• BIST 9548.09
  • Altın 2492.789
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.5396
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

IŞİD'in 2.4 Milyar doları olabilir

IŞİD'in 2.4 Milyar doları olabilir
Irak güvenlik güçlerinin ele geçirdiği flashbellekdeki verilerde 875 milyon doları olduğu öğrenilmişti. Musul'un düşmesiyle serveti 1.5 milyon daha artmış olabileceği düşünülüyor.

IRAK’ın başkenti Bağdat’ı tehdit eden Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) içyüzüyle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan makaleye göre örgütün serveti yaklaşık 2.4 milyar dolar olabilir. Musul’un düşmesinden iki gün önce Irak güvenlik güçleri örgütün kuryesi Ebu Haccar’ın sorgulanması sonrasında IŞİD askeri konseyi başkanı Abdulrahman el-Bilavi’nin gizlendiği yeri ele verdi. Birkaç saat sonra El-Bilavi, Musul yakınlarındaki sığınağında ölü bulundu. 160 flash disk ele geçirildi. Kurye sorgusunda “Neye bulaştığınızı bilmiyorsunuz, bu hafta Musul cehenneme dönecek” demişti.

CIA DE BAKIYOR

IŞİD’in saldırısı sonrası bu flash bellekler aralarında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’ndan (CIA) uzmanlarının da olduğu istihbarat yetkililerine analiz için gönderildi. İlk bilgilere göre örgütün Musul’u ele geçirmeden önce malvarlığı 875 milyon dolardı. İstihbarat çevrelerinde kentin düşüşünden sonra bankaların yağmalanması ve elde edilen diğer varlıklarla birlikte IŞİD’in servetini 2.4 milyar dolara çıkarmış olabileceği tahminleri yapılıyor.

ARKEOLOJİK KAÇAKÇILIK

İstihbarat örgütleri daha önce IŞİD’in sadece Suriye’deki El Nabuk arkeolojik sahasında yağmaladığı 8 bin yıllık paha biçilmez kalıntılardan 36 milyon dolar kazandığını saptamıştı. Guardian, örgütün 3 yıl gibi kısa bir sürede küçük bir radikal gruptan dünyanın belki de en fazla nakit kaynağa sahip terör oluşumuna dönüştüğünü belirtiyor. Deşifresi halen devam flash belleklerde para kaynağına ilaveten örgütteki tüm yabancı savaşçıların, üst düzey sorumluların adları ve kod adları ile bakanlıklarda örgüte bilgi sağlayan kaynakların parafe edilmiş isimleri de bulundu.

BAKANLIKLARDA FİŞLEME

Verilere göre grup, liderlerini savaş deneyimine göre titizlikle seçmiş. Her biri Amerikan işgaline karşı Irak’ta savaşmış militanlardan oluşan çekirdek kadroya rapor veren örgüt üyeleri birbirlerinin adlarını bilmiyor. IŞİD aynı zamanda Irak bakanlıklarına sızan personeli için bir çeşit fişleme yapmış. Memurların parafe edilmiş isimlerinin yanında “değerli”, “tembel”, “kararsız” ve “izlenmeli” ifadeleri yer alıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim