• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Isparta’da Üç Çalışandan Biri Kayıt Dışı

Isparta’da Üç Çalışandan Biri Kayıt Dışı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özçelik, Isparta'da kayıt dışı oranın yüzde 33 olduğu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özçelik, Isparta'da kayıt dışı oranın yüzde 33 olduğu söyledi.

SGK, Isparta'da kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konu hakkında farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" isimli AB projesi kapsamında etkinlik düzenledi.

EN FAZLA KAYIT DIŞI TARIM SEKTÖRÜNDE

Din görevlileri, meslek lisesi öğrencileri ve medya mensuplarına yönelik düzenlenen toplantılarda kayıtlı istihdam ve sosyal güvenlik hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Bilgilendirme toplantısına SGK İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özçelik katıldı. Özçelik, kayıt dışı istihdamla mücadele ve işçilerin kayıtlı istihdamını teşvik projeleri ile kayıt dışının azaltıldığını söyledi.

Vatandaşların çoğunun sigortasız çalıştığını belirten Özçelik, "İşçilerimizin emekleri sömürülmektedir. Kayıt dışı istihdamı 3 ana başlıkta ele alıyoruz. Bunlardan ilki kişinin sigortasız çalışması, bir diğeri ise kayıt dışına alınan işçinin ücretinin düşük gösterilmesi son başlık ise günlerinin eksik gösterilmesidir. Bu konuda kurumumuz 2000'li yıllardan itibaren politikalar geliştiriyor. 2000'li yılların başında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52 civarındayken, bugün itibari ile yüzde 33 civarındadır. Isparta'da 2000'li yıllarda yüzde 42 idi. Bu oranları düşürürken sosyal güvenlik kurumlarımızın kalitesini artırdık" dedi.

Kurumlar arasındaki iletişimlerin arttığını ifade eden İbrahim Özçelik, "Kamu kurumlarında bürokratik işlemler genellikle çok uzun ve karmaşıktır. Bunları daha basit ve ulaşılabilir hale getirdik. Başvuruları İl Müdürlükleri yerine internet ortamından almaya başladık. Diğer taraftan sağlık hizmetlerinde verdiğimiz hizmetlerin kalitesini artırdık. Başvuru sürelerini daha uygun hale getirdik. Emekli maaşlarının daha erken sürede bağlamaya başladık. Kayıt dışı istihdamın düşürülmesindeki en büyük etken veri paylaşımıdır. Yaklaşık 14 bakanlık ve 3 farklı kurum ile bu konuda anlaşmalar yaptık. Eskiden bu yana cezalandırıcı bir denetim sistemi daha yaygındı. Bu konuda da kurumumuzda denetim anlayışımızda değişikliğe gitti. Öncelikle rehberlik anlayışını ön plana çıkardı" ifadelerini kaydetti.

ISPARTA 27'NCİ İL

Öte yandan, Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesinin 30 ilde yürütüleceğine dikkat çekilirken, Isparta'nın iki senedir devam eden projedeki 27'nci il olduğu ifade edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim