• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Işın Sayın: “Çocuklara Meyveli Yoğurt Değil Meyve Ve Yoğurdu Ayrı Ayrı Yedirin”

Işın Sayın: “Çocuklara Meyveli Yoğurt Değil Meyve Ve Yoğurdu Ayrı Ayrı Yedirin”
Meyveli yoğurtların içerisinde glukoz ve fruktoz ilavesi olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Meyveyi çocuklarımıza hazır meyveli yoğurtların...

Meyveli yoğurtların içerisinde glukoz ve fruktoz ilavesi olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Işın Sayın, "Meyveyi çocuklarımıza hazır meyveli yoğurtların içinde değil, ayrıca yedirelim. Yoğurt ise, sofralarımızda ana yemeklerin tamamlayıcısıdır. Yoğurdu hak ettiği yerde kullanalım" dedi.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, çocukların severek yediği, annelerin de sağlıklı olduğunu düşünerek tercih ettiği meyveli yoğurtların içeriğindeki glukoz ve fruktoz ilavesi sebebiyle çocuklarda insülin direnci ve obeziteye kadar gidebilen "tatlı tada bağımlılık" oluşturduğuna dikkat çekti.

Işın Sayın, çocukların sade yoğurdun olağan tadını bilmediğini ve yoğurdu içinde meyve olan bir tatlı olarak tanıdıklarını söyledi. Sayın, "Meyveli yoğurtlar çocuklarımızın en sevdiği tatlılar arasında. Adı da kulağa çok sağlıklı geliyor. Annelerin de sağlıklı diye aldığı bu yoğurtlar, yoğurdun gerçek tadını bile bilmeyen bir nesil yetişmesine yol açıyor. Bu durum, çocukların; sağlık için vazgeçilmez olan yoğurdu sade yiyememe riskini de beraberinde getiriyor" dedi.

"YOĞURT, MEYVE İÇİNDEKİ ŞEKERİN KANDA YÜKSELİŞİNİ YAVAŞLATIR"

"Yoğurt, meyve içindeki şekerin kanda yükselişini yavaşlatır. Meyveyle yoğurdu birlikte tüketmek bu bakımdan harika bir fikirdir" diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, şunları söyledi: "Hele ki bir de içine tarçın eklerseniz, şekerin hücre içine girip enerji kaynağı olarak kullanılması kolaylaşacaktır. Bu haliyle çok daha sağlıklı bir kimyaya sahip olacaktır. Oysa pratikte çok az kişi yoğurdun içine meyve doğrayıp tüketebiliyor. Fakat nasıl oluyorsa, o meyveli yoğurtları bir oturuşta dörder dörder tüketiyorlar. Peki bu neden oluyor?"

"GLUKOZ VE FRUKTOZ ŞURUPLARI, MEYVELİ YOĞURTLARA EKLENİYOR"

Sayın, meyveli yoğurtların çocukların ellerinden düşmemesinin sebebini içindeki glukoza bağladı. "Glukoz ve fruktoz şurupları, meyveli yoğurtlara ekleniyor. Bu şeker tadı, dil üzerindeki papillaların içinden geçen sinirleri uyarıyor ve beyne bir sinyal gidiyor: "Çok tatlı, çok lezzetli, sakın bu tadı durdurma" ve arka arkaya kaşıkla yemeyi durduramıyoruz. Hazır meyveli yoğurtları yemeyi tekrarladıkça; "görür görmez yemek" ve "sürekli tatlı tüketmeyle" ilgili beyinde yeni kablo ağları örülüyor. Bu yolla bebek ve çocuklarda insülin direnci ile başlayan serüven, metabolik sendromla son bulabiliyor. "Tatlı tada bağımlılık" kontrol edilmesi zor hale gelebiliyor" şeklinde konuşan Işın Sayın, çocukların ergenlik döneminde hızla obezite sorunu yaşayabileceğine dikkat çekti.

"YOĞURDU HAK ETTİĞİ YERDE KULLANALIM"

Işın Sayın, yoğurdun ana yemeklerin tamamlayıcısı olarak sofraya gelmesi gerektiğini söyleyerek, "Gelin meyveli yoğurdu, masum gibi düşünülen bir tatlı sınıfından çıkaralım. Meyveyi çocuklarımıza hazır meyveli yoğurtların içinde değil, ayrıca yedirelim. Yoğurt ise, sofralarımızda ana yemeklerin tamamlayıcısıdır. Yoğurdu hak ettiği yerde kullanalım. Böylelikle çocuklarımızı, tatlı yeme isteğini uyandıran ve bağımlılık yapan glukoz molekülünden uzak tutmuş oluruz. Gerçek sade yoğurt tadını da sofraların vazgeçilmezi konumuna taşımış oluruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim