• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

IŞİD Hayat Valisi'ni isyan ettirdi

IŞİD Hayat Valisi'ni isyan ettirdi
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Türkiye üzerinden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılımlar konusunda adeta isyan etti.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Türkiye üzerinden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılımlar konusunda adeta isyan etti. IŞİD'in Türkiye'yi "tağut" yani kafir ilan ettiğini belirten Lekesiz, "ABD'nin 11 Eylül'den sonra izlediği politikayı biz de izleyelim ve yabancı mücahitlerin Suriye'ye illegal geçişini engelleyelim" dedi.

Vali Lekesiz, IŞİD'in sınır illerindeki faaliyetleri konusunda İçişleri Bakanlığı'na özel bir yazı gönderdi. Yazıda, Suriye'deki çatışma bölgelerine katılmak amacıyla diğer illerden ve yabancı ülkelerden Hatay'a gelen kişilerin Reyhanlı ilçesinin Bükülmez, Kuşaklı, Beşaslan köyleri, Altınözü ilçesinin Hacıpaşa beldesi, Yayladağı ilçesinin ise Güveçci köyünden sınır kaçakçıları vasıtasa ile illegal olarak Suriye'ye geçiş yaptığı kaydedildi.

İNTİHAR EYLEMİ ÖNLENDİ

Suriye'deki çatışma bölgelerinde bulunan IŞİD mensuplarının sınır hattından Hatay'a ve ülkemize yönelik; bomba yüklü araç, adam kaçırma ve sınır birliklerine dönük yoğun eylem duyumları alındığını vurgulayan Lekesiz, IŞİD'in faaliyetlerini şöyle sıraladı: 19 Ocak 2014 günü Kilis İli Öncüpınar Sınır Kapısı yakınlarında iki kadın vücutlarına bomba düzeneği sarılı vaziyette intihar eylemi gerçekleştirecek-leri sırada ÖSO tarafından etkisiz hale getirildi. Biri yakalandı, diğeri kaçtı. 29 Ocak 2014 günü Kilis'in Suriye sınırında görev yapan askerlerimize IŞİD unsurlarınca ateş açıldı. Askerlerimizce tank ve obüs atışları ile karşılık verildi.

5 Şubat 2014 günü IŞİD mensuplarınca ülkemize dönük bomba yüklü araçla eylem yapılacağı ihbarı alındı. 10 Şubat 2014'de Suriye'den gelen bomba yüklü araç sınırı geçemeyeceğini anladığından geri döndü. İdlip yakınlarında ÖSO tarafından içinde 2 şahıs ile birlikte söz konusu araç bomba düzenekleri ile yakalandı.

25 Şubat 2014 günü IŞİD mensuplarınca ülkemize yönelik kırmızı renkli Mercedes marka bir araç ile bombalı eylem yapılacağı bilgisi alındı. Sınır tedbirleri artırıldı. Türkiye'ye giremeyen araç 27 Şubat 2014 günü Suriye'nin Sinjan Kasabası'nda kurulu Pazar yerinde patlatıldı.

"EBU BERA KARŞILADI"

IŞİD mensupları mart ayında Darkush Kasabası'nda toplanmaya başladı. 14 Mart 2014'te otobüs ile Darkush'tan Zurzur Bölgesi'ne geçtiler. Türkiye sınırına en yakın nokta olan Kolcular Köyü'ne 300 metre kala dubleks villada yaklaşık 150 kişilik bir grupla bir gün kaldılar. 15 Mart günü 45-50 kişilik gruplar halinde 4 noktadan Türkiye sınırını geçtiler.

"KAFİR İLAN ETTİLER"

Burada Ebu Bera adlı kişice karşılanarak aynı gün saat 06.00 sıralarında Reyhanlı ilçesi Kent Otel'e getirildiler. Buradan yaklaşık 100 kişilik grubun aynı gün 2 otobüs ile Suriye Rakka Bölgesi'ne gitmek üzere Kilis istikametine gittikleri öğrenildi. Son kalan 45 kişilik grup ise saat 17.00 sıralarında Reyhanlı'da polis tarafından yakalandı.

Reyhanlı'da 45 IŞİD mensubunun yakalanması grup içinde olumsuz bir hava yarattı. Grup moral/motivasyonunu artırmak ve ülkemizi tağut (Allah'ın hükmünden başkasıyla hükmeden kafir) olarak nitelendirdi. Söz konusu örgüt unsurları Türkiye'ye yönelik eylem girişimleri kararı aldı.

HAVAYOLU KÖPRÜSÜ

Celalettin Lekesiz'in İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği yazıda dört ülke dışından IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmek isteyen ve kendilerini "mücahit" olarak adlandıran kişilerin kullandığı güzergahlar şöyle sıralandı: Kendi ülkelerinden havayolu ile seyahat ederek İstanbul'a geliyorlar. Daha sonra yerel işbirlikçileri ile temas kurmak amacıyla uçakla ve karayolu ile Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve ya Hatay'a geliyorlar. İrtibat kurulan yerel işbirlikçiler sayesinde ülkemize legal olarak giriş yapan bu kişiler 3-5 kişilik gruplar halinde kaçakçılar vasıtasıyla Suriye alanına illegal olarak geçiriliyorlar.

ÖRGÜTE GEÇİŞLER HATAY SINIRINDAN

Vali Lekesiz, başta IŞİD örgütü olmak üzere Hatay ve Türkiye üzerinden bu tür örgütlere katılmak üzere gelenlerin izlediği yöntemleri şöyle anlattı: Suriye alanında faaliyet gösteren El-Kaide bağlantılı IŞİD örgütünün içerisinde Afrika kökenli olup, başta Fransa olmak üzere, İngiltere ve nadiren de olsa Almanya, İran, Lübnan ve Irak gibi ülke vatandaşları yer alıyor.

İran, Irak, Lübnan ve Mısır dışındaki ülke vatandaşları IŞİD'e katılmak için genelde Suriye'ye geçişlerde ülkemiz topraklarını ve Hatay il sınırlarını kullanıyor.

Ülkemize gelen bu kişiler kendilerini Suriye'ye geçirecek kişilerle ilişki kurabilmek için onların telefon numarasını önceden biliyor. Türkiye'ye gelir gelmez kendilerine verilen bu irtibat kanalını arıyorlar. WhatsApp, SKYPE gibi sanal ortamlardan da yararlanıyorlar. Bu amaçla dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon taşıyorlar.

IŞİD MENSUPLARI TÜRKİYE'YE SALDIRABİLİR

IŞİD mensuplarının Suriye'deki faaliyetlerine ve inanç tarzlarına bakıldığında radikal ve acımasız kişiler olduklarını vurgulayan Lekesiz şu analizi yaptı: "Ülkemiz açısından ağır ağır tehdit oluşturan IŞİD'in Suriye alanında hakimiyet tesis etmesi ve sınır bölgelerini ele geçirmesi halinde kendi inançlarına göre İslami kurallara uygun yaşamayan Türkiye'nin tamamen hedef haline geleceği değerlendirilmektedir. Bu durumda, eylemlerin seyrinin Türkiye'ye döneceği kuvvetle muhtemeldir.

Kaynak: Bugün Gazetesi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim