• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

İş Dünyası Kuzey Irak’ta

İş Dünyası Kuzey Irak’ta
Ekonomi Bakanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri işbirliği ile oluşturulan Erbil Ticaret...

Ekonomi Bakanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri işbirliği ile oluşturulan Erbil Ticaret Heyeti, Kuzey Iraklı iş adamlarıyla bir araya geldi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ihracatı artırmaya yönelik düzenlenen program kapsamında Erbil'e giden Türk iş adamları, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Başkan Vekili Tarık Ciğer başkanlığında ilk olarak Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al-Kayat ile bir araya geldi. Erbil Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın da eşlik ettiği heyetin görüş ve önerilerini dinleyen Al-Kayat, kendi sorun ve dileklerini dile getirdi. Heyet daha sonra düzenlenen iş formuna katıldı. Burada konuşan Ciğer, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin Türkiye ve ihracatçıları için önemini belirterek, taraflar arasındaki mevcut ilişkileri artırmak ve bu ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.

"TİCARETİMİZİ DENGELİ VE İSTİKRARLI BİR ÇİZGİYE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Türkiye'den gelen tüm işadamlarının ticari ilişkileri en üst seviyeye taşıma niyetinde olduğunu vurgulayan Ciğer, "Kuzey Irak ile Türkiye yüksek ticaret rakamları potansiyeli yaşamaktadır. Geçen yıl ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştirdiği üçüncü ülke, başkanı bulunduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ise en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke Irak'tır. 10 milyar doların üzerinde bir ticaret hacminden bahsediyoruz ve bu 10 yıl gibi kısa bir sürede elde edilmiş bir başarıdır. Bizim amacımız bu ticaret hacmini dengeli ve istikrarlı bir çizgiye taşımaktır. Zaman zaman yaşanan sorunlarla yıpranmamaktır. Biz Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerimizin kazan-kazan prensibi çerçevesinde daha da artmasını, gelişmesini temenni ediyoruz" dedi.

En kaliteli ürünlerle, navlun maliyetleri avantajını da kullanarak bu bölgenin vazgeçilmez ve güvenilir tedarikçisi olmak istediklerini vurgulayan Ciğer, "Bizler bölgenin ticari gücünü ayakta tutarak dostluk ve ortaklıkların temennisi olmalıyız. Bugün işbirliğinin yanı sıra güçlü ticaret bağlantıları ile kültürel bağlarımızı kuvvetlendirme fırsatına da sahibiz ve bu fırsatı değerlendirmek ortak sorumluluğumuzdur. İnanıyorum ki, bugün burada gerçekleştirilecek iş görüşmeleri, geleceğe yönelik kurulacak olan çok verimli iş bağlantılarının ve ülkeler arasındaki mevcut dostluğun ve kardeşliğin gelişmesine vesile olacaktır" diye konuştu.

VİZE SIKINTISI

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al-Kayat ise Türk heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi vatandaşlarına yönelik başlattığı vize uygulamasından duyulan sıkıntıyı ifade etti. Al-Kayat, bu uygulamanın iki ülke arasındaki mevcut ticaret ilişkilerini çok olumsuz etkileyebileceğine değinerek, Türk hükümetinden bu uygulamaya en azından işadamlarına yönelik bir çözüm getirilmesini istedi. Al-Kayat, yıllar içinde tesis edilen bu köklü ticari ilişkilerin böyle bir uygulamaya kurban edilmemesi gerektiğini savunarak, Türk ürünlerinin yerini yavaş yavaş İran ürünlerinin almaya başladığının, bunun geri dönülmesi zor pazar kayıplarına neden olabileceğini belirtti.

İş Dünyası Kuzey Irak’ta

İş Dünyası Kuzey Irak’ta

İş Dünyası Kuzey Irak’ta

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim