• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Işid'den Mısır Piramitlerini yıkma tehdidi

Işid'den Mısır Piramitlerini yıkma tehdidi
Irak ve Suriye'de işgali altında tuttuğu bölgelerde tarihi eserleri yok eden IŞİD terör örgütü, bu defa gözünü dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mısır Pramitleri'ne dikti.


IŞİD, dünyanın yedi harikasından biri olan ve günümüze kadar zarar görmeden ayakta kalabilmeyi başarabilmiş tek yapı olarak bilinen başkent Kahire'nin batısındaki Giza Piramitleri'ni yıkmakla tehdit etti. 

IŞİD, sosyal paylaşım ağından örgüt liderleri Ebubekir El-Bağdadi adına yaptığı açıklamada, "dine aykırı olan tüm tarihi eserler yıkılacaktır" ifadesi kullanılarak Mısır'daki piramitler ile aynı bölgede bulunan insan yüzlü, aslan vücutlu, Ebu Hol diğer bir adıyla Sfenks heykelini yok edeceklerini aktardı. IŞİD, Mısır'daki bu eylemi ise Sina Vilayeti'ndeki militanlar üzerinden yapacağını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl IŞİD'e bağlılığını ilan eden 'Sina Vilayeti' terör örgütü militanlarının, Kuzey Sina bölgesinde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda sivil ve asker olmak üzere en az 70 kişi hayatını kaybetmişti. Mısır Silahlı Kuvvetleri de bu saldırlar üzerine terör örgütüne yönelik gerçekleştirdiği geniş kapsamlı askeri operasyonda yaklaşık 250 militanı öldürdüğünü açıklamıştı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) tarafından bir kısmı koruma altında olduğu halde IŞİD'in tahrip ettiği birçok tarihi eser bulunuyor. IŞİD, Eylül 2014'te Irak'ın Tikrit kentinde bulunan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sas)'in arkadaşları olarak bilinen 40 sahabeye ait türbe ile Hz. Yunus (as)'a ait olduğu iddia edilen kabri yerle bir etmişti. Yine terör örgütünün, Irak'ta bulunan eski Asur devletinin başkenti Ninova'nın, tarihi M.Ö. 700'e uzanan duvarlarının büyük parçalarını ve düzlüklerini patlatarak yıkmaları uluslararası kamuoyunda yankı bulmuştu. IŞİD'in saldırılarında Horsabad Antik Kenti, Asurlulara ait Rakka'da bulunan Aslan heykelleri, Musul'un 20 kilometre dışında bulunan Nemrud Antik Kenti ve heykelleri de büyük zarar görmüştü. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim