• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Isparta’da kötü kokuyla mücadeleye 600 bin euro

Isparta’da kötü kokuyla mücadeleye 600 bin euro
Isparta'da Sav yolu üzerinde Deri OSB kaynaklı kötü koku sorunun tamamen çözümü için proje hazırlandı.

Isparta'da Sav yolu üzerinde Deri OSB kaynaklı kötü koku sorunun tamamen çözümü için proje hazırlandı. Hazırlanan projeyle OSB'deki havuzların perzolit adı verilen maddeyle kapatılması buradan çıkan kokunun borular vasıtasıyla toplanarak kimyasal reaksiyondan sonra atmosfere verilmesi hedefleniyor. Uşak ve Gaziantep illerinde de uygulanan projeyle kötü kokunun yüzde 95 oranında azaltılması hedefleniyor. Maliyeti 600 bin avro olan projeye hibe desteği alınması için de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda yapılacak bir yönetmelik değişikliğiyle olur bekleniyor.

Koku sorununu çok yakından takip ettiklerini ifade eden Vali Şehmus Günaydın, "Şuana kadar bana sorarsanız, Isparta Valiliğiniz döneminde mesafe almakta zorlandığınız konu hangisi diye bende size organize deri sanayisini söylerim. Çünkü orada gerçekten zor bir süreç var, ve bizde bu zor süreci aşmaya çalışıyoruz. Sağolsunlar milletvekillerimiz ve diğer görevli arkadaşlarımız, var güçleriyle çalışıyorlar. Biliyorsunuz biz, bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduk ve ilk etapta oradaki 2 bin ton çamuru oradan temizledik. Yeterli mi asla değil oraya kalıcı çözüm bulmak zorundayız" dedi.

Proje Bakanlığa gönderildi

Koku sorununu ortadan kaldırmak için proje hazırladıklarını ileten Vali Günaydın, bakanlık tarafından bir yönetmelik değişikliği beklediklerini vurguladı. Vali Günaydın, "Projeler hazırlandı. Bakanlığa gönderildi. Bununla ilgili bir yönetmelik değişikliği bekliyoruz. Bu olduğu zaman projenin kredilendirilmesi konusunda ve hibe konusunda öyle zannediyorum ki engelleri aşmış olacağız" dedi.

Türkiye'de uygulamaları var

Isparta Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak da proje hakkında bilgi verdi. Projenin hazırlandığını ileten Bıtrak, arıtma havuzlarının üzerlerinin perzolitle kapatılması oradan çıkan kokunun da borular vasıtasıyla toplanarak kimyasal reaksiyondan sonra atmosfere verilmesini içerdiğini anlattı. Bu projeyi Uşak Deri OSB'nin uyguladığını aynı zamanda Gaziantep'te de bulunduğunu aktaran Bıtrak, "Uygulamaları gördük yerinde inceledik. Çıkan neticeler yüzde 95 oranında kokunun bertaraf edildiğini gösteriyor. Bu arada yine tatmin olmadık. Koku analiz raporlarını inceledik. Takip ettik. Sonuçların bizim lehimize olduğunu ve bunun Isparta Deri OSB "ye uygulanabilir olduğuna kanaat getirdik. Projeyi yapan firmayla da temasa geçtik. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na gönderdik. Buralardan olur cevabı geldiği takdirde en kısa süre içinde ihaleye açıp, tesisin kurulmasıyla ilgili düzenlemeleri yapıp inşaatın başlamasını sağlayacağız" diye konuştu.

İkinci etapta çamur bertaraf tesisi

Raporlara göre ilk etapta tesisin 600 bin avro gibi bir rakama mal olduğunu ileten Bıtrak, "Deri OSB dört kuruluştan oluşuyor. Özel İdare, Belediye, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve OSB yönetimi. Eğer kredi veya hibe durumunda geriye kalan oranın yüzdesini karşılayabiliriz. Önemli olan hibe veya kredinin çıkması veya taksitlendirilmesi. Bununla da kalmıyor. Bu ilk etap proje. İkinci etapta çamur bertaraf tesisi. (kurutma tesisi) Bu tesis için de sistem kurulacak. Bu da artı maliyet getirecek. Çamuru kurutma esnasında açığa çıkan kokunun aynı sistemle bertaraf edilmesi yoluna gideceğiz. Kurutma tesisinden çıkan çamur küçüleceği için yakma tesisine gönderilirken nakliye ücretinden ciddi bir tasarruf sağlanmış olacak. Şu anda çıkan çamur yüzde 80 nemli. Biz bunu yüzde 20'lere kadar düşürdüğümüzde ayda 100 ton çamur 20 tona düşecek. Bu da nakliye masraflarını azaltacak" dedi.

Sürdürülebilirlik açısından şart

Geçen yıl BAKA'da destek kapsamımda olmadığı için projelerinin değerlendirmeye alınmadığını ileten Bıtrak, "Bununla ilgili bir yönetmelik değişikliği bekliyoruz. Zaten şu anda biz kokuyu yüzde 85 oranında düşürdük, Bunu şu anda kimyasal işlemlerle yapıyoruz. Geçen seneye göre baktığınızda geçen 4-5 ay içinde kokuda ciddi azalmaya yaşandı. Fazla rahatsızlık vermedik. Ama sürdürülebilir değil. Kesin çözüm olarak bu tesisi organizeye kazandırıp komşu mahallelerle barışık yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Isparta’da kötü kokuyla mücadeleye 600 bin euro

Isparta’da kötü kokuyla mücadeleye 600 bin euro

Isparta’da kötü kokuyla mücadeleye 600 bin euro

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim