• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

İstanbul'da "hayali taksi" vurgunu

Eyüp'te "hayali" taksi plakası satan bir otomotiv firmasının sahibi, 900 vatandaşın yaklaşık 700 milyon lirasını alarak kayıplara karıştı.
Özellikle İstanbul'da rastlanan "hayali" taksi plakası alım-satımı, 900 vatandaşın mağdur olmasına yol açtı. Eyüp'te sahte taksi plakası pazarlayan bir otomotiv firmasının sahibi, 900 kişinin toplam 700 milyon lirasını alarak ortadan kayboldu.
 
Yurt içinden ve dışından çok sayıda vatandaş, paralarını değerlendirmek için geldikleri firmadan, "hayali" taksi plakası satın aldı. "Bijon" adı verilen uygulamayla, İstanbul'daki bir taksi plakasının değerinin 16'ya bölünerek, vatandaşlara istedikleri oranda hisse satışı gerçekleştirildi.
 
Vergi yükümlülüğünden kurtulmak isteyen bazı vatandaşların başvurduğu uygulamada, plakalar resmi olmadığı için alıcılar ruhsat sahibi olamıyor. Bu durumda alıcı ile satıcı arasında resmi işlem yapılamazken, satış tamamen karşılıklı güvene dayalı olarak gerçekleştiriliyor.
 
Firma yetkililerinin kaçtığını duyanlar, şirkete akın etti
 
Ödedikleri para karşılığında "hayali" de olsa taksi plakası sahibi olduklarını ve buradan gelir elde edeceklerini uman vatandaşlar, parayı yatırdıkları firma sahibinin kaçtığını duyunca, otomotiv firmasının önüne akın etti. Burada karşılarında herhangi bir yetkili bulamayan vatandaşlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
Mağdur vatandaşlardan Bülent Özay, aynı plakayı yarımşar hisse olarak iki seferde satın aldığını ve firma yetkililerinin kendisini, haziran ayında plakasını teslim edeceklerini ifade etti. Özay firmaya haziran'da gittiğinde, plaka teslim tarihini erteleyerek kendisini bugüne kadar oyaladıklarını söyledi.
 
Şu anda karşılarında muhatap bulamadıklarını belirten Özay, "2 gündür kapıda bekliyorum. Elimde sadece kendi aramızda yapmış olduğumuz bir belge var. Noterde düzenlenmiş bir belge yok. Çünkü firmaya güveniyorduk. Yıllardan beri onlarla çalışıyorduk. Buraya geldiğimizde kapıda genellikle bir bekçi oluyordu. Dünden beri o bekçi de yok" diye konuştu.
 
"Vatandaşı oyalamışlar"
 
Mağdurlardan Basri Eryiğit de firmaya vekalet verdiği için, kendi plakası üzerine kredi çekildiğini dile getirerek, "Bir sene ödediler sonra kaçıp gittiler" dedi.
 
Firmaya taksi plakasını sattığını söyleyen Yakup kara ise verdiği vekaletle plakasının başkasına devredildiğini, kendisine de karşılığında çek verildiğini söyledi. Elinde firmaya ait 680 bin liralık çekin bulunduğunu ifade eden Kara, ancak bankaya gittiğinde karşılığının olmadığını öğrendiğini dile getirdi.
 
Şirket yetkililerinin kendilerini oyaladığını anlatan Kara, "Dört gün önce kardeşimi gönderdim firmaya. Çekin karşılığı olmadığını yetkililere söyledi. Kardeşime 'Sen çeki bankada işleme sokma iki gün sonra elden vereceğiz' demişler. İki gün sonra geldik kimse yok. Suç duyurusunda bulunabilmek için de 107 bin lira yatırmam gerekiyor ki mahkeme yıldırım haciz koysun. Ancak bu kadar param da yok. Ne yapacağımı bilemiyorum" ifadelerini kullandı.
Taksicilik yapmak için firmadan plaka kiralayan Salih Aykut da firma yetkililerinin ortadan kaybolduğunu duyunca, senetlerini almak için buraya geldiğini söyledi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim