• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

İstanbul’da ‘Ballı Günler’ başladı

İstanbul’da ‘Ballı Günler’ başladı
Türkiye'nin dört bir yanından gelen bal üreticilerini buluşturan "Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri" başladı.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen bal üreticilerini buluşturan "Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri" başladı. Etkinlik, 21 Ocak Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Soğukların kendini iyice hissettirdiği bu günlerde bağışıklık sistemini güçlendiren, doğal antibiyotik olan balla yapılan tarifleri ve hangi balın hangi hastalığa iyi geldiğini öğrenmek isteyenler için ideal bir adres olan "Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri" Harbiye Askeri Müzesinde başladı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ev sahipliğinde ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetiminde düzenlenen "Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri', Trakya'nın ayçiçek, Orta Anadolu'nun kırçiçek ve geven, Karadeniz'in kestane ve ıhlamur, Doğu Anadolu'nun kekik ve yüksek yayla, Ege'nin narenciye balı gibi dünyaca ünlü balları direkt üreticiden alma fırsatı sunuyor. Fuar boyunca ünlü şefler de bal ile farklı yemekler yapacak. Çoğumuzun bildiği yemekler, tarifler dışında ballı döner, ballı börek gibi farklı yemekler de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Bal sirkesi, bal sabunu, propolisli bal çayı gibi ürünler de ziyaretçilerin dikkatini çeken bal ürünleri arasında yer alıyor.

"Türkiye balda dünya lideridir"

Geleneksel hale gelen ve her yıl ziyaretçi sayısını ciddi oranda artıran etkinlikte İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, "Dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip ülkesi Türkiye'dir. Avrupa kıtasına denk bitki zenginliğimiz var. Bu zenginliğimiz bala da sirayet ediyor. Bir asırdan bu yana dünya arenasında biraz zayıf kaldık. Teşkilatlanmamız dünyadan bir asır sonra başladı. Dolayısıyla kendimizi tanıtamadık. 3 ay önce İstanbul'da bir dünya kongresi yaptık. 139 ülke İstanbul'a geldi ve burada dünya bal yarışması yapıldı. Dünya bal yarışmasında yarışmaların yüzde 65'ini Türkiye kazandı. Bu şu demektir; Türkiye balda dünya lideridir" ifadelerini kullandı.

"Cumartesi- Pazar günleri ortalama 10-15 bin kişiyle bu fuarı zenginleştireceğiz"

'Ballı Günler'de tüketicileri bilgilendirmeye devam edeceklerini belirten Şahin, tüketici ile üreticinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir fuar organizasyonu yaptıklarını ifade ederek, "Cumartesi-Pazar günleri ortalama 10-15 bin kişiyle bu fuarı zenginleştireceğiz. Ayrıca, bu fuarda bir bilim adamımız tüketicilerimize bal ve arı ürünleri hakkında kafalara takılan, yanlış bilinen bilgilerin doğrularını anlatacak. Alt katımızda üretim sanayimizdeki, arıcıların çalışırken yaptıkları faaliyetlerin üretildiği ve pazarlandığı stantlarımız da var. Tüketici ile üreticinin ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir fuar haline getiriyoruz" dedi.

"Ballı döneri denemek isterim"

Fuara katılan vatandaşlar ise çok memnun kaldıklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandılar:

"Daha yeni geldim ama gelir gelmez 3 tane bal denedim; Kestane, çam ve çiçek balı. Çam balı çok ünlüymüş, Türkiye dünyada bir numaraymış. Onun için çam balından almak istiyorum. Çiçek balı güzel, kestanenin çok yoğun bir tadı var. İlk duyduğumda açıkçası baya heyecanlandım. Çünkü oldukça önemli festivalmiş. Tüm Türkiye'nin dört bir yanından gelmişler. Tüketici ile üretici bir arada olacak alabildiğim kadar alacağım. Ballı döneri denemek isterim. Daha ziyade ben balın kendisiyle ilgileniyorum".

"Kendim de arıcılık yapıyorum. Bizim ballar ile buradakilerin tatlarını karşılaştırıyoruz. Aralarında bir fark var mı ona bakmak için geldik. Güzel şeyler varsa hepsine bakacağız".

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim