• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki bir okulda, eşine çok az rastlanabilecek bir hareketlilik yaşanıyor.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki bir okulda, eşine çok az rastlanabilecek bir hareketlilik yaşanıyor. İşitme engelli minik öğrenci Zeyd Çoraliç için bütün sınıf arkadaşları, öğretmenleriyle birlikte işaret dili öğreniyor. Osman Nakkaş İlköğretim Okulu'nda yaşanan ve bütün dünyaya örnek olan bu dayanışmaya Cihan Haber Ajansı da tanıklık etti.

Bu sene ilkokula başlayan 7 yaşındaki işitme engelli Zeyd, aynı zamanda konuşma zorluğu da çekiyor. Okula kayıt yaptırmak için idarecilerle görüşen Zeyd'in ailesi, çocuklarının durumunu izah etmiş. Okul idaresi, Zeyd'in özel durumu anlayışla karşılayarak kaydını yapmış. Zeyd'in hâlinden haberdar olan diğer aileler ise ilginç bir çözüm geliştirmiş.

AİLELER, İŞARET DİLİ ÖĞRETMENİ BULDU

Aileler Zeyd'in hem okula uyum sağlaması hem de arkadaşlarıyla düzgün iletişime geçmesi için çocuklarının da bulunduğu sınıf için işaret dili öğretecek bir öğretmen bulmuş. Konunun uzmanı olan Anışa Setkiç ile anlaşan okul, Zeyd'in bulunduğu sınıfın müfredatına işaret dili dersleri de koymuş.

Cihan'a konuşan işaret dili öğretmeni Anışa Setkiç, bu örnek dayanışmanın parçası olmaktan oldukça mutlu. Setkiç, "'Diğer çocukların velilerinden sınıfa işaret dili öğretmem adına bir teklif aldım. Aslında ben Zeyd ile daha önce de çalışma imkanı bulmuştum ve Zeyd'in annesi bu dersleri benim verebileceğimi aktarmış. Yaptığımız bu derslerde sadece bir öğrenciye yardım etmiyoruz; aynı zamanda o jenerasyonun hepsine yardım etmiş oluyoruz'" dedi.

Sınıf öğretmenleri Sanela Ljumanoviç de tıpkı öğrencileri gibi bu işaret dili dersine katılıyor ve onlarla birlikte bu dili öğreniyor. Sınıf öğretmeni Ljumanoviç, şöyle konuştu: "'Zeyd çok şanslı. Oldukça güzel bir gelişme gösterdi. Onunla birlikte biz de bu dili öğreniyoruz ve arkadaşları da öğrendikleri işaret diliyle kendisiyle iletişimlerini oldukça güçlendirdiler. Zeyd'in İşaret dilini öğrenmesinin yanında önemli olan diğer bir şey de kendisinin dudak okumayı öğrenebilmesi. Çünkü dışarıdaki birçok insan işaret dilini bilmiyor. Yani hem işaret dilini öğreniyoruz hem de dudak okumayı..."

POPÜLARİTE İÇİN DEĞİL, YARDIM İÇİN YAPTIK

Okul müdürü Aida Mikic ise diğer velilerin Zeyd'in bu özel durumu için gösterdikleri hassasiyetten oldukça memnun olduklarını ifade etti. Mikic, "'Veliler işaret dili hocasının tutulması için gerekli ücretin kendileri tarafından karşılanabileceğini söylediler. Bu şekilde kendi çocukları da işaret dili öğrenmeye başladılar. Eskiden Zeyd ise işaret dilini oldukça az biliyordu. Şimdi dudak okumayı öğrenmeye başladı. Şu an çocuklar ve Zeyd oldukça heyecanlı, bütün aileler bu durumdan dolayı çok heyecanlı. Uluslararası basında haberi okuyan dünyadaki herkesin de bu olaydan oldukça etkilendiğini görüyoruz. Biz bu olayın bu kadar popüler olabileğini hiç düşünmedik, bizim amacımız bir öğrencimize yardım etmek ve onun adaptasyonunu sağlamaktı'" dedi.

MİNİK ZEYD ÇOK MUTLU

Okul Pedagogu Samra Guhdiya da, Cihan'a yaptığı açaıklamada çocukların işaret dili öğrendikten sonra Zeyd ile olan arkadaşlıklarını iyice ilerlettiklerini ve Zeyd'in sınıfa adapte olduğunu belirtti. Guhdiya, "Çocuklar çok sevindi. Zeyd ile çok güzel konuşmaya, anlaşmaya başladılar. Ders alan çocuklar kendi evlerine gittiklerinde ailelerine öğrendiklerini göstermeye başladılar. Şimdi bütün okul ve herkes bizim bu küçük hikayemizi duydu, herkes destek veriyor. Zeyd şimdi çok mutlu."

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

İşitme engelli arkadaşları için bütün öğrenciler işaret dili öğreniyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim