• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde
Zonguldak'ta maaş ve kıdem tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlatan 80 işçiden 67'si yer altındaki eylemini sürdürüyor.

Zonguldak'ta maaş ve kıdem tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlatan 80 işçiden 67'si yer altındaki eylemini sürdürüyor. Emniyet ekipleri, aynı zamanda açlık grevinde olduklarını söyleyen işçilerin madenin arka girişini kullanarak ocağa yiyecek götürdükleri iddiası üzerine keşif yaptı.

Zonguldak'ta geçtiğimiz günlerde bir maden şirketine FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyım atandı. Geçtiğimiz yıl çıkan maden kanununda maliyetlerin arttığı gerekçesiyle maaşlarını alamadıklarını iddia eden işçiler, şirkete kayyımın da atanmasıyla eyleme başladı. İlk olarak Valilik binası önünde oturma eylemi yapan işçiler, ardından bir iş hanının çatısına çıkarak eylemlerini sürdürdü. İşçiler, sorunlarına çözüm bulunmadığını iddia ederek bu kez de Kilimli ilçesine bağlı Bölüm Mahallesi'ndeki madene girerek "madenden çıkmama" eylemi başlattılar. Altı gündür madenden çıkmayan işçiler eylemlerini sürdürürken, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de barikat kurarak ocağın bulunduğu bölgeye girişleri kapattı. Ocaktan çıkmama eyleminin yanı sıra açlık grevine de başladıklarını söyleyen işçilerden bazıları eylemlerini sonlandırmak zorunda kaldı. Havasızlıktan etkilenen işçiler, ocak ağzında bekleyen sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. Yaklaşık 80 işçiden 19'u çeşitli rahatsızlıklar sebebiyle eylemlerini sonlandırdı. Geriye kalan işçiler ise haklarını alana dek ocaktan çıkmayacaklarını söylediler.

Maden ocağının Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait sahada bulunması sebebiyle emniyet ekipleri kroki üzerinde madenin ikinci bir girişi olduğunu tespit etti. İddialara göre Karadon Mahallesi Özlem Sokak üzerindeki diğer girişe gelen ekipler, ocak ağzında incelemelerde bulundu. Açlık grevinde olduklarını söyleyen işçilerden bazılarının madenin diğer girişini kullanarak ocağa yiyecek ve içecek götürdüğü iddia edildi.

POLİS ARKA GİRİŞTE NÖBETE BAŞLADI

Ocağın diğer girişindeki çevresinde yiyecek ve içecek atıkları bulan ekipler, bir kutu dolusu sigara ele geçirdi. Enerji firmasına ait yetkililerle bölgede incelemede bulunan polis ekipleri, eylemdeki işçilerin arka girişi kullanma ihtimaline karşı ocak girişinde nöbete başladı. Nöbetin akşam saatlerinde de gerçekleşebilmesi için bölgede ışıklandırma çalışması yapıldı. Ekipler, ocağın arka girişiyle ilgili tutanak tuttu.

AİLELER BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan, maden ocağının bulunduğu Bölüm Mahallesi'ne gelen işçi ailelerinin bekleyişi sürüyor. Polis, ocağın ağzına girişi engellemek için barikat kurdu. İşçilerin arkadaşları ise bölgede desteklerini sürdürüyor. İşçi temsilcisi Cemal Akın, "Eylemimize devam ediyoruz. Bugün de üç arkadaşımız daha rahatsızlanıp ocaktan çıktılar. Biz haklı mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Basında da maaşların yatacağı veya yattığı gibi doğru olmayan açıklamalar var. Böyle bir şey yok. Biz maaşlarımızı alsak bile bu mücadelemize yine devam edeceğiz. Sonuçta bizim burada her birimizin 5 ila 15 yıl arasında çalışmışlığımız var. Haklı olarak kıdem tazminatlarımız var. İşsiz kalıyoruz. Bunlar da çözüme kavuşmadan, maaşların ödenmesiyle bu iş çözümlenmeyecek. Biz sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Arkadaşlara şekerli su veriliyor" diye konuştu.

İŞÇİ TEMSİLCİSİ İDDİALARI DOĞRULAMADI

İşçi temsilcisi Cemal Akın, gazetecilerin "Emniyet ekipleri ocağın çevresinde inceleme yaparken başka bir girişin olduğunu tespit etmişler. Burada bazı işçilerin sigara içerken hemen ocağın içerisine girdiklerini görmüşler. Böyle bir iddia var. Ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Biz böyle şeyi bilemeyiz. Sonuçta emniyette burada, emniyetin gözetiminde burada duruyoruz. Sağa sola gitme, görme şansımız yok. Ben görmeden bir şey diyemem. Buralar eskiden bu yana faaliyette bulunuyordu. Daha önceden de kalmış şeyler olabilir" dedi.

CHP HEYETİNDEN DESTEK ZİYARETİ

CHP heyeti de ailelerin bulunduğu alana gelerek destek ziyaretinde bulundu. Maden ocağı yakınında bekleyişini sürdüren bir işçinin annesi ise, "Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Benim oğlum bugün yedinci gün içeride. Havasız yerlerde duruyor. Duydum ki ciğerleri patlarmış, dışarıdan temiz hava almayan havasız dura dura ne olur? Artık biz de daha dayanamıyoruz. Buralarda perişan olduk. İçeridekilerin hepsi de benim yavrularım. Yazık günah, işçilerimiz içeride perişan haldeler. Havasız, yıkanmadan, aç nasıl duruyorlar? Benim oğlum şeker hastası. Şeker şerbeti veriyorlarmış. Bir şey olsa ne olacak? Allah korusun ölse ne olacak? Bir şey olsa bunların cevabını kim verecek?" dedi.

İşçilerin maden ocağındaki eylemleri sürüyor.

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

İşçilerin “Madenden Çıkmama” Eylemi 6. Gününde

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim