• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

İspanyol yazar Arda Turan'ın hayatını kitaplaştırdı

İspanyol yazar Arda Turan'ın hayatını kitaplaştırdı
Juan E. Rodriguez Garrido, üç sezondur Atletico Madrid'de forma giyen Arda Turan'ın İspanya'daki yaşamına dair bilinmeyenleri 'Arda Turan: Bayrampaşa'nın Dahisi' adlı kitabında anlatmıştı.

216 sayfalık kitap, geçtiğimiz hafta Altın Kitaplar'dan Türkçe olarak piyasaya çıktı. İlk olarak 10 bin adet basılan kitapta; Turan'ın ayrıldığı nişanlısı Sinem Kobal'dan da bahsediliyor.

İspanyol yazar, Turan'ın başarısında Sinem Kobal'ın kilit rol oynadığını ifade ediyor. Kitapta; Turan'ın yeni takımına ve İspanya'daki yaşamına uyum sağlamasında en büyük desteği Kobal'dan gördüğü belirtiliyor. Kitaptan dikkat çeken bölümlerden bazıları şöyle: Sevgilisi Sinem Kobal'ın İspanya'ya gitmesi ve Arda'nın kaldığı otelden ayrılıp kendisine ait bir eve yerleşmesi, ünlü futbolcunun takıma uyum sağlamasında ve şehre alışmasında kilit unsurlar oldu. Onun futbol meziyetleri de gerisini getirdi. Arda'nın başarısında sevgilisinin çok önemli bir yeri var.

'TÜRKİYE'DE ADIM ATAMIYORDU'

Arda'nın İspanya'da dil sorunu sebebiyle sıkıntı yaşayacağı düşünülüyordu. Hiç İspanyolca bilmiyordu ve takım arkadaşları bu konuda ona şaka yapıyordu. Kendisine bir çevirmen tutunca rahatladı.

Bir de kendisine ait bir yaşam alanı olana ve sevgilisi Sinem Kobal yanına gelinceye kadar tam anlamıyla İspanya'ya adapte olamadı. Arda'nın Türkiye'deki hayatı; tam anlamıyla medyatik bir yıldızın yaşantısıydı. Bir adım bile atamıyordu. Oyuncu sevgilisi Sinem Kobal'la olan ilişkisi sebebiyle bu durum daha da zor hale geliyordu.

Zaten Arda da bu konuyla ilgili şöyle demişti: "Madrid'e gelme sebeplerimden biri de bu. Orada magazin basını, spor gazeteleri ve televizyonlar beni rahat bırakmıyordu. Burada çok huzurluyum. Türk paparazziler inanılmazdır. Onlar sadece Hollywood'dakilerle karşılaştırılabilir!"

ARDA, HAYATININ YAZILMASINI HAK EDEN BİR FUTBOLCU

Altın Kitaplar tarafından yayınlanan Arda Turan: Bayrampaşa’nın Dâhisi'nin yazarı Juan E. Rodriguez Garrido, Milliyet'ten Fırat Karadeniz'in sorularını yanıtladı.

Önsözü yazan gazeteci Diaz Guerra “Bu kitaptan önce Arda hakkında çok az şey biliyorduk” diyor. Kitabı yazmanızın nedeni bu muydu?

Arda Turan hayranı olduğum bir futbolcu. Kitabı bu nedenle kaleme aldım. Ayrıca Arda’nın hayatı ve kariyeri hakkında daha detaylı şeyler okumak isteyen hayranları olduğunu düşündüm. Bu kitap sayesinde de hem İspanya hem de Türkiye’de Arda’nın daha iyi tanınacağına inandım. Hayatının yazılmasını hak eden futbolcular vardır. Arda kesinlikle bunlardan biri.

KAPALIÇARŞI'DA ARDA İLE BAŞIMDAN GEÇEN HİKAYE..

Kitabın henüz ilk bölümünde Arda Turan’ın dünyaya geldiği İstanbul’un Bayrampaşa semti hakkında detaylı betimlemeler var. İstanbul’u ziyaret etme fırsatınız oldu mu?

Evet, 2012 yazının birkaç gününü İstanbul’da geçirdim. Hatta şehre âşık oldum. Aslında kitaba da Kapalıçarşı’da başımdan geçen, Arda’nın da dahil olduğu bir hikayeyle başladım. Bu hikayeyi şimdi anlatmayayım, böylece insanlar daha çok merak etsin. Umarım önümüzdeki günlerde İstanbul’u tekrar ziyaret ederim.

ATLETİCO TARAFTARI İÇİN ARDA BİR İDOL

Taraftarlar Arda Turan hakkında ne düşünüyor?

Arda, Atletico Madrid taraftarları için bir idol. İlk geldiğinde belki çok göz önünde değildi. Taraftarlar Diego ya da Falcao’ya daha çok ilgi gösteriyordu. Fakat daha sonra Arda’nın farklı bir oyun oynadığını gördüler. Böylece Arda, takımdaki ikinci sezonunda taraftarın hayran olduğu iki ya da üç futbolcudan biri oldu.

ARDA BU YIL BARÇA'YA GİTMEZ

Arda’nın Barcelona’ya transfer olacağı konuşuluyor. Doğruluk payı var mı?

Hayır. Bu yıl Arda’nın Barcelona’ya transfer olacağını düşünmüyorum. Taraftarlar Arda’nın takımda kalacağından emin. Onlar Diego Costa ve Courtois’nın takımdan ayrılmasından endişeli...

ARDATURANİZM: FUTBOLU GÜLEREK OYNAMAK

Ardaturanizm felsefesinden söz ediyorsunuz, nedir bu felsefenin temel taşları?

Ardaturanizm sadece futbolla ilgili bir felsefe değil. Onun hatta Arda’nın bile ötesinde. Bu bir davranış biçimi. Futbolu gülümseyerek oynamak demek. Ardaturanizm etik ve estetiğin birleşimidir. Çünkü Arda Turan sadece estetik için çabalayan biri değil. Eğer ayağını topa sokması gerekirse Arda bunu yapar. Eğer Filipe Luis’in kademesine girmek için 25 metrelik bir depar atması gerekiyorsa Arda onu da atar...

Diğer futbolcular yeni dövme yaptırır, karın kaslarını çalıştırır ama Arda’ya fizik durumunu sorarsanız “Simeone’nin baklavaları daha iyi” der. İşte bu Ardaturanizm. Tabii hepsinden önemlisi bir de Arda’nın gülümsemesi var.

ARDA GİBİ FUTBOLCULAR, MARS'TA BİLE BAŞARILI OLABİLİR

Premier Lig üzerine de çalışmalarınız var. Atletico’ya transfer olmadan önce Arda’nın ismi Liverpool ile de anılıyordu. Sizce Arda Liverpool’a transfer olsaydı Premier Lig’de de iz bırakır mıydı?

Yetenekli futbolcular her yerde başarılı olabilir. Mars’ta bile... Arda o futbolculardan biri. Fakat ben Arda’nın oyun tarzının İspanya ligi için daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Siz Arda’yı yakından tanımış biri olarak birkaç sene içinde nasıl bir konumda görüyorsunuz kendisini?

Arda yakında 28 yaşına basacak. 2017’ye kadar takımıyla sözleşmesi var. Ben Arda’nın sözleşmesi bitene kadar İspanya’da kalacağını düşünüyorum. Daha sonra da kalbindeki takım, Galatasaray için ülkesine dönebilir. Fakat o zamana kadar onu bırakmayız, Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak için ona ihtiyacımız var.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim