• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

"İslam medeniyetine dönük en büyük tehdit"

"İslam medeniyetine dönük en büyük tehdit"
Başbakan Davutoğlu, "Bugün IŞİD, bizim için İslam medeniyetine dönük en büyük tehdit niteliği taşımaktadır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bilkent Otel'de düzenlenen 31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı'nda konuştu.

Toplantıda, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 5 ana gündem maddesinden bahsettiğini, bu gündem maddelerinin hepsinin birbiriyle irtibatlı ve son derece önemli devasa problemleri de bünyesinde barındırdığını anlatan Davutoğlu, "İslam dünyası hiç hak etmediği ve İslam adıyla bağdaştırması mümkün olmayan çatışmaların, katliamların, acıların içinde bu derde deva olacak yeni arayışların beklentisiyle karşı karşıya. Bunun için de Türkiye hem küreselleşmenin getirdiği sorunlarla karşı karşıya kalan ve sağlıklı hesaplaşmayla bu sorunları aşmaya çalışan hem de İslam dünyasında örnek İslami hayat tarzı ile çağdaş, küresel hayat tarzı arasında doğru irtibat kurmaya çalışan bir tecrübenin içinden geçiyor. Hepimizin üzerine büyük görevler düşüyor. Bunalım dönemlerinde doğru tavır alanlar, bunalım dönemlerinde ahlakı ve insan onurunu ayağa kaldıranlar, sonraki yüz yılların inşa edici aktörü olurlar" şeklinde konuştu.

"İnsanlık onuruna gel, barışa gel"

Haçlı döneminde, İslam dünyasında uç noktalara giden dini telakkilerin yayıldığına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Nasıl Hazreti Mevlana, tam da o acıların yaşandığı Moğol istilası döneminde, mezhep çatışmaların yaşandığı dönemde, 'Ne olursan ol gel' diye seslenmiştir aslında bugün aynı çağrıya ihtiyaç hissediyoruz. Müftülerimizin ilim adamlarımızın, dini öncülerimizin, İslam dünyasının her yerinde ve ülkemizin her köşesinde 'Gel' diye seslenmelerinin vakti gelmiştir, 'Tevhide gel, vahdete gel, insanlık onuruna gel, barışa gel' diye bütün İslam dünyasının her köşesinde ses vermemizin vakti gelmiştir."

"IŞİD en büyük tehdit"

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in ev sahipliğinde, geçen yıl İstanbul'da İslam dünyasının ilim adamlarıyla bir araya geldiklerini anımsatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orada da seslenmiştik, artık bu yıkıcı tablo karşısında İslam dünyasının ilim adamlarının bir araya gelmesinin vakti gelmiştir, hatta geçmiştir. Şu veya bu ifratlara, geçmişte gulat olarak adlanan bütün aşırı akımlara karşı mutedil Sünnilerin, mutedil Şiilerin ve bütün İslam irfanı teslim eden ekollerin omuz omuza vermesi lazım. Bugün DEAŞ bizim için İslam medeniyetine dönük en büyük tehdit niteliği taşımaktadır. Çünkü doğrudan gençlerimizin, insanlarımızın zihinlerine yanlış bir İslam telakkisinin yerleştirilmesine yol açmaktadır. Siyasi, askeri tehditleri aşabiliriz, ekonomik sıkıntıları aşabiliriz ama zihniyetimizde ve vicdanımızda yaralar oluşmaya başlamış ve yanlış bir idrak zihinleri ve vicdanları esir almışsa ondan temizlenmek zorlaşır. Onun için böyle bir dönemde, özellikle de sınırlarımızda bu yanlış din telakkiler üzerinde çatışmalar yaşanırken bütün müftülerimizin, din adamlarımızın birinci ve öncelikli görevi dini idraki tekrar inşa edebilmek için bu yanlış akımları karşı tam anlamıyla bir gönül, ilim seferberliği yapmalarıdır."

DAEŞ saldırılarına karşı en doğru ve en gerekli çözümün dini idrakin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi olduğunu belirten Davutoğlu,  Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle de sosyal medya üzerinden bir takım sloganlarla genç beyinlerin, zihinlerin şartlandırılması suretiyle yanlış dini telakkiler ile Müslümanları katletmeyi bile bir anlamda caiz gören yaklaşımla hiçbir bir şekilde insanlık onuruyla bağdaşmayacak tabloların ortaya çıkmasına sebep olan akımların içerinde yer almaları hepimiz için en büyük sınavdır. El ele vereceğiz. Özellikle müftülerime sesleniyorum, müftülerimizin liderliğinde, bütün illerimizde, bütün din adamlarımızın bu aşırı akımlara karşı gençlerimize sahip çıkması lazım. Doğru bir dini telakkiyi yeniden inşa edebilmek için her an hayatın içinde olmak lazım."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim