• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

İran'dan Türkiye'ye Şartlı evet

İran'dan Türkiye'ye Şartlı evet
Türkiye'nin doğalgaz konusundaki indirim isteğine cevap geldi:Şartlı evet.Fazla gaz alınması halinde ise indirim yapılabileceği dile getirildi.


Türkiye İran'la ‘doğalgazda fiyat indirimi’ konusunu dün masaya yatırdı, İran buna karşılık tek bir şart koştu: daha fazla gaz alın. 
 
Çankaya 18 yıl sonra İran Cumhurbaşkanı’na ev sahipliği yaparken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşmaya imza atıldı. En kritik görüşmeler ise yine ‘enerji’ alanında yaşandı. Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyaretinde gündeme getirdiği ‘doğalgazda fiyat indirimi’ konusu dün de masadaydı. Edinilen bilgiye göre Türkiye , başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerin gaz fiyatlarından örnek vererek halen bin metreküpüne 480 dolar ödediği doğalgazda fiyat indirimi talebini yenilendi. Buna karşılık İran tarafı, Türkiye’ye indirim şartı olarak ‘Daha fazla gaz alın’ şartını getirdi.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, bu yılın ilk çeyrek rakamlarına göre Türkiye en pahalı gazı, 1000 metreküpü yaklaşık 480 dolar olan İran’dan satın alıyor. Rusya’dan özel sektör ithalatçıları (özel şirketler) 306 dolardan, BOTAŞ yaklaşık 410 dolardan gaz satın alıyor. Azeri gazının her 1000 metreküp fiyatı da 335-340 dolar. Daha pahalı olarak bilinen LNG ile gaz alınan Cezayir ve Nijerya’da da fiyatlar 410-430 dolar arasında seyrediyor. İran gazının fiyatının diğer kaynaklara yakın düzeye çekilmesi hedeflenirken, 350-360 dolar bandı en uygun fiyat olarak telaffuz ediliyor. Enerji sektörü uzmanları, İran gazının Rusya’ya göre halen 70 dolar daha pahalı olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin eli tahkimde de güçlü” yorumu yapıyor.

10 ANLAŞMAYA İMZA, İRAN İLE ORTAK FİLM

Dün imzalanan 10 anlaşmadan bazıları şunlar:

- Türkiye ile İran Standartlar Enstitüsü arasında işbirliği,

- Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlıkları arasında işbirliği,

- Maliye bakanlıkları arasında devlet taşınmazlarının yönetimi,

- 2014 2017 yılları arası turizm işbirliği,

- 2014 2016 yılları arasında tarihi ve kültürel işbirliği,

- Ortak film yapımı,

- Nüfus işleri alanında işbirliği,

- 2014 2017 yılları arasında eğitim, bilimsel gençlik ve spor işbirliği,

- Kapıköy, Razı Kara, Esendere ve Sero Kara sınır kapılarının ortak kullanımındaki değişikliklerle ilgili anlaşmalar.

‘FARS KÖRFEZİ’Nİ AKDENİZ’E BAĞLAYALIM’

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ”Fars Körfezi’nden Umman Denizi’ni Karadeniz’e ve Akdeniz’e bağlayalım. İran’da Türkler otel yapsın. Bankacılıkta finans aktarımı konusunda özel sektöre gerekli kolaylıklar sağlansın” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim