• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Iraklı Türkmenlerin 47 yıllık kültürel hakları anlatıldı

Iraklı Türkmenlerin 47 yıllık kültürel hakları anlatıldı
Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, "Türkmen kültürünü korumamız, haklarımız savunmamız ve gelecek nesillere kültürümüzü...

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, "Türkmen kültürünü korumamız, haklarımız savunmamız ve gelecek nesillere kültürümüzü unutturmadan yaşatmak hepimizin asil görevidir" dedi.

Türkmeneli Kültür Merkezi, 1970 yılında Iraklı Türkmenlere tanınan kültürel hakların 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da panel düzenledi. Panele, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı ve Avukat Habib Hürmüzlü protokol davetlisi olarak katıldı.

Panelde açılış konuşması yapan Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, 24 Ocak 1970 yılında Irak Türkmenlerine tanınan kültürel haklara değinerek, "Türkmen kültürünü korumamız, haklarımız savunmamız ve gelecek nesillere kültürümüzü unutturmadan yaşatmak hepimizin asil görevidir" dedi. Türkcan, hakların korunması konusunda "Hepimiz üzerine düşen bu görevi en iyi şekilde yapmamız gerekmektedir" diyerek, 24 Ocak 1970 tarihinde Irak Devrim Komuta Konseyi'nin 89 no'lu karar ile Irak'ta yaşayan Türkmenlere tanınan hakların bazılarını şöyle sıraladı:

"İlkokullarda Türkmen dilinde tedrisat yapılır. Bu dilde eğitim gören tüm okullarda tüm eğitim araçları Türkmen dilinde olur. Eğitim ve Öğretim Bakanlığına bağlı Türkmen Eğitim Müdürlüğü ihdas edilir. Türkmen şair ve yazarlara, bir birliğin açılması imkânı-sağlanır ve destek verilir, Türkmence eserlerinin basılması temin edilir. Dil yeteneklerini geliştirmeleri için de onlara fırsatlar tanınır ve kurulacak birlik Irak Edebiyatçılar Birliğine bağlanır. Kültür ve Enformasyon Bakanlığına bağlı Türkmen Kültür Müdürlüğü ihdas edilir. Türkmen dilinde haftalık gazete ve aylık dergi yayınlanır. Kerkük televizyonunda Türkmence programlar artırılır."

"Türkmen varlığının eskisinden daha sağlam ve dengeli olarak yeniden tesis edilmesine zemin oluşturmuştur"

Türkiye'nin eski UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı ise Irak'ın kurucu deklarasyonu olan 1932 Deklarasyonu'nu hatırlatarak konuşmasında şunları kaydetti:

"1932 Deklarasyonunda Türkmen hakları Kerkük, Tavuk ve Avice'de Türklerin yaşadığını ifade eden bir paragraftan ibaretti. Irak, işgal ve müdahale ile yeniden yapılandırılırken 2005 yılında yürürlüğü giren yeni Federal Anayasası'nda Türkmenlerin kimliğine, lisan otonomisine, insani içtimai ve kültürel haklarına ve siyasi haklarına dönük münhasıran Türkmen kelimesi kullanılarak yapılan atıflar; bir de Irak'ın içindeki diğer toplumların eşitliği temelinde Irak'taki bütün topluluklara sağlanan haklar bağlamında tadat edilen hükümler gelecekte Irak ve Irak toprakları üzerinde şekillenecek yapılanmaların her türünde Türkmen hukukunun, Türkmen varlığının eskisinden daha sağlam ve dengeli olarak yeniden tesis edilmesine zemin oluşturmuştur."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim