• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

İran: Suriye’de kimyasal silah kullanıldı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye’de Çarşamba günü yaşanan ve kimyasal silahlar kullanıldığı iddia edilen saldırı hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.
Ruhani, Suriyeli yüzlerce sivilin ‘kimyasal silahlar nedeniyle öldüğünü ve uluslararası kamuoyunun bu tür silahların kullanılmasının önüne geçmesi gerektiğini’ söyledi. Ruhani, kimyasalların kimin tarafından kullanılmış olabileceği hakkında görüş bildirmedi.
 
Suriye’nin başkenti Şam’da Çarşamba günü yaşanan ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırının neden olduğu tartışlamar sürerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den çok önemli açıklamalar geldi.
 
Ruhani, bugün yaptığı açıklamada, Suriye’de isyancıların kontrolünde olan bölgeye yapılan saldırıda kimyasal silah kullanıldığını belirterek, bu silahların kullanılmasının önlenmesi gerektiğini belirtti.
 
Ruhani, kimyasalları kimin kullandığı hakkında açıklama yapmadı ancak, Tahran rejimi geçmişte Suriyeli isyancıları kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı. Ruhani, kimyasal silahların arkasındaki tarafın isyancılar olabileceğine değinmezken, uluslararası basında yer aldığı gibi Esad rejimi güçlerinin sorumlu olabileceği hakkında da yorum yapmadı.
 
İRAN İSYANCILARI SUÇLAMIŞTI
 
İran’ın ISNA haber ajansının haberine göre Ruhani, “Suriye’de birçok masum insanın, kimyasal silahlar nedeniyle şehit düşmesi veya yaralanması talihsiz bir durum... Kimyasal silahların kullanılmasını ağır bir şekilde kınıyoruz. İran İslam Cumhuriyeti, kimyasal silahların dünyanın her yerinde, özellikle de Suriye’de kullanılmaması konusunda not düşmektedir” dedi.
 
Suriye hükümeti, hafta içinde kimyasal silah kullandıklarını reddetmiş ve saldırının bir provokasyon olduğunu ileri sürmüştü. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, bu hafta başında yaptığı açıklamada, saldırınn arkasında isyancıların olduğundan şüphelendiklerini söylemişti.
 
Rusya da İran’ın görüşüne destek vererek, saldırının provokasyon amaçlı olabileceğini savunmuştu. Rusya, dün önemli bir adım atarak Beşşar Esad rejimiyle temasa geçmiş ve Birleşmiş Milletler (BM) denetim heyetinin Şam’da güvenli bir şekilde inceleme yapmasına izin verilmesi gerektiğini belirtmişti.
 
BM YETKİLİSİ SURİYE'DE
 
Suriye'de kimyasal silah kullanıp kullanılmadığını tespit etmek için harekete geçmesi adına baskı altında kalan BM, Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'nin Suriye'ye gittiğini duyurdu.
 
Kane'nin, denetim için Suriye'de bulunan BM heyetine katılması bekleniyor. Reuters'ın verdiği bilgiye göre, Kane, yerel saatle Şam'daki FOur Seasons oteline giriş yaptı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim