• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

İşte Diyanet'in Başbakana sunduğu Alevi raporu!

Diyanet İşleri'nin hazırlayıp Başbakan Erdoğan'a sunduğu Alevi raporunda devrim gibi öneriler yer aldı. Aleviler için eşit statü ve cemevlerinin ibadethane olması istendi.
Demokratikleşme paketi çerçevesinde gündeme gelecek, Alevi Açılımı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Başbakan Tayyip Erdoğan'a "devrim" gibi önerilerin yer aldığı bir rapor sundu. Diyanet raporunda, Aleviler için "eşit haklar" istendi. Alevilerin sorunları ve taleplerinin geniş şekilde ele alındığı raporda, son günlerde Alevi Açılımı çerçevesinde gündeme geleceği konuşulan düzenlemelerin de analizi yapıldı. Cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve Alevi dedelerinin kamudan ödenek alması gibi meselelerin sorunun çözümü için yeterli olmadığını savunan Diyanet İşleri Başkanlığı, kapsamlı bir reform önerisi yaptı. Buna göre Alevilerin tüm sorunlarının çözümü ve inançlarını yaşamaları için gerekli tüm ihtiyaçlarının karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na paralel bir yapı kurulması önerildi.
 
ÖZEL BÜTÇE
 
Bu yapıya Diyanet'e ayrıldığı gibi özel bir bütçe ayrılması teklif edildi. Cemevlerine ibadethane tartışmalarına da son noktayı koymak isteyen Diyanet, "Kimse ibadethane tanımı yapma hakkına sahip değil" dedi. İşte Diyanet'in önerileri:
 
YENİ YAPI
 
Din İşleri Yüksek Kurulu kurulsun. Bu yapı Bakanlık olarak kurgulansın ya da Başbakan Yardımcılığı'na bağlı olsun. Diyanet bu yapı altında olsun. Diyanet gibi Aleviler de benzer bir yapılanma ile bu Kurul'a bağlansın. Böylece Aleviler de kamuda ve karar alım süreçlerinde söz sahibi olsun, ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesi en etkili merci tarafından sağlansın. Tüm cemevleri ve dedeler bu yapıya bağlı olsun. Dedeler, imam, müezzin ve müftü gibi kamu görevlisi olsun.
 
EŞDEĞER KAYNAK
 
Alevilerin sorunları elektrik, su yada cem evleri ile dedelere kamu yardımının çok ötesinde. Bu yüzden sorunların tespiti ve çözümü yeni kurulacak yapı tarafından sağlansın. Din İşleri Yüksek Kurulu'na ayrılacak bütçe ile Aleviler için de Diyanet'e göre yükümlülük ve iş kapasitesi oranınca kaynak sağlansın. Yeni yapı tüm ihtiyaçlarını kendi bütçesinden karşılasın.
 
CEMEVLERİNE STATÜ
 
"İbadethane" tanımını ne devlet ne de Diyanet yapabilir. Hangi inançtan olursa olsun, kişiler ibadetlerini nerede yapıyorsa oraya ibadethane denilebilir. Aleviler cemevlerini ibadethane olarak tanımlıyorsa, karşı çıkmanın gereği yok.
 
DİĞER AZINLIKLAR DA SÖZ SAHİBİ OLSUN
 
Din İşleri Yüksek Kurulu sadece Aleviler veya Diyanet değil, toplumdaki tüm diğer azınlık inançların ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için de çalışsın. İnanç ve ibadet özgürlüğü önündeki tüm sorunların kaldırılması noktasında aktif bir yapıda olsun.
 
ERDOĞAN'A BİZZAT SUNDU
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in raporu geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a bizzat sunduğu öğrenilirken, Erdoğan'ın da tekliflere olumlu yaklaştığı ifade edildi. Görüşmede, Alevi toplumunun sorunlarına karşı çözüm için güçlü bir irade ortaya koyulduğu ifade edildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim