• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

İş deneyimi olmayan genç işsizlere önemli fırsat

İş deneyimi olmayan genç işsizlere önemli fırsat
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çankırı Müdürü Alim Çaycı, "İşbaşı Eğitim Programı'nın iş deneyimi olmayan genç işsizlere önemli fırsatlar sunduğunu...

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çankırı Müdürü Alim Çaycı, "İşbaşı Eğitim Programı'nın iş deneyimi olmayan genç işsizlere önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

İşbaşı Eğitim Programı hakkında bilgiler veren Çaycı, "Türkiye İş Kurumu tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik yürütülen aktif iş gücü piyasası programlarından biri olan "İşbaşı Eğitim Programı" Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı iş yerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlıyor." dedi.

Programın temel amacının mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak olduğunun altını çizen Çaycı, "Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri iş yerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmak. Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları iş gücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedir." ifadelerini kullandı.

HANGİ İŞVERENLER YARARLANABİLİR?

Çaycı, programdan hangi iş yerlerinin yararlanabileceği konusunda da şu bilgileri verdi: "En az iki sigortalı çalışanı bulunan, Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamunun payının yüzde 50'nin altında olduğu iktisadi teşekküller vb. işverenler işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmekte. İşverenler çalışan sayısının 10'da 1'ine kadar katılımcı, kursiyerin yüzde 50'si kadar istihdam taahhüdü veren işveren çalışanlarının yüzde 30'una kadar katılımcı alabilir. Program düzenlemek isteyen işverenler programa katılacak kişileri doğrudan kendileri seçerek program düzenleyebilir. İşbaşı Eğitim Programı en fazla 320 fiili gün olarak düzenlenebilir. Program günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. İşbaşı Eğitim Programı en fazla 320 fiili gün olarak düzenlenebilir. 31.12.2020 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmakta."

ÇANKIRI İŞBAŞINDA

İşbaşı Eğitim Programı'nın Çankırı'daki yansımaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çaycı, program kapsamında 2015 yılında 275 kursiyer hedeflemelerine rağmen, 569 kursiyerin faydalandığını ve gerçekleşme oranının yüzde 207 seviyelerine ulaştığını belirtti.

Çaycı, 2015'in ilk üç ayı ile 2016'nın ilk üç ayını değerlendirdiği açıklamasında, şunları kaydetti: "2015'in ilk üç ayında 275 yıllık kursiyer hedefin 36'sı gerçekleşti. Hedef gerçekleşme oranı ise yüzde 13 seviyesinde. 2016'nın ilk 3 ayında 570 yıllık kursiyer hedefin 355'ine ulaşmış durumdayız. Hedef gerçekleşme oranımız yüzde 62 oldu. İki yılın ilk üç ayını değerlendirdiğimizde yıllık hedefin yüzde 13'ten yüzde 62'ye çıkması yoğun saha çalışmalarımızın neticesi oldu. Kurumumuzun hedefi olan 570 kursiyer sayısının çok üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Çalışmalarımız bu yönde aralıksız devam ediyor."

Çaycı, İşbaşı Eğitim Programı'ndan bu yıl faydalanan işletmelerin önümüzdeki yıl da faydalanmak istediklerinde İşbaşı Eğitim Programı'na katılan kursiyerlerin yüzde 50'sini 2 ay süre ile sigortalı çalıştırmak zorunda olduklarının altını çizdi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim