• BIST 8906.5
  • Altın 2239.313
  • Dolar 32.3406
  • Euro 35.1207
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı
Rusya'dan hücum botuyla yola çıkarak Afrika kıtasındaki Madagaskar Cumhuriyetine giden çılgın iki Rus genç, botlarının patlayarak su alması sonucu İstanbul...

Rusya'dan hücum botuyla yola çıkarak Afrika kıtasındaki Madagaskar Cumhuriyetine giden çılgın iki Rus genç, botlarının patlayarak su alması sonucu İstanbul Boğazında mahsur kaldı. Botlarını tamir edemeyen ve denizin ortasında hareketsiz şekilde batmaya başlayan gençlerin yardım çığlıklarını duyan Genç Denizciler ve Dayanışma Derneği (GEDDAD) SAR timleri, Rus gençleri nefes kesen operasyonla boğulmaktan kurtardı.

Dünyada olup biten olayları, savaşları ve sorumlu coğrafyaları kayıt altına alarak Rus halkına göstermek isteyen mühendis Alexander Panov (27) ve market görevlisi Artem Kirakozov (35) isimli iki Rus, hücum botuyla Rusya'nın Moskova şehrinden 3 gün önce yola çıktı. Evrakları tam olan, yanlarına aldığı kumanyalarla birlikte 20 gün içinde Afrika kıtasının Madagaskar Cumhuriyetine varmaya çalışan Rus gençleri, zorlu yolları aşarak İstanbul Boğazına ulaştı.

Rus gençler İstanbul Boğazına giriş yaptıklarında Kuleli açıklarında botları, altta değen bir cisim nedeniyle patladı. Botun su aldığını fark eden gençler, pompayla suyu tahliye etmek istedi ancak başarılı olamadı. Botu tamir edemeyen Rus gençler, boğazdaki akıntı nedeniyle Ahırkapı açıklarına sürüklendi. Akıntıyla birlikte sürüklenen gençler bir süre sonra İngilizce "Help" yardım çığlığı atarak el ve kol hareketleri yapmaya başladı.

TÜRK ARAMA KURTARMA TİMİNDEN NEFES KESEN OPERASYON

Rus gençlerinin yardım çığlıklarını duyarak el ve kol hareketlerini gören Genç Denizciler ve Dayanışma Derneği (GEDDAD) SAR timleri hücum botuyla yola çıktı. Ruslara ulaşan tim, nefes kesen bir operasyonla onları kurtardıktan sonra botlarıyla birlikte GEDDAD Ahırkapı İstasyonuna götürdü. Botlarının suyla dolması ve sürüklenmesi nedeniyle endişelenen Rusların zarar gören botu timler tarafından tamire alındı. Güvenli yere götürülen Rus gençleri olayın şokunu atlattıktan sonra misafir edilmek üzere GEDDAD merkez binasına götürüldü.

RUS GENÇLERİNİ İSTANBUL'DA MİSAFİR ETTİLER

Rus gençleri karşılayan GEDDAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, onları dernek binasında misafir etti. Gençlerin tüm ihtiyaçlarını gideren Zamanoğlu, onlarla sohbet ederek tavsiyelerde bulundu. Yaşanan olay hakkında açıklama yapan Kaptan Umur Zamanoğlu, "Botlarında bir problem meydana geliyor. Botun altı zarar gördüğü için su almaya başlıyor. Bu olay yaşanırken bizim arkadaşlara ulaşıyorlar. Arkadaşlarımız onları fark edince onlara yardımda bulunuyor ve kurtarma istasyonumuza çekiyorlar. İstasyona çekildikten sonra gerekli bakım çalışmalarını yapıyorlar" dedi.

Arkadaşıyla birlikte yolculuğa çıkan Rus genci Artem Kirakozov ise, şunları söyledi:

"Moskova'dan Madagaskar'a uzanan bu yolculuğu 6 metrelik bir şişme kurtarma botuyla gerçekleştiriyoruz. Bu seyahat esnasında vermek istediğimiz mesaj ise; insanların sınırlarını zorlayarak neler yapabilecekleri, korkularıyla yüzleşerek her şeyi elde edebileceklerdir. Dünyanın en tehlikeli yerlerine hareket halindeyiz. Gerek İstanbul Boğazı, Yunanistan'da göçmenlerin bulunduğu bölgeler, Afganistan, Mısır ve Aden Körfezindeki tehlikeli bölgeleri seyahat ederek, her gün işinden evine giden insanlara mesaj vermek istiyoruz. Dünyada çeşitli sıkıntıların ve tehlikeli yerlerin olduğunu aktarmak istiyoruz."

"ENDİŞELENMEYE BAŞLADIĞIMIZ BİR MELEK GİBİ GÖKYÜZÜNDEN DÜŞTÜLER"

Rus Kirakozov, böyle bir problemle karşılaşırız diye hazırlıklı olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok korktuğumuz söylenemez ama endişelenmediğimiz de söylenemez. Burada kaldık, suyun ortasındayız ve nereden yardım bulabiliriz diye düşünüyorduk. Endişelenmeye başladığımız da bir melek gibi gökyüzünden düştüler. Bizi aldılar, çok fazla İngilizce bilgileri yoktu ama tek yapmak istedikleri şey oda bize yardım etmekti. Bir melek gibi geldiler, yardım ettiler ve şimdi de sizle beraberim."

"ÜLKEMİZDE TÜRK HALKINA ÖN YARGI OLMADIĞI GİBİ DÜŞMANLIKTA BESLENMİYOR"

Kirakozov, "Son dönemde bozulan Türk-Rus ilişkileri konusunda Rus halkının düşüncesi nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Düşünülen ya da göründüğü gibi değil. Ülkenize geldiğimizde gerek kolluk güçlerinin gerekse gönüllü insanların hatta halk, bize yardım etme gayesi içerisinde ve dostane yaklaşıyor. Ülkemizde Türk halkına hiçbir şekilde ön yargı olmadığı gibi düşmanlık beslenmiyor. Tıpkı onların bizi ağırladığı gibi biz de iyi niyet ve duygular besliyoruz. Öte yandan politik hamleler gereği bu tür şeyler oldu. Ancak her iki halkında birbirine karşı ön yargı, şiddet eylemi olmadığı gibi her iki halk dost"

GEDDAD binasında konaklayan Rus gençler, botlarının tamiratının bitirilmesinin ardından Ahırkapı İstasyonundan Çanakkale Boğazına doğru uğurlandı. Çanakkale Boğazını geçerek Akdeniz'e inecek olan gençler, Aden Körfezinden geçerek Atlas Okyanusuna açılacak.

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

İstanbul Boğazında Mahsur Kalan Rusları Türk Arama Kurtarma Timi Kurtardı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim