• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

İstanbul tehlike altında

İstanbul tehlike altında
Yağan yağmurlardan dolayı oluşan selden 9 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti.

"İstanbul'un Anadolu Yakası şiddetli yağışın etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Gök gürültülü sağanak yağmur öncesinde kısa süreli dolu yağışı da beklenirken, yağmurun bir saate kadar etkili olacağı tahmin ediliyor"

"METREKAREYE 40 KG YAĞIŞ DÜŞECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR"

AKOM'dan yapılan açıklama şu şekilde:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre İstanbul'un Anadolu Yakası şiddetli yağışın etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Gökgürültülü sağanak yağmur öncesinde kısa süreli dolu yağışı da beklenirken, yağmurun bir saate kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Yağışların dere yataklarına yakın yerleşim yerleri ile kod seviyesinin altında kalan alt geçitler, bodrum-giriş katları gibi kritik noktalarda tedbir alınması gerekmektedir. Metrekareye 40 kg yağış düşeceği öngörülüyor"

 

"BÜTÜN BİRİMLER UYARILDI"

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM, yapılan tahminler doğrultusunda alarma geçerek bütün birimleri uyardı. İtfaiye Anadolu Bölgesinde 28 Grup amirliğinde 179 araç 379 personel, İSKİ 120 Personel 76 araç, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, 94 personel 55 araç ile olumsuzluklara karşı hazır bekletiliyor. Meteorolojinin tahminlerine göre yağışlar, Şile, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beykoz, Üsküdar, Ümraniye bölgelerinde etkili olacak. Yağışın öğleden sonra Avrupa Yakasına da geçebileceği belirtildi"

BARTIN’ DA POLİSLER MAHSUR KALDI, CAMİ SEL SULARI İLE DOLDU

ZONGULDAK ve Bartın’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur sel baskınlarına neden oldu. Zonguldak’ta derenin taşması sonucu bazı araçlar mahsur kalırken, Bartın’da ise ev ve işyerlerini su bastı.

Zonguldak-Ankara Karayolu’nun 5’inci kilometresinde Asma Deresi’nin taşması sonucu karayolu ulaşıma kapandı. Yol kenarında park halinde olan araçlar mahsur kaldı. Bazı sürücüler araçlarını kendi imkanlarıyla kurtarmayı başardı.

Çocuk parkında mahsur kalan 3 kişi de kepçe yardımıyla kurtarıldı.

 

KÖPRÜ SULAR ALTINDA KALDI

Mithatpaşa Mahallesi İkinci Makas mevkiinde de ulaşımı sağlayan köprü sular altında kaldı. Sürücüler ilerlemekte zor anlar yaşadı. Polis köprüyü trafiğe kapadı. İşlerine giden vatandaşlar su birikintisi nedeniyle zor anlar yaşadılar. Suyun çekilmesiyle yollarına devam ettiler. Bir ayağının kırıldığını belirtilen yetkililer, köprünün yıkılma tehlikesine karşı kapattı. Bu arada kent merkezini ikiye ayıran Üzülmez Deresi’de taşma noktasına geldi. Vatandaşlar, tehlikeli olmasına rağmen köprünün üzerinde ve çevresinde fotoğraf çekmesi dikkat çekti. Polis ve zabıta ekipleri, Uzunmehmet Caddesi’ndeki köprünün bir şeridi tedbir amaçlı trafiğe kapatırken, çevresini de güvenlik şeridi çekti. Vatandaşlar köprünün üzerinde yürümemeleri konusunda uyarıldı. Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü ekipleri kent merkezinde gelişmeleri yakından takip etti.

BAŞKAN BÖYLE SAVUNDU: BEKLENMEDİK YAĞMUR SIKINTIYA SOKTU

Bu arada, Üzülmez ve Asma Dereleri’nden gelen kütük, bidon ve çöp gibi atıklar Zonguldak Limanı’nın yüzeyini doldurdu.
Başkan Akdemir, “Beklenmedik bir yağmur bizi sıkıntıya soktu. Özellikle Asma tarafından köylerimize yağan yağmur dereleri taşırdı. Sıkıntımız çok ufak ama büyük olmaması açısından uğraşımızı veriyoruz. İnşallah sıkıntıyı atlatacağız. Vatandaş uyarıları pek dikkate almıyor. Arabaları dere kenarlarından kaldırmayı söyledik halen kalkacak. İnsanlar bu kadar duyarsız” dedi.
Öte yandan, sık sık belediye hoparlörlerinden Acılık semtindeki iş yerleri ile dere kenarında park eden sürücüler sel riskine karşı tahliye edilmesi uyarısında bulundu.

BARTIN’DA EV VE İŞYERLERİ SU ALTINDA KALDI

Bartın’da dün gece saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağış nedeniyle metrekareye 50 kilogram yağış düştü. Kente merkezinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle sel meydana geldi. Emniyet Müdürlüğü yan tarafından bulunan derenin taşması sonucu Bartın – Ankara yolu sular altında kaldı. Belediye ekipleri ve karayolları ekipleri 1 saatlik çalışmanın sonrasında yolu yeniden trafiğe açtı.

 

Yoğun yağış nedeniyle kent merkezindeki 100’e yakın ev işyerinin bodrum katlarına su ile doldu. Bartın Belediyesi kriz masası oluştururken, 100 e yakın ekip, çalışma başlattı. Ekipler sularla dolan evlerin bodrum katlarını vidanjörlerle boşalttı.

Gecen köyünde bulunan gecen deresi yoğun yağış nedeniyle taşarken, polisler sabah işlerine gelemedi. Yolu kapatan sel suları çok sayıda tarım arazisine ve seralara da zarar verdi. Dere kenarında bulunan Gecen Köyü Yeni camisi de sel suları ile doldu. Yine Gecen köyünde bulunan Toptancılar sitesindeki çok sayıda işyerinin alt katlarına sel suları girdi.

Ayrıca Bartın merkeze bağlı Kızılkum köyündeki derenin taşması sonucunda çok sayıda ekili alanın zarar gördüğü öğrenildi. Kapanan köy yolunu ise özel idare ekipleri tarafından gece yapılan çalışmalar sonucunda ulaşıma açıldı.

 

ADANA’ DA YAĞMUR SEL OLDU EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI, ARAÇLAR YOLLARDA KALDI

ADANA'da sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden şiddetli yağış sele döndü, yüzlerce araç yolda kaldı, ev ve işyerlerini su bastı.

Sabah saat 08.00 sıralarında Adana kent merkezinde başlayan şiddetli sağanak yağış yaşamı felç etti. Kentin her noktasında etkili olağan sağanak yağış caddelerde sele döndü. Bazı yollarda yağmur suyu yarım metreye kadar yükselince yüzlerce araç yolda kaldı. Trafik akışı kilitlenirken sürücüler ise araçlarda mahsur kaldı. Yağmura yakalanan yayalar ise durak ve işyerlerine sığındı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri de caddelerde anons yaparak araçta mahsur kalan olup olmadığını araştırdı. Kentin kenar semtlerinde ise yüzlerce ev ve işyerini su bastı. Meteoroloji yetkilileri Adana'da yağışların 3 gün süreceğini belirterek sel baskınlarına karşı uyarıda bulundu.

SELE KAPILAN 9 YAŞINDAKİ ÇOCUK BOĞULDU

ÇANKIRI'nın Atkaracalar İlçesi'nde şiddetli yağışlarla birlikte sele kapılan bir çocuk öldü.

Şanlıurfa'dan Atkaracalar'ın İlker Mahallesi'nde gelerek çobanlık yapan Salih Kılıç, kızı ve oğlu ile birlikte Karadere Mevkii'nde bastıran şiddetli yağmur ve sele yakalandı. Azgın sulardan bir ağaca tutunarak kurtulan baba Salih Kılıç, 7 yaşındaki kızı Hülya'yı elinden tutarak sel sularından korurken, tüm çabalarına rağmen 9 yaşındaki oğlu Ali Kılıç'ı kurtaramadı. Sel bölgesine gönderilen kepçe, Salih Kılıç ve kızını tutundukları ağaçtan kurtarırken, 2 kilometrelik alanda yaptılan çalışmalar sonucu Ali Kılıç'ın cesedine Karadere'nin alt bölgelerinde çalılara takılmış halde ulaşıldı.

Şanlıurfalı olan ve Adana'da yaşayan ailenin, bir süre önce Atkaracalar'a gelerek çobanlık yaptığı ifade edildi. Atkaracalar Belediye Başkanı Rıfat Altıntop, akşam yaklaşık 2 saat süren şiddetli yağmurda ilçenin büyük hasar gördüğünü belirterek, "Dumanlı bölgesinden gelen sel suları maalesef böyle bir acının yaşanmasına neden oldu. Çoban ve çocukları Karadere Mevkii'nde sel sularına kapıldı. Baba ve kızını ekiplerimiz kurtardı, ancak oğlunu maalesef kaybettik" dedi.

Başkan Altıntop, aileninin Ankara'ya gönderildiğini, Keçiören Adli Tıp Kurumu'nda cenaze işlemleri ile ilgilendiğini, Adana'ya gönderilmesi için destek olduklarını belirtti. Altıntop, şöyle dedi:

"İlçenin Ilıpınar Köyü ve Hoş İslamlar bölgesine ulaşımı sağlayan Karadere Köprüsü yıkıldı. Buranın acilen yapılması lazım. Ekili alanlarda ciddi zararlar var. Maddi zararları elbette zaman içinde telafi ederiz, ancak küçük bir çocuğun selde hayatını kaybetmesi hepimizi derinden yaraladı. Çok üzgünüz."

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim