• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

İstanbul'daki PDY davası başlıyor

İstanbul'daki PDY davası başlıyor
Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "casusluk ve yasa dışı dinleme" davasının ilk duruşması 15 Şubat'ta yapılacak.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "casusluk ve yasa dışı dinleme" davasının ilk duruşması 15 Şubat'ta yapılacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy tarafından yürütülen PDY'nin ''casusluk ve yasa dışı dinleme'' soruşturması kapsamında ilk operasyon 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirildi. 

Aralarında Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 18 şüpheli tutuklandı, bazıları ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında, ikinci operasyon Kasım 2014'te Tekirdağ ve Edirne istihbarat şube müdürlüklerindeki yasa dışı dinlemelerle ilgili yapıldı. Operasyon kapsamında aralarında eski istihbarat şube müdürlerinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

Savcı Özsoy'un, 26 Ekim 2015'te tamamladığı soruşturma sonucunda aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 143 polis hakkında hazırladığı 721 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı Özsoy, aralarında PDY'nin örgüt lideri Fetullah Gülen ile örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen bazı sivillerin de bulunduğu 31 şüpheli hakkındaki dosyayı ayırarak, PDY'nin ana soruşturmasının yapıldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6 Kasım'da kabulüne karar verdiği iddianamede, 57 kişi "mağdur", 209 kişi de "müşteki" olarak yer aldı. Mahkeme, sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, Halil Hilal Seyfi, Ahmet Özdik, Özgür Nikbay, Ali İhsan Tezcan, Muhammed Ali Iklı, Metin Canbay, Harun Aydın, Hasan Hüseyin Danacı, Şeref Bolat, Tolga Güzeltaş, Hayati Başdağ, Mehmet Dilaver, Muhammed İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Hikmet Kopar, İsmail Torlar, Mesut Yılmaz, Erkan Palaz, Fatih Kıncır, Ramazan Orkun Altınışık ve Selahattin Ergin'in, üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, teknik takip raporları, iletişim tespit tutanakları, şahit beyanları, müşteki ifadeleri, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunması, kaçma şüphesi olması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Savcılığın, 120 sanığın tutuklanması talebini ise ''sanıkların tutuklanmama sebeplerinde herhangi bir değişiklik bulunmadığından" reddeden mahkeme, ilk duruşmanın 15 Şubat'ta yapılmasını kararlaştırdı. Sayfa sayısının çok olması nedeniyle iddianamenin okunması için TRT'den iki spikerin görevlendirilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, duruşmanın 15, 16, 17, 18 ve 19 Şubat'ta da yapılmasına hükmetti.

İddianamede, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Erol Demirhan ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında olduğu tüm sanıklar hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Sanık Yılmazer hakkında ayrıca ''silahlı örgüt kurmak veya yönetmek veya üye olmak, siyasal veya askeri casusluk, resmi belgede sahtecilik, iftira, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmek" suçlarından bin 924 yıla kadar, sanık Erol Demirhan için de aynı suçlardan 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim