• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

İşkence Mağduru Çocukların Bedeni Ve Davranışları Alarm Veriyor

İşkence Mağduru Çocukların Bedeni Ve Davranışları Alarm Veriyor
Uzmanlar, Türkiye'yi sarsan işkenceci üvey anne haberinden sonra şiddete maruz kalan çocukların fark edilmesi için önemli ipuçları verdi.

Uzmanlar, Türkiye'yi sarsan işkenceci üvey anne haberinden sonra şiddete maruz kalan çocukların fark edilmesi için önemli ipuçları verdi. Psikiyatrist Ercan Özmen, şiddet gören çocukların, "fiziksel izler" ve "davranışsal belirtiler" ile tespit edilebileceğini söyledi.

Kayseri'de üvey anneleri tarafından eziyet, yaralama ve cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşadıkları, tüm Türkiye'nin kanını dondurdu. Uzmanlar, şiddete maruz kaldığında kendisi ifade edemeyen ve ifade ettiğinde ise yetişkinler tarafından inandırıcı bulunmayan çocukların yaşadıklarının anlaşılması için gerekenleri sıraladı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Özmen, şiddet gören çocukların en temel belirtilerinin "fiziksel izler" ve "davranışsal belirtiler" olduğunu söyledi. Bu tür olayların sanılandan çok daha fazla olduğunu belirten Ercan Özmen, "Çocuklarını, bakıcı ya da üvey anneye bırakıp giden kişiler de birtakım şüpheler oluştu. Bir çocuğun şiddet gördüğünü belli eden en önemli gösterge, fiziksel izler ve davranışsal belirtilerdir. İşkence altındaki çocuklarda morartılar, şişlikler, kızarıklıklar, huzursuzluk, ağlama nöbetleri, uyku bozulmaları, davranışlarda tuhaflık ve altını ıslatmak gibi belirtiler gözlemlenebiliyor. Ayrıca çocuklar bu tür şeyleri çoğu kez söylemiyor. Bu nedenle de davranışsal belirtiler daha önemli oluyor. Çocuklara yönelik fiziksel ve cinsel şiddet, istismar ve ihmal tahmin edilenden daha sık görülüyor. Komşularımızda ve hatta yakın çevremizde bile olabilir. Bu nedenle bilinçlenmek, farkına varmak ve gerekli mercilere bildirmek çok önemli" dedi.

Türkiye'nin kanını donduran görüntüleri değerlendiren Ercan Özmen, "Görüntülerden anlaşılıyor ki çocuğa yönelik cinsel boyutu da olan çok ciddi bir fiziksel şiddet var. Kadın, çok ciddi bir öfke sorunu yaşıyor. Kendisi de geçmişinde böyle bir olaya maruz kalmış olabilir. Böyle bir durumu bizzat yaşayanların ilerde aynısını uygulaması sorununu çok sık görüyoruz. Psikolojik bir sıkıntısı da yaşıyor olabilir" ifadelerini kullandı.

"HAYATI BOYUNCA BU OLAYIN İZİNİ TAŞIYABİLİR"

Çocuklara işkence uygulayan kişilerin profilleri hakkında da bilgi veren Ercan Özmen, "Öfke kontrolü zorluğu yaşayan, kendi hayatında şiddete maruz kalan, stres altında olan ve sorunlarıyla başa çıkamayan insanlar, şiddet uygulamaya daha meyilli olabiliyor. Toplum olarak böyle görüntüler karşısında soğukkanlılığımızı korumamız kolay değil. Ben de bu görüntüleri izlerken çok zorlandım. Çünkü küçük ve savunmasız bir çocuktan bahsediyoruz. Bütün hayatı boyunca bu olayın izini taşıyabilir" dedi.

YARALARININ DAHA KOLAY KAPANMASI İÇİN…

Şiddete maruz kalan çocuklara psikolojik destek verilmesi gerektiğini söyleyen Ercan Özmen, "Bu tarz olaylar, büyük bir ihtimalle kalıcı birtakım sorunlar ortaya çıkarıyor. En başta da kendine ve insanlara güven ile kalıcı ilişkiler kuramama gibi problemler yaşanıyor. Şiddet mağduru çocuğa, tramvayı mümkün olduğu kadar en hafif şekilde atlatmasını sağlayacak psikolojik desteğin verilmesi çok önemli. Özellikle çevresindekiler bu konuda eğitilirse yaraları daha kolay kapanır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim