• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

İslam dünyasından BM'ye Gazze çağrısı

İslam dünyasından BM'ye Gazze çağrısı
Emrullah İşler Birleşmiş Milletler’in Gazze saldırıları derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinden toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi, İsrail’in Gazze’ye yönelik artan saldırıları nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin olağanüstü toplanmasını istedi. Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de, Birleşmiş Milletler’in İsrail'in Gazze saldırıları karşısında derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Cidde’de yapılan toplantısının ardından yapılan açıklamada İİT İcra Komitesi’nin bakanlar düzeyinde yapılan acil toplantısında İsrail'in Gazze saldırıları,Filistin halkına yönelik ihlalleri ve Filistinlilerin güvenliğinin sağlanmasıkonularının ele alındığı bildirildi. 

BM TOPLANMALI

İslam İşbirliği teşkilatı İcra Komitesi İsrail’in Gazze’ye yönelik artan saldırıları nedeniyle BMGK ve BMİnsan Hakları Konseyi'nden olağanüstü toplanması talep edildi. İİT'nin Cenevre'deki büyükelçilerinden ise İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları ve suçlarının soruşturulması amacıyla uluslararası bir heyet oluşturulması hedefiyle BM bünyesinde oturum düzenlenmesi için harekete geçmeleri istendi. İİT yapılan açıklamada uluslararası toplumun İsrail'in "keyfi" saldırılarını durdurma çağrısı yapıldı.

Toplantıya Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler katıldı. İşler, basına kapalıolarak yapılan toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

” İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarıyla bölgede meydana gelen üzücü gelişmelerden derin kaygı duymaktayız. Üç İsrailli yerleşimci gencin 12 Haziran günü kaçırılmasının ardından İsrail’in kaçırılanları bulmanın ötesine geçen bir şekilde Filistinlerarası birliği hedef alan operasyonlarıyla bölgede gerilim yükselmiştir. Bu vesileyle, İsrail’in Fetih ve Hamas arasında uzlaşmazlık yaratarak Filistinliler arası iç uzlaşıyı sona erdirmeye yönelik çabalarıkarşısında Filistinli kardeşlerimizin birlik ve beraberliklerini muhafaza edeceklerine olan inancımızı vurgulamak isterim.
Doğu Kudüs’te 2 Temmuz günü Mohamed Abu Khdair adlı Filistinli gencin kaçırılarak öldürülmesi tüm İslam camiasında büyük infial uyandırmıştır. İlkel intikam dürtüleriyle işlendiği anlaşılan bu hunharca cinayeti şiddetle kınıyor, faillerin en kısa sürede yargı önüne çıkarılarak hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını bekliyoruz.

Üç İsrailli yerleşimci gencin kaçırılarak öldürülmesi gerekçe gösterilerek Filistinli kardeşlerimiz maalesef toplu cezalandırmaya tabi tutulmaktadır. Uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen güvenlik gerekçesiyle Filistin halkına yönelik aşırı güç kullanılmaktadır. Sivil can kaybı ve yaralanmalara yol açan hava harekatları da dahil olmak üzere askeri operasyon ve saldırılar, Filistinlilerin mal ve mülklerine zarar verilmesi, yasadışı yerleşim faaliyetleri ve mukaddes Kudüs’ün çok dinli ve kültürel yapısını suni olarak değiştirmeye dönük çabalar ile Filistinlilerin El Aksa Camii’nde ibadet haklarının kısıtlanması gibi İsrail uygulamaları uluslararası hukuku ayaklar altına almaktadır. İsrail’in, Filistinliler üzerinde tahakkümünü artırarak kendi çözümünü dayatmaya çalışan bu tutumunun kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

İsrail’i Gazze’ye yönelik toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını derhal durdurmaya ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası toplumu süratle devreye girerek bu saldırıların durdurulmasına dönük gerekli uyarı ve telkinlerde bulunmaya çağırıyoruz.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim