwavi kuşatmayla birlikte şehri terk etti. Örgüt kentte Irak Ordusuna ait askeri üslerle araçları ve silahları ele geçirdi. 

RAMADİ

IŞİD, Samarra’dan sonra Ramadi’ye saldırdı. Ramadi’de hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonunda Irak Ordusundan 12 asker öldürüldü, 10 asker yaralandı, örgüt Ramadi’deki askeri üssü de ele geçirdi.

BAĞDAT’IN KÖYLERİ

13 Haziran’da Bağdat’ın kuzeyindeki Allam, Dour, Mutasım, Duloyiha ve Eshaki köyleri düştü.

BAKUBA

IŞİD, 13 Haziran’da Bağdat yakınlarındaki Bakuba’ya kadar ilerledi. Bakuba’ya bağlı Callula kenti militanların eline geçti. Ancak kenti ele geçiren örgütün IŞİD mi yoksa onlara bağlı bir başka örgüt mü olduğu kesin değil.

SAYDİYE

Calula’dan sonra aynı bölgedeki Saydiye kenti de yine aynı silahlı grubun eline geçti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim