• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Irak'lı Türkmenler eve dönüş yolunda

Irak'lı Türkmenler eve dönüş yolunda
Irak'ta, terör örgütü IŞİD'in şiddeti nedeniyle sığınmacı durumuna düşen Tuzhurmatulu aileler, evlerine dönmeye başladı.

Irak'ın Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde terör örgütü IŞİD militanlarının bölgeden uzaklaştırılması sonucu Şii Türkmen aileler, köylerine dönmeye başladı.

Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, Tuzhurmatu'nun Çardağlı, Biravcılı ve Hasadarlı köylerinde güvenliğin sağlanması üzerine bazı aileler evlerine döndü. Ancak köylüler, çatışmalarda harabeye dönmüş evleriyle karşılaştı. Patlamamış havan mermileri ve duvarlardaki kurşun delikleri yaşanan şiddetli çatışmaların boyutu gözler önüne serdi. Elektrik ve suyun olmadığı üç köyde de cep telefonuna erişilemiyor.

Şii Türkmenlerin yaşadığı Çardağlı köyünün girişinde Bedir Tugayları nöbet tutuyor. Köyün sakinlerinden Ahmet Kemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Harabeye dönen evimizi görünce şoke olduk. Şimdi onarmaya çalışıyoruz. Köyümüzde 325 aile ikamet ediyordu. Son 10 günde 60 aile geri geldi. Elektriğin olmaması en büyük sıkıntımız. Bu sorun çözüldü mü herkes köyüne döner" dedi.

Tuzhurmatu'nun 7 kilometre güneyindeki Biravcılı köyünden Hüseyin Sami de IŞİD militanlarının tüm evlere zarar verdiğini söyledi. Sami, evleri virane olmasına karşın köye şimdiye kadar hiçbir yetkilinin gelmemesine üzüldüklerini dile getirdi.

Köyde sağlık merkezi ve ambulans sıkıntısı oluğunu aktaran Sami, "Bu sert kış günlerinde ısınma şartlarımız sıkıntılı. Çocuklarımız hastalanıyor. Hastamız olduğu zaman Tuzhurmatu'ya götürüyoruz. Ancak oradaki hastahaneler de bizi Kerkük'e yönlendiriyor" diye konuştu.
Öte yandan bölgenin güvenliğini sağlayan Bedir Tugayları Tuzhurmatu Sorumlusu Atıf Neccar, Tuzhurmatu'ya bağlı tüm köylerin korumasını üstlendiklerini söyledi. Bölgedeki Hizbullah Tugayları, Saraya El-Selam Tugayları, Horasani Tugayı ve Peşmerge güçleriyle uyum içinde çalıştıklarını kaydeden Neccar, aralarında "ciddi bir sorun" olmadığını savundu.

Amirli Bedir Tugayı'ndan Binbaşı Nuri Halaf ise şimdiye kadar sadece üç köye dönüş izni verildiğini, IŞİD'den kurtarılan diğer köylerde mayın temizliği yapıldığını belirtti. Halaf, patlayıcılar temizlendikten sonra köylülere evlerine dönüş izni verileceğini sözlerine ekledi.

Irak'ta IŞİD'in, 10 Haziran'da Musul'u ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordu birlikleri ve Peşmerge, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları desteğinde IŞİD'le çatışıyor. Çatışmalar ağırlıklı olarak Ramadi, Musul Barajı çevresi, Kerkük'ün güneyi ve Selahaddin'deki bazı bölgelerde sürüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim