• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

İran'dan Rus önerisine destek

Rusya'nın Suriye krizine çözüm için Esad rejiminin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime verme önerisine Tahran'dan da destek geldi.
İran Dışişleri Bakanlığı'nın ilk kadın sözcüsü Marziye Afhan, ülkesinin Rusya'nın girişimini desteklediğini söyledi.
 
"Bunu bölgedeki çatışmayı sona erdirecek bir fırsat olarak görüyoruz" diyen İranlı sözcü Marziye Afham, kimyasal silahlarla ilgili önlemler alınırken, bunların muhaliflerin eline geçmemesinin sağlanması gerektiğini de belirtti.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün Londra'da yaptığı açıklamada, Esad yönetiminin envanterinde bulunan kimyasal silahları bir hafta içinde uluslararası denetime vermesi durumunda, Suriye'ye askeri müdahaleden vazgeçeceklerini söylemişti.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin önerisini Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov somutlaştırarak, Suriye'ye "kimyasal silahları uluslararası denetime verme" önerisini götürmüştü.
 
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de, Suriye halkının olası bir askeri müdahaleden zarar görmemesi için, Rusya'nın kimyasal silahlarla ilgili önerisini kabul ettiklerini açıklamıştı.
 
ABD SENATOSU OYLAMAYI ERTELEDİ 
 
Söz konusu gelişmeler üzerine ABD Senatosu da, Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma yetki tasarısının Çarşamba günkü oylamasını erteledi.
 
OBAMA: BASKI DEVAM ETMELİ 
 
ABD Başkanı Barack Obama da, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarına yönelik teklifiyle ilgili olarak, "Sadece güvenmek yetmez, bunu teyit de etmeliyiz" dedi.
 
Suriye konusunda Amerikan televizyonlarına 6 ayrı röportaj veren ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silahlar konusunda Rusya ve Suriye'nin son adımını değerlendirdi.
 
Bu teklifin ancak ABD'nin ciddi bir askeri tehdidi ve kendilerine uluslararası desteğin ardından geldiğine işaret eden Obama, "Esad rejimine yönelik şüphelerimiz devam ediyor ama tüm diplomatik yolları tüketmeye bakacağız. Esad yönetimine yönelik baskılar devam etmeli" dedi.
 
Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı güne ilişkin videolarla ilgili düşüncelerini de dile getiren ABD Başkanı Obama, "Onları görünce kalbim paramparça oldu. Her gün dünyanın her yerinde korkunç şeyler oluyor, Suriye'de de oluyor ama öyle birkaç şey vardır ki bunlar insanlık için çok önemlidir. Kimyasal silahlar dünyanın en korkunç silahları" şeklinde konuştu.
 
'KARARIMI HENÜZ VERMEDİM' 
 
Obama, ABD Kongresi'nin askeri müdahaleye onay vermemesi halinde, nasıl bir tutum sergileyeceği konusundaki kararını ise henüz vermediğini belirtti.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim