• BIST 9753.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

İspanya`nın notu kırıldı

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İspanya'nın kredi notunu iki basamak aşağı çekti. İspanya böylece yatırım yapılabilir seviyenin sadece bir kademe üzerinde kaldı.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İspanya'nın kredi notunu iki basamak aşağı çekti. İspanya böylece yatırım yapılabilir seviyenin sadece bir kademe üzerinde kaldı.
 
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, kriz nedeniyle zor durumda bulunan İspanya'nın notunu iki basamak indirdi. BBB+'dan BBB-'ye inen notun yanısıra ülkenin görünümünün de negatif olduğu açıklandı. Böylece, Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi, yatırım yapılabilir seviyenin sadece bir kademe üzerinde kaldı.
 
S&P'den yapılan açıklamada, ülkenin kısa vadeli dış borçlanma notunun ise A-2'den A-3 seviyesine indirildiği bildirildi.
 
Kredi notunun indirilmesine gerekçe olarak ekonomik büyümede görülen yüksek risk ve bütçe performansındaki yetersizlikler gösterildi.
 
Açıklamada "Giderek deninleşen ekonomik resesyon, İspanyol hükümetinin politika imkanlarını daraltıyor" denildi.
 
Beklenmeyen not indiriminin ardından ilk açıklama İspanya Hazine Müsteşarı Fernandez Palomero Morales'ten geldi.
 
Morales, "Bu yaklaşım bizim için sürpriz ve İspanya adına pek de iyi olduğu söylenemez. Durumun hassasiyetini ortaya koyuyor" dedi.
 
S&P, İspanya'da merkezi hükümetin kamu finansmanına yönelik risklere politika yanıtlarının,
- Sosyal gerilimlere ve merkezi yönetim ile bölgesel yönetimler arasında gerilimin artmasına yol açan ağır ve derinleşen ekonomik resesyon
- Euro Bölgesi hükümetleri arasında bir politika belirleme çerçevesinin hala öngörülebilir olmaması tarafından sınırlanmakta olduğunu vurguladı. 
     
S&P ayrıca, İspanya'nın politik kurumlarının cari ekonomik ve finansal krizin yarattığı ağır zorluklarla başa çıkma kapasitelerinin düşmekte olduğunan inandıklarını ve bu nedenle notu 2 kademe düşürdüklerini de aktardı. 
    
S&P, İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.8 ve gelecek yıl yüzde 1.4 daralmasını beklediğini belirtirken, İspanya'nın 2013 bütçesinin aşırı iyimser büyüme tahminleri üzerine oturtulduğunu da savundu.
 

www.istanbulhaber.com.tr

 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim