• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C

İş-kur’dan İnşaat Ve Otomotiv Sektörüne Bilgilendirme

İş-kur’dan İnşaat Ve Otomotiv Sektörüne Bilgilendirme
Bitlis Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Eşref Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 40 mesleğe, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu...

Bitlis Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Eşref Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 40 mesleğe, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Aslan, yaptığı açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun çalışma yaşamını kolaylaştırması ve tehlike durumlarının minimize edilmesine yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca bir takım tedbirler alındığını söyledi. Bu amaçla 25 05 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde, inşaat ve otomotiv sektöründe tehlikeli ve çok tehlikeli olan 40 mesleğe, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini anımsatan Aslan, "Tebliğin Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren bir yıl sonra "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan kişilerin çalıştırılması yasaklanmıştır. Tebliğe göre işverenlerin belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişileri çalıştırma zorunluluğu 25 05 2016 tarihinde başlamaktadır. Belirtilen tarihten itibaren iş müfettişlerinin denetimleri sonucu, belge zorunluluğu bulunan mesleklerde belgesiz eleman çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerinde işverene, her bir çalışan için 500 TL idari para cezası uygulanacaktır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup; diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi aranmaz. Bu belgelere sahip olan kişiler bu sorumluluktan muaftırlar. Belge zorunluluğu getirilen bu mesleklerle ilgili olarak da, sınav ve belgelendirme sürecinde talepte bulunanlara Bakanlıkça destekte bulunulmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olanların 31 12 2017 tarihine kadar belge masrafı ve sınav ücreti, 01 01 2018 tarihinden 31 12 2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilirler. Aşağıda belirttiğimiz mesleklerde çalışan veya bu mesleklerde eleman çalıştıran işverenlerimizin mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almaları faydalarına olacaktır. Bu konuda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarla, Ticaret ve Sanayii Odası Başkanlıkları ile veya ilgili kamu kurumları ile irtibata geçilerek iş ve işlemler hakkında bilgi sahibi olunabilir ve mağduriyetlerin önüne geçilmiş olur" dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekler şunlardır: Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı (Seviye 3), Bacacı (Seviye 4), Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Teknisyeni, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz ısıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (Seviye 3), Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (Seviye 4), Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi (Seviye 4), Hidrolik Pnömatikçi (Seviye 5), Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı (Seviye 3), Makine Bakımcı (Seviye 4), Makine Bakımcı (Seviye 5), Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Panel Kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı, Yangın Yalıtımcısı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim