• BIST 9524.59
  • Altın 2484.391
  • Dolar 32.5152
  • Euro 34.7194
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C

İsmail Safi’den Uluslararası Kamuoyuna Orta Doğu Konusunda Çağrı

İsmail Safi’den Uluslararası Kamuoyuna Orta Doğu Konusunda Çağrı
"Orta Doğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye-Irak İlişkileri" konulu panele katıldı.

AK Parti İstanbul Eski Milletvekili İsmail Safi,

"Orta Doğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye-Irak İlişkileri" konulu panele katıldı. İsmail Safi, uluslararası kamuoyuna çağrı yaparak, "NATO ve BM gibi kuruluşlar ile uluslararası kamuoyunun biraz vicdanı varsa bölgeye çıkarları açısından yaklaşmak yerine daha insani ve vicdani bakmalılar" dedi.

Nişantaşı Üniversitesindeki "Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye-Irak İlişkileri" paneline katılan AK Parti İstanbul Eski Milletvekili İsmail Safi uluslararası kamuoyuna çağrı yaptı. "Eğer uluslararası kamuoyunun biraz vicdanı varsa bölgeye çıkarları açısından yaklaşmak yerine biraz daha insani ve vicdani bir mesele olarak bakar" diyen Safi, "Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Ülkeleri Birliği ve uluslararası kuruluşlar el birliğiyle gerçekten samimi bir şekilde barış getirme adına çaba ortaya koyarlarsa bölgeye nispeten barış gelir" diye konuştu.

Türkiye'nin hiçbir çıkar hesabı içine girmeden Orta Doğu'ya huzur gelmesi için çalışırken Suriye konusundaki iyi niyetinin görmezden gelindiğini ve hatta DEAŞ'ı desteklemek gibi iftiralara maruz kaldığını belirten Safi, şöyle konuştu:

"Türkiye, Orta Doğu konusunda elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ama her çabanın sınırları var. Hatta bir şey yapmaya çalıştığınız zaman siz kötü bile ilan edilebiliyorsunuz. Mesela Suriye konusunda, oradan gelen göçmenlere elimizden gelen yardımı yaptık. Yaklaşık 8-9 milyar dolarlık yardımda bulunduk. Fakat, Batılı ülkeler sadece 500 milyon dolar gibi küçük bir yardımda bulunmasına rağmen Türkiye'yi hiçbir zaman takdir etmediler. Bırakın takdiri Suriye'yi karıştırmakla, DEAŞ'ı desteklemekle suçlandık. Suriyeli mültecileri kontrol etmeyip onları Avrupa ülkelerine göndermekle suçlandık. Yani Türkiye hiçbir çıkar hesabı içine girmeden bu coğrafyaya huzur gelmesi adına elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ama bu tek başına yeterli değil uluslararası kamuoyunun samimi desteğiyle olacaktır."

"ORTA DOĞU'DA CADI KAZANI GÖRÜNTÜSÜ VAR"

Orta Doğu'ya küresel bir perspektiften yaklaşmak gerektiğini söyleyen İsmail Safi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Coğrafyamızda savaş ve rekabet anlamında Şii ve Sünni mücadelesi yaşanıyor. Şii grubun başında yer alan İran, küresel destekçilere sahip. Başta Rusya ve onun doğal ortağı Çin de işin içine girince küresel boyut kazanıyor. Son dönemlerde Suudi Arabistan ile İran arasında bir gerilim yaşanıyor. Ama bu sadece bir mezhep savaşı değil. Sünni kesimin içinde de savaşların olduğunu görüyoruz. Irak, Suriye, Afganistan gibi ülkelerde çatışmaların yaşandığını görüyoruz. Radikal Sünniler ile ılımlı Sünnilerin, ılımlı Sünniler ile başka ılımlı Sünnilerin, radikallerle radikallerin savaştığı gerçekten içinden çıkılmaz bir cadı kazanı görüntüsü var."

Coğrafyanın büyük bir dağınıklık içinde olduğunu ifade eden Safi, şunları söyledi:

"Bu coğrafyada büyük bir dağınıklık var. Eskiden Suriye, Irak, Libya, Mısır gibi üniter devletler üzerinden Batıyla işbirlikleri neticesinde göreceli bir istikrar ve huzur vardı. Bugün bu konsept değişince bu ülkelerin hepsi atomize edildi. Bunların istikrar kazanması o kadar kolay olmayacak. Maalesef çok can yanıyor ve yanacak. Ama umuyorum kısa zamanda aklıselim hâkim olur."

Batı ülkelerinin Orta Doğu'ya ilgi duymasının tek nedenini petrol olarak gösteren Safi, sözlerini şöyle tamamladı: "Petrol konusu Batı'nın buraya ilgisinin tek nedenidir. Hatta bu nedenle bölgede var olan kaosların devam ettirilmesi hatta olmayan kaosların meydana getirilmesi de petrolü kendilerine daha fazla bağlayabilmeleri adına yürüttükleri politikadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim