• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

İsmet Berkan 1.5 yıl sonra Kabataş yalanı için özür diledi

İsmet Berkan 1.5 yıl sonra Kabataş yalanı için özür diledi
Yıllardır kendisini okuyan, yazdıklarını takip edenlerin hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Hürriyet yazarı İsmet Berkan, 'Kabataş yalanı' için özür diledi.

İsmet Berkan "Bir bahane arıyor, bahanelerin arkasına sığınmaya teşebbüs ediyor veya 'ama'lı, 'fakat'lı cümleler kuruyor değilim; hatamın farkındayım." diyerek birçok kişinin güvenini sarstığı ve onları hayal kırıklığına uğrattığı için çok üzgün olduğunu ve özür dilediğini ifade etti.
 
İşte İsmet Berkan'ın Hürriyet Gazetesi'nde yer alan 'Kabataş' başlıklı yazısı:
 
"Gazetecinin görevi, önündeki tanık beyanları veya kanıtlar ne diyor olursa olsun şüpheciliğini korumak, araştırmaya-soruşturmaya devam etmek ve hakikate ulaşmaya çalışmaktır.
 
'Kabataş yalanı' meselesinden söz ediyorum.
 
Bundan bir yıl önce, tam olarak 14 Şubat 2014'te Hürriyet'te çıkan yazımda da söylemeye çalıştım; vahim bir gazetecilik hatası yapmış, bir haberi yayınlamak-duyurmak için yeterli kontrol sürecini uygulamamıştım.
 
O zaman da öyleydi, bugün de: Bir bahane arıyor, bahanelerin arkasına sığınmaya teşebbüs ediyor veya 'ama'lı, 'fakat'lı cümleler kuruyor değilim; hatamın farkındayım.
 
Yapacağım herhangi bir açıklamanın konuyu daha da büyüteceğini düşünüp uzun bir süre sustum.
 
Yanılmışım.
 
Suskunluğum kibir gibi algılandı, bunca yıldır beni okuyan, yazdıklarımı samimiyetle takip edenler hayal kırıklığına uğradılar. Okumayanlar da.
 
Lafı dolandırmadan söyleyeyim: Birçok kişinin güvenini sarstığım ve onları hayal kırıklığına uğrattığım için çok üzgünüm.
 
Bu satırları okuyanlar da lafı dolandırmadan anlasınlar; "Aslında şunu diyor", "Yok canım böyle demek istiyor", "Öyle değil böyle" falan yok.
 
Üzgünüm.
 
Ve özür diliyorum."
 
SİZ İZLEDİNİZ Mİ SORUSUNA "EVET" DEMİŞTİ
 
İsmet Berkan, iddianın Star gazetesi tarafından ortaya atılıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da sahiplenilmesi sonrasında Twitter'dan "Çok ama çok acı bir öykü... Maaleseef gerçek. Mobese görüntüleri dahil pek çok şey var. Savunulur tarafı olmayan bir olay..." diye yazmış "Siz izlediniz mi?" sorusuna da "Evet" cevabını vermişti.
 
GAZETESİNİN OKUR TEMSİLCİSİ ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRMIŞTI
 
Hürriyet gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de dünkü yazısında İsmet Berkan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda hata kaptığını kabul etmesine rağmen okuyucu tepkilerinin dinmediğini belirtmiş ve özür dilemeye çağırmıştı. Bildirici, “Berkan’ın attığı o tweet’lerin ne denli etkili olduğu ortada. “İki tweet” deyip geçmek mümkün değil. Aksini söylemek, Berkan’ın yazar kimliğine ve yazdığı gazete olarak da Hürriyet’e haksızlık olur. O yüzden Berkan’a düşen, toplumsal çalkantının zirve yaptığı o günlerde attığı iki tweet’in önemini kabul edip, yüzleşmesi. O tweet’leri neden, niçin, hangi görüntülere dayanarak yazdığını samimi bir dille okurlara açıklaması, yanlış yaptığına inanıyorsa da özür dilemesi en doğrusu...” ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

1 Haziran 2013’te, başörtülü bir kadının Kabataş’ta Gezi direnişçileri tarafından saldırıya uğradığı iddia edilmişti.

Bu iddiaya karşı, 7 Haziran’da Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar’ın çağrısıyla feminist ve sosyalist kadınlar Kabataş Vapur İskelesi’nde bir araya gelmiş, böyle bir olayın olabilme ihtimaline karşı dayanışma içinde olduklarını söyleyerek hep beraber Gezi Parkı’na yürümüşlerdi.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran’da bu iddiaları “Bu olaylarda, çok önemli bir yakınımın gelinini, Başbakanlık Ofisi’nin yakınında, yanında 6 aylık çocuğu, yerlerde süründürdüler. Kendisini taciz ettiler, çocuğunu taciz ettiler” diyerek kamuoyuyla paylaşmıştı.
Erdoğan bu iddiaları sık sık gündeme getirirken, Elif Çakır da kadınla röportaj yapmış ve kadının belden yukarıları çıplak, ellerinde deri eldivenler, başlarında siyah bandanalar bulunan 80-100 kişilik grup tarafından saldırıya uğradığını hatta üstüne çiş yapıldığını öne sürmüştü.
Abdülkadir Selvi, Yeni Şafak’taki köşesinde kadının başörtüsünün başka kadınlar tarafından çekildiğini, bebek arabasını parçaladıklarını, saldırganların “devrim yapıyoruz, Tayyip’i asacağız’ diyerek öfke nöbetine tutulduklarını” iddia etmişti.

Gazeteci İsmet Berkan,”Çok ama çok acı bir öykü, maalesef gerçek”, “MOBESE görüntüleri dahil pek çok şey var” ve “Görüntüleri izledim. Durum vahim” demişti.

Gazeteci Balçiçek İlter de kadınla bir söyleşi yapmıştı.

13 Şubat 2014’te olayla ilgili MOBESE görüntüleri Kanal D Haber’de yayınlandı. Görüntülerde, iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim