• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

İran ile ticarette 30 milyar dolar hedefini gerçekleştirecek adımlar

İran ile ticarette 30 milyar dolar hedefini gerçekleştirecek adımlar
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgarı bir araya gelerek iki ülke arasında hedeflenen...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgarı bir araya gelerek iki ülke arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için yapılması gerekenleri konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgarı başkanlığındaki heyetler arasında görüşme gerçekleştirildi. İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgarı ve beraberindeki heyeti ilk olarak makamında ağırlayan Müsteşar Cenap Aşcı, yeni görevi dolayısıyla Asgarı'ya hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

"Tam bir akıl tutulması"

Bölgede istikrar hamisi olarak kalan Türkiye ve İran'ın her alanda işbirliği yapmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Müsteşar Aşcı, Kuzey Irak'ta Barzani liderliğindeki bölgesel yönetimin referandum kararını "tam bir akıl tutulması" olarak değerlendirdi. Müsteşar Aşcı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin bölgede neden olduğu krizi, Türkiye ve İran'ın ortak akıl ve işbirliği ile yönetip çözmesi gerektiğinin altını çizdi.

"FETÖ bu yüzyılın en büyük Haşhaşisidir"

15 Temmuz hain darbe girişiminde İran'ın Türkiye'ye verdiği destekten dolayı bir kez daha teşekkür eden Müsteşar Aşcı, "Buradan bütün ülkeleri bu hain ve emelleri tüm dünyayı ele geçirmek olan terör örgütü konusunda uyarıyorum. En çok da dost ve kardeş olan İran'ı uyarıyorum. Bu örgüt sadece Türkiye için değil tüm dünya için çok çok büyük bir tehlikedir. "Haşhaşi'leri biliyorsunuzdur. FETÖ bu yüzyılın en büyük Haşhaşisidir. Hatta onlardan da daha tehlikelidir" dedi.

"Ticarette 30 milyar dolar hedefi"

Müsteşar Aşcı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını ifade ederek, "2012 yılında 22 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, 2016'da 9,6 milyar dolara gerilemiştir. Bu durum iki ülke hükümet liderlerince ilan edilen 30 milyar dolar ticaret hedefiyle maalesef uyuşmuyor. Kapasitemizin yüzde 40 ila 50'sini kullanıyoruz. Tam kapasitemizi kullanmamız gerekli. Bunun için çok çalışmalıyız" diye konuştu.

"Bütün potansiyelimizle Türkiye'nin yanındayız"

İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgarı ise hem ekonomik hem de dini olarak ortak özelliklere sahip olan iki ülkenin aynı zamanda da çok stratejik bir konumda bulunduğunu ifade ederek, "Siz İran sayesinde Körfeze ulaşabilirsiniz biz de sizinle Avrupa'ya ulaşabiliriz" dedi.

Türkiye'nin İran'ın zor zamanlarında her zaman yanında bulunduğunu dile getiren Asgarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD'nin bize adaletsizce uyguladığı ambargoda Türkiye her zaman yanımızda olmuştur. Zor günlerde Türkiye hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadı. Bölgedeki bütün tehditleri birlikte işbirliği ile ortadan kaldıracağız. Dün Sayın Ruhani ve Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. İran İslam Cumhuriyeti bütün potansiyeli ile Türkiye'nin yanında yer almaya hazırdır. Biz de iki ülke gümrükleri olarak her zamankinden daha fazla iki ülke arasındaki alışverişi artırmaya çalışmalıyız."

Görüşmede mutabık kalınan konular

Görüşmede, dış ticarette 30 milyar dolar hedefini yakalamak, yolcu giriş çıkışlarını daha konforlu ve sorunsuz hale getirmek, gümrük işlemlerinde işbirliği sağlamak konularında mutabık kalındı. Başkan Asgari, geçişlerin aksamaması için Bazargan Sınır Kapısının 24 saat hizmet vermesini sağlayacaklarını ve İran'a döner dönmez bunu hayata geçireceklerinin sözünü verdi. Verilerin elektronik ortamda karşılıklı olarak paylaşımına yönelik alt yapı çalışmalarının başlatılması kararı alındı.

2015'te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması gereği kozmetik, gıda, sağlık gibi ürünlerin Türk malı olduğunun teyidi için konsolosluk onayı isteniyordu. İşlemlerin kolaylaştırılması amacıyla ürünlerde konsolosluk tasdikleri olmaksızın işlemlerin yürütülmesi kararı alınarak en kısa sürede hayata geçirilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

Ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı ile ortak mücadele, İpek Yolu Projesi'nin canlandırılması için gerekli koordinasyonun yapılması konularında da uzlaşıya varıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim