• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

İsrail'in vahşetinden canlı yayın

İsrail'in vahşetinden canlı yayın
Dakika dakika gazze - İsrail Gazze'de başlatığı kara harketına havadan ve denizden de bombalıyor.Yaşanan zulmün ve vahşetin görüntüleri canlı yayın da..

GAZZE NERESİ

Gazze, halihazırda uluslararası camia tarafından tanınmayan Filistin Devletini (Filistin Otoritesi) oluşturan iki parçadan birisi. Filistin Devletinin başkentinin ve nüfusunun çoğunluğunun bulunduğu ve Şeria nehrinin batı yakasını ifade eden Batı Şeria devletin diğer parçasını oluşturuyor. İsraillilerin Judea ve Samaria dediği Batı Şeria bölgesi Yahudilerin kutsal topraklarından sayılır ve buraya İsrail durmadan yeni yerleşim yerleri açarken, Gazze Şeridinin İsrail açısından bu ölçüde bir önemi bulunmamakta. Akdeniz kıyısında şerit şeklinde uzanan ve 360 km2 alana sahip bölgede yaklaşık 1,5 milyon insan yaşamakta ve bu da Gazze Şeridini dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgelerinden biri haline getirmekte.

İsrail ve Mısır ile sınırı bulunan bölgenin en önemli şehirleri ise Gazze, Han Yunus ve Refah. İsrail, abluka altına aldığı bölgeye sık sık saldırıda bulunuyor Gazze Tarihi 1948 yılında İsrail bağımsızlığını ilan ettiğinde Mısır tarafından idare edilmeye başlanan ve 19 yıl Mısır idaresinde kalan bu bölge, 1967 yılında İsrail ile Arap Devletleri arasında yapılan ve Altı Gün Savaşları olarak adlandırılan savaş neticesinde İsrail kontrolüne geçti. 27 yıl İsrail kontrolünde kalan şehir Arafat ile Rabin arasında imzalanan Oslo Barış antlaşması sonrası Filistin Ulusal Yönetimi veya diğer adıyla Filistin Kurtuluş Örgütüne devredildi. Bölgede yerleşimleri olan İsrailin Gazze şeridinden tamamen çekilmesi ise 2000′li yılların ortasında Ariel Şaron dönemini buldu. 2007 yılında bölgedeki seçimleri El-Fetih’in muhalifi Hamas’ın kazanmasıyla Filistin Otoritesinin fiilen ikiye bölünmesine neden olan şehri halihazırda Hamas yönetmekte, başında ise Filistin Başbakanı sıfatıyla İsmail Haniye bulunmaktadır. Bir süredir İsrail ambargosu altında bulunan bölgenin dış dünyaya açılan tek kapısı ise Mısır sınırındaki Refah sınır kapısıdır.

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu 450.000'dir. Gazze'deki insan yerleşim tarihi bu şehri dünyadaki en eski şehirlerden biri yapacak şekilde 5.000 yıla ulaşmaktadır.[1] Kuzey Afrika ve Levant arasındaki Via Maris denilen ticaret rotası üzerinde yer aldığı için tarihinin büyük bir bölümünde Güney Filistin'in değerli bir antreposu ve Kızıldeniz üzerinden gelen Baharat Yolu üzerinde önemli bir mola yeri olarak işlev gördü. Romalılar ve daha sonra Bizanslılar altında, Gazze ve göreceli barış dönemi yaşayarak önemli bir yerleşim birim oldu. 635 yılında, İslam Ordusu tarafından fethedildi ve hızlı bir şekilde İslami bir hukuk merkezi haline geldi. Ancak, Haçlılar istilası ile şehir harap oldu. Aşağıdaki bölümlerde bir tarihçinin Haçlılar'ın şehri "insansız ve harap bulduğundan" bahsettiği yazmakta olup bu konuda kesin kaynak yoktur. Sonraki yüzyıllarda, Gazze seller ve Moğol akınları yüzünden birçok sıkıntı yaşadı.

16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'na dahil olduğunda bir köy durumundaydı. Osmanlı hakimiyetinin ilk yarısında, Rıdvan Hanedanı yönetiminde şehirde büyük ticaret ve barış içinde dönem geçti. Gazze I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz kuvvetlerine teslim oldu ve İngiliz Mandası altında Filistin'in bir parçası haline geldi.[4]1948 Arap-İsrail Savaşı sonucu, Mısır yönetiminde Gazze Şeridi'nde bazı gelişmeler olmuştur. 1967 yılında İsrail tarafından Altı Gün Savaşı sonucu ele geçirildi; ancak 1993 yılında, şehir yönetimi Filistin Ulusal Yönetimi'ne geçti. Hamas, 2007 yılında yapılan seçimleri kazanarak şehri El Fetih'den teslim aldı ve o tarihten beri İsrail tarafından abluka altında tutulmaktadır. Canlı A Haber Tıkla izle Gazze'nin temel ekonomik faaliyetleri küçük ölçekli sanayi, tarım ve işçiliktir. Ancak, ekonomi abluka ve devamlı süren çatışmalar ile ekonomik olarak şehir kötü durumdadır. Nüfusunun çoğu Müslüman olan şehirde, çok az Hıristiyan azınlık vardır. Gazze halkının yaklaşık % 75'i 25 yaşın altındadır ve dünyada mülteci olarak başka bölgelerde yaşayan en yüksek sayıda halka sahip şehirdir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim