• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Isparta’daki FETÖ davası

Isparta’daki FETÖ davası
Isparta'da FETÖ/PDY davasında aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Hasan İbicioğlu, bazı eski rektör...

Isparta'da FETÖ/PDY davasında aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Hasan İbicioğlu, bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 49'u tutuklu 129 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliye konferans salonunda yapıldı. Akşehir Cezaevinde bulunan tutuklu eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

ByLock kullandığını söyledi

Davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanık dönemin SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı olan ve siyasilere ait görüntüleri şantaj amaçlı olarak bilgisayarında bulundurmakla suçlanan Halil Karakaoç'a bir başka FETÖ dosyasına ilişkin kendisi hakkındaki ByLock kullandığı suçlaması soruldu. Bu dosyada da sanık olan Karakoç, telefonuna ByLock programı yüklediğini ve kullandığını mahkemede söyledi.

Sohbet grupları oluşturulmuş

Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, farklı dosyalarda şüpheli olanların bu dosyaya ilişkin ifadelerin okumaya devam etti. S.G.'nin okunan ifadesinde davada FETÖ/PDY'nin Isparta mütevelli heyeti olmakla suçlanan kişilerin örgütün üst düzey yöneticisi olduğunu bildiğini söyledi. Şüpheli, R.D. de Fetullah Gülen cemaatinin sohbet gruplarına ayrıldığını, katıldığı toplantılarda örgütün il imamı olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın cemaate yakın okullara yardım yapılması gerektiğini anlattığını ifade etti. Bir diğer şüpheli M.B. de, Nur cemaatine yakın olduğunu belirterek, Fetullah Gülen cemaatinin Risale-i Nur'u tahrip ettiğini zamanla anladığını, hatta bu konuda Altınbaşak Eğitim Kurumları'nda katıldığı bir toplantıda Osman Demirhan ile tartıştığını, Demirhan'ın il imama olduğunu, Risale-i Nur'a karşı aldıkları tavır nedeniyle sohbetlerden ayrıldığını ifade etti.

Mülakatta o sorulara bu yanıtları verin

O dönem üniversite sınavlarına hazırlandığını ve cemaat evinde kaldığını söyleyen M.H., il imamı Osman Demirhan'ın kendilerine "yüksek yerlere bizden birileri gelmeli" dediğini, kendisinin askeri sınavlara hazırlanması için telkin edildiğini, kendisine mülakatlara girdiklerinde namaz kılıyor musun? Üstad kimdir? Makbule yedin mi? gibi sorular sorulduğunda "cumadan cumaya. Makbule nedir bilmiyorum" gibi cevaplar vermeleri gerektiği daha sonra SDÜ'ye yerleşmesi için kendisine telkinde bulunulduğunu anlattı.

Maaşıların yüzde 10'nun verilmesi gerektiği söylendi

Batı Akdeniz Kalınma Ajansı'nda uzman olarak göreve başladığını belirten İ.K. de, katıldığı toplantılarda maaşlarının yüzde 10'unun yardım amaçlı olarak verilmesi gerektiğinin kendilerine söylendiğini, amiri olan dönemin BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'in toplantılara katılması gerektiğini söylediği için toplantılara katıldığını, daha sonra sohbetlere katılan 2 kişinin BAKA'da birim başkanı olarak görevlendirildiklerini açıkladı. İ.K. cemaatin sohbet toplantılarına katılmak için davanın firari sanığı Numan Tamer'in kendisini yine davanın tutuklu sanığı Cabir Doğan'a gönderdiğini, katıldığı toplantılarda örgüte yakın okullarda öğrencilerin ihtiyaçları için para toplandığını iddia etti.

"FETÖ kadrolaşmasına gittiğim külliyen yalandır"

Davada sanıklar kendilerine yöneltilen bu suçlamaları kabul etmezken, dönemin SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, kadrolaşmaya gitmediğini söyledi. Görev süresince üniversiteye alınan öğretim elemanı ve çeşitli görevlere getirilen isimlerden bir kaçının FETÖ'den yargılandığını belirterek, "FETÖ'cüleri nasıl oluyor da işbaşına getirmişim anlamıyorum. Burada yargılananların hepsi benden önceki rektör tarafından alınmış. Kadrolaşmaya gittiğim külliyen yalandır" dedi.

Savcı mütalaasını verdi

İfadelerin okunmasının ardından iddia makamı mütalaasını verdi. İddia makamı, 49 tutuklunun bu aşamada tutukluluk hallerinin devamını, adli kontrol tedbirlerinin devamını, hakkında yakalama emri çıkarılan sanıklara ilişkin infazın beklenmesini istedi. Duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde ise sanık avukatlarının şuana kadar ki devam eden sürece yönelik savunmaları alında mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim