• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

İran, gözaltına aldığı ABD'li askerleri serbest bıraktı

İran, gözaltına aldığı ABD'li askerleri serbest bıraktı
İran Devrim Muhafızları, İran Devlet Televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada gözaltına alınan ABD'li askerlerin serbest bırakıldığını açıkladı.
İran Devrim Muhafızları, İran Devlet Televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada gözaltına alınan ABD'li askerlerin serbest bırakıldığını açıkladı.

Basra Körfezi'ndeki Farsi Adası yakınlarında İran karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle, İran Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınan ABD donanmasına ait iki bottaki 10 askerin serbest bırakıldığı bildirildi.

İran Devrim Muhafızları Donanması Komutanı Amiral Ali Fedavi, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, el konulan ABD savaş gemileri ile gözaltına alınan askerlerin serbest bırakılmasının "uzun sürmeyeceğini" söylemişti.

İhlal düşmanca veya casusluk amacıyla değil

AFP'nin ahberine göre yürütülen soruşturmalar neticesinde ABD gemilerinin İran karasularına girmesinin "düşmanca veya casusluk amacıyla olmadığının anlaşıldığını" belirten Fedavi, "Bir ülkenin karasularına giren herhangi bir gemi, özellikle de askeri gemiler, bunu önceden duyurmalıdır" diye konuştu.

Seyrüsefer sorunu

İran güçleri tarafından gözaltına alınan mürettebatın dokuzunun erkek, birinin ise kadın olduğu belirtilirken, Amerikan gemilerinin seyrüsefer sistemindeki bir arıza nedeniyle İran karasularına girdiği ve Farsi Adası'na doğru sürüklendiği belirtildi.

ABD özür diledi

Fedavi ayrıca olaydan sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesine de değindi. Fedavi, Zarif'in "güçlü bir duruş" sergilediğini ve Kerry'e "Burası bizim karasularımız ve özür dilemesi gereken sizsiniz" dediğini aktardı. Fedavi, Kerry'nin bunun üzerine özür dilediğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları, olay sırasında USS Harry S. Truman ve Fransa'ya ait Charles de Gaulle uçak gemilerinin de Farsi Adası yakınlarında uluslararası sularda bulunduğunu bildirdi.

iran_abd_esir.jpg

iran_abd_esir1.jpg

iran_abd_esir2.jpg

iran_abd_esir3.jpg

iran_abd_esir5.jpg

iran_abd_esir6.jpg

iran_abd_esir4.jpg

Deniz Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim