• BIST 9550.7
  • Altın 2484.049
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.8098
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

IŞİD'in eline geçmesin diye kızlarını öldürdü!

IŞİD'in eline geçmesin diye kızlarını öldürdü!
Irak ve Suriye Türkmenlerinin liderleri, IŞİD'in Türkmen bölgelerini ele geçirdiğini ve Türkmen kadınları da kaçırdığını söyledi.

Irak ve Suriye Türkmenlerinin liderleri, IŞİD'in Türkmen bölgelerini ele geçirdiğini ve Türkmen kadınları da kaçırdığını söyledi. Iraklı Türkmen lider Erşad Salihi 'Bana telefon eden bir Sünni Türkmen aşiret büyüğü, IŞİD'in alıkoymak istediği iki kızını kendi eliyle zehirleyip öldürmüş' diye konuştu.

Suriye ve Irak'taki Türkmenler, IŞİD'e karşı kara harekâtı da yapılmasını savunuyor. Hava operasyonunun yetersiz olduğunu söyleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi ve Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, iki ülke için de ‘sadece IŞİD'i bitirmek yeterli değil, sonrasındaki projelerde Türkmenlerin de söz hakkı olmalı' dedi.

HAVA KUVVETLERİ HER YERİ VURAMAZ

Al Jazeera'den Ece Göksedef'in sorularını yanıtlayan ITC Başkanı ve Irak parlamentosu milletvekili Erşad Salihi, Amerikan hava kuvvetleri gelmeseydi IŞİD'in çok daha fazla ilerleyebileceğini, ancak IŞİD'i bitirmek için bunun yetersiz olduğunu söyledi:

"Hava kuvvetleri her yeri vuramaz. Sadece çöllerdeki kampları vururlar. Kara kuvvetleri de hazır bulunursa ikisi birbirini tamamlayıp bu iş için bir sonuç getirir. Bunun için de kesinlikle bir ordu olması lazım ya da o bölgeden halktan, aşiret yapısından güçlerle karayı tutmak lazım."

IŞİD TÜRKMEN KADINLARI ZORLA ALDI

IŞİD Telafer ve Musul'da kontrolü ele aldıktan sonra Şii Türkmenlerin kaçtığını ancak bunun mezhepsel bir farkla ilgisi olmadığını söyleyen Salihi, şu an Sünni Türkmenlerin de zulüm gördüğünü ancak IŞİD'in elinden kaçamadıklarını anlattı:

"IŞİD Türkmen coğrafyasını hedef aldı, orada kim olursa olsun mezhebi ne olursa olsun hedef Türkmen coğrafyasıydı. Telafer'de kötü bir durum yaşanıyor şu an. IŞİD kimsenin dinine, mezhebine bakmıyor. Şu an Sünni Türkmenler de IŞİD'in elinden kaçmak istiyor ama IŞİD bırakmıyor. Bana telefon açtı bir Sünni Türkmen aşiret büyüğü. İki kızını kendi eliyle zehirleyip öldürmüş. ‘Gelip kızlarımı almak istediler, o yüzden öldürdüm' dedi. Adam Sünni ama kızlarını öldürmüş, IŞİD Sünni'ye de Şii'ye de bakmadan onlarca Türkmen kadını, Ezidi kadınlar gibi zorla aldı. Ama Türkmenler aşiret yapısındalar, bunu çok fazla duyurmak istemiyorlar."

Salihi, IŞİD'in en fazla Türkmenler için sorun olduğunu, çünkü Türkmen coğrafyasının emrivakilerle böldüğünü söylüyor: "IŞİD, Türkmen coğrafyasını Sünni bölgesine katmış oldu. O coğrafya ihtilaflı bölgelerdi, şimdi onun bir kısmı Sünni bölgeye, bir kısmı da Kürt bölgesine siyasi emrivaki uygulayarak katıldı. IŞİD'in herkesten fazla Türkmenlere zararı oldu."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim