• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

İran’a 1 Milyar Dolarlık Yazılım İhracatı Hedefleniyor

İran’a 1 Milyar Dolarlık Yazılım İhracatı Hedefleniyor
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), ambargodan kurtulan İran'a 1 yılda 1 milyar dolarlık yazılım ihraç etmeyi hedefliyor.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), ambargodan kurtulan İran'a 1 yılda 1 milyar dolarlık yazılım ihraç etmeyi hedefliyor.

Gelecek 10 yılda Türkiye'yi bilgi ve teknoloji alanında bölgesel merkez yapmak ve 5 trilyonluk dünya yazılım pazarının yüzde 5'ine sahip olmak için çalıştıklarını ifade eden YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk yazılım şirketlerinin 2015'te 1 milyar dolara yakın yazılım ihracatı çıtasını, İran pazarının da açılmasıyla 2016'da ikiye katlayıp 2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Güneş, ambargo nedeniyle doğal olarak teknoloji alanında eksiklikleri olan İran'ın bütün sektörlerine yönelik ihracat fırsatının ortaya çıktığına dikkat çekerek "Ekonomi Bakanlığı'mız üzerinden ihracat heyeti düzenlemeyi ve İran'a tamamen yazılım odaklı bir ihracat heyeti götürmeyi planlıyoruz. Resmi kurumlarımızın da desteğiyle bu aşamayı hayata geçirdikten sonra kısa ve orta vadeli ihracat hedeflerimiz için yola çıkmış olacağız" dedi.

"EN BÜYÜK RAKİBİMİZ AMERİKA"

İran'daki yazılım pazarında Türkiye'nin en büyük rakibinin Amerika, İngiltere ve Almanya olduğunu söyleyen Güneş, "Yazılımda güçlü olduğumuz alanlarda Türk şirketleri işi direkt üstlenecek. Bizden üstün olan yabancı rakiplerin varlığında ise şirketlerimiz işe konsorsiyum çatısı altında dahil olacak" şeklinde konuştu.

Yapacakları ihracatın nitelikli ve Türkiye'ye direkt döviz girişi gerçekleştirecek yapıda olduğunu belirten YASAD Başkanı Güneş, İran'ın yazılım konusundaki ihtiyaçları ve bu noktada Türk şirketleri için açılan ihracat kapılarını şu örneklerle anlattı: "Önümüzdeki dönemde İran'ın büyük data ihracatı konusunda önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Mesela bulut konusunda İran'a Türkiye'den büyük veri ve yazılım satışı olacaktır. Bunun yanı sıra perakende kanalında İran'da ciddi bir büyüme kaydedilecek. Tekstil, konfeksiyon firmaları İran'a girecek. Bu noktada doğal olarak mağazacılık yatırımları artacak. Dolayısıyla perakende sektörüne yönelik yazılımlar önemli bir ihracat kalemimizi oluşturacaktır. Diğer taraftan mobil finans, mobil sağlık, mobil bankacılık gibi mobil uygulamaların tüm alanlarında ciddi düzeyde yazılım ihracatı yapmayı planlıyoruz. Üretim artacağı için fabrikalara yönelik kurumsal kaynak planlama yazılımları alanında Türk şirketleri çok ciddi ve başarılı çalışmalara imza atmıştır. ERP dediğimiz bu yazılımlar ihracatımızı arttıracaktır. Komşumuzda üretim ve perakende sektörü ivme kazanacak. Doğal olarak bunun bir de müşteri kanadı var. İran, bu kanatta CRM uygulamalarına ihtiyaç duyacak. CRM yazılımlarında da Türkiye olarak çok önemli bir noktadayız. Bu bağlamda şirketlerimize iyi ihracat fırsatları doğacağını düşünüyoruz. İnternette iş uygulamalarında, veri yönetiminde ve diğer bütün sektörlerde ihracat yapabileceğimiz çok ciddi bir pazar açılacaktır".

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim