• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

İstanbul Boğazı'nda faciaya davetiye çıkarılıyor

İstanbul Boğazı'nda faciaya davetiye çıkarılıyor
Türk Boğazları Tüzüğü'nün 14/a maddesinde belirtilen "iki gemi arasında 8 gomina mesafe olacak" kuralı İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan gemiler tarafından sorumsuzca çiğneniyor.

İstanbul Boğazı'nda tüzük ihlalleri her gün yoğunlaşarak devam ediyor. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nün 14/a maddesinde belirtilen,"İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan aynı istikamette geçiş yapan gemiler, aralarında en az sekiz gomina (1400 metre) mesafe bırakacaklardır. Trafik Kontrol Merkezi gemi tipini gözönüne alarak bu mesafeyi artırabilir" Kuralı, sorumsuzca çiğnenirken, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda (TÜRK BOĞAZLARI) gemi geçiş planlaması ve kontrölünü yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün hiç bir önlem almaması, adeta faciaya davetiye çıkarıyor.

Deniz Haber Ajansı'nın son bir haftadır yaptığı haberler ile uyarılarda bulunmasına rağmen İstanbul Boğazı'nda 3 geminin, 2 gomina mesafede seyir yapmaları hatta 5 geminin 6 gominalık mesafede  İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapmaları şaşkınlıkla karşılanırken, yetkililerin vurdumduymazlığı pes dedirtecek boyutlara ulaştı.

BUGÜN 5 GEMİ, 6 GOMİNALIK MESAFEDE SEYİR YAPTI

Deniz Haber Ajansı muhabirlerinin bugün 17.30/18.00 saatleri arasında Üsküdar-Beylerbeyi arasında çektiği fotoğraflarda 3 gemi yarış halinde seyir yaparken, arkadan gelen 2 geminin aynı saatlerde 6 gominalık bir mesafede birbirlerine yanaşarak Boğaziçi Köprüsü mevkinde geçmeleri, İstanbul Boğazı'nda tehlikenin boyutlarını göz önüne serdi.

TÜRK BOĞAZLARDA SANCAK SEYRİ ESASTIR

Hem Türk Boğazları Deniz Trafik Düzemi Tüzüğü hem de Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğüne göre İstanbul Boğazı’nda seyreden gemilerin kendi trafik hattının sancak tarafında seyretmeleri esas olmasına rağmen, istisnayı haller içinde bulunan önde giden daha yavaş gemileri geçmek, çatışmayı önleme manevraları veya deniz trafik emniyetiyle ilgili kural olarak ifade ediliyor.

Ancak, İstanbul Boğazı’nda özellikle güney-kuzey geçişinde; güneyli akıntıların etkisinden kurtulup, bölgesel kuzeyli ters akıntıları kullanmak amacıyla “iskele seyri” diye tabir edilen bir seyir yapıldığı görülüyor. Uzmanlara göre, Ulusal ve Uluslararası kurallara aykırı olan bu seyrin tek amacı; seyir hızını arttırıp Boğaz geçişininin kısa sürede tamamlanması amaçlanıyor. Diğer taraftan, İstanbul Boğazı'ndaki deniz trafik emniyeti için ciddi risk oluşturan bu durumun en trajik boyutunun ise, yı9llardır “iskele seyri”nin kılavuz kaptanlar tarafından yapılıyor olması tehlikenin boyutlarını artırıyor.

KIYI EMNİYETİ VEKALETLE YÖNETİLİYOR

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı'nın üçlü kararnameyle geçen haftalar içerisinde görevden alınması ile birlikte kurumun başına Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Olcay Özgürce vekaleten görevlendirildi.

Salih Orakcı'nın döneminde ses çıkarılmayan ve müdahale edilmeyen kılavuz kaptanların Türk Boğazları'nda gemi geçişlerinde kılavuzladıkları gemiler ile yaptıkları "İskele Seyri", Olcay Özgürce'nin vekaleten yürüttüğü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde yoğun bir şekilde devam ediyor.

Son yıllarda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ndeki başıbozukluk, kurumun bazı bölümlerine sirayet etmiş durumda. Özellikle ayrıcalıklı bir konumda bulunan kılavuz kaptanların yaptıkları eylemlere göz yumulması, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün itibarını yok etme noktasına getiriyor.

DENİZ HABER AJANSI UYARIYOR!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan başta olmak üzere, denizcilik sektöründen sorumlu Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka'nın, Türk Boğazlarındaki bu sorumsuzluğa acil müdahale etmesi ve durdurması gerekiyor. Aksi takdirde, tek yönlü geçiş olmasına rağmen İstanbul Boğazı'nda aynı yönde seyir yapan gemilerin makine arızası yaparak veya teknik bir olaydan dolayı çatışmaları sonucu büyük bir facianın olması işten bile değil.

Deniz Haber Ajansı olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerine soruyoruz?

* İstanbul Boğazında önde giden bir gemiyi geçme veya seyir emniyeti ile ilgili bir neden yoksa iskele seyri yapmak kurallara uygun mudur?

* İskele seyriyle ilgili bu güne kadar şikayet alındı mı? Alındı ise şikayetle ilgili ne yapıldı?

* İskele seyri konusunda kılavuz kaptanlar ve VTS operatörleri için verilmiş bir eğitim veya yayınlanmış bir talimat var mı?

* İskele seyri ile ilgili önlem almak, talimat yayınlamak kimin görevidir?

gemigecisi_2.jpg

gemigecisi_1.jpg

gemigecisi_3.jpg

FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA BUĞRA BULANIK / DENİZ HABER AJANSI

HABER: RECEP CANPOLAT / DENİZ HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim